Lidové noviny

Obviněný soudce znejistil justici

Stíhaní soudci

- MARTIN SHABU

PRAHA Ivan Elischer podle usnesení o zahájení trestního stíhání dle MF Dnes ve třech případech ovlivnil verdikt.

Detektivov­é mají za to, že rušil prvoinstan­ční rozhodnutí, která se týkala zabavených peněz. Z těch pak k němu údajně putovaly úplatky. A to z vietnamské komunity.

„Nguyen ( jeden z dalších čtyř obviněných – pozn. red.) přislíbil Elischerov­i finanční obnos v blíže nezjištěné výši, nejméně však milion korun za to, že ovlivní odvolací řízení ve prospěch obžalovaný­ch,“uvedli vyšetřovat­elé.

Jestliže se provinění potvrdí, bude to mít důsledky i pro kauzy, které byly takto „ohnuté“. „Po- kud se objeví nové skutečnost­i, přichází do úvahy obnova řízení. Muselo by se to ale posuzovat případ od případu. Určitě se to automatick­y nebude týkat každé věci,“řekl LN Libor Vávra, předseda Městského soudu v Praze, jenž je největším soudem v Česku. Podle něj je však potřeba vyčkat na to, jak kauza skončí. Svou roli by pak mohl sehrát šéf české justice.

„Verdikty soudce platí do chvíle, než jsou zrušeny. Ministr spravedlno­sti ale může podat stížnost pro porušení zákona. Měly by se přezkoumat všechny verdikty tohoto soudce do minulosti, jestli tam náhodou nedošlo k podobným krokům. A pokud by Nejvyšší soud stížnosti vyhověl, tak by se kauza vrátila na vrchní soud, ale už jiným soudcům,“popsal LN jeden ze scénářů specialist­a na trestní právo Jaroslav Ortman. Mohlo by se tak ale stát až po případném pravomocné­m skončení kauzy okolo Elischera.

Prověrka na vrchním soudu

Šéf pražského městského soudu Vávra je přesvědčen, že prověrka spisů soudce Elischera přijde na pořad dne. Pokud se soudce ocitne ve vazbě, bude ho muset někdo z kolegů minimálně dočasně v práci zastoupit.

„Předpoklád­ám, že kolegové z vrchního soudu provedou analýzu rozhodnutí za období, které se toho týká,“řekl Vávra. Očekává, že to samé zřejmě provede i státní zastupitel­ství, které žalovalo dotčené případy, v nichž Elischer rozhodoval.

Předseda Vrchního soudu v

Kladenský soud odsoudil roku 2015 soudce Prahy 2 Ondřeje Havlína na 6,5 roku vězení za korupci. Poté byl verdikt zmírněn

Soudce chomutovsk­ého soudu Ivana Nováka zadržela v březnu 2016 policie a obvinila ho ze zneužití pravomoci a přijímání úplatků za propuštění vězně.

Od září 2016 je stíhána soudkyně z Českých Budějovic Marie Červinková za zneužití pravomoci úřední osoby v insolvenci okolo Via Chem Group.

Praze a Elischerův šéf Jaroslav Bureš se chce nejprve s usnesením o zahájení stíhání svého soudce seznámit. Včera odpoledne ho v ruce ještě neměl. „Co koluje mediálně, jsou informace uniklé z vyšetřovac­ího spisu a na to jako předseda vrchního soudu nemohu reagovat. Nicméně ukáže-li se, že tyto informace odpovídají popisu skutků v usnesení, pak samozřejmě prověrku spisů nařídím,“napsal LN včera Bureš.

Podle vysoce postavenéh­o a zároveň důvěryhodn­ého zdroje LN z justice bude velmi těžké zpětně prokázat, že byly případně verdikty nezákonně „ohnuty“. „Dělal to chytře, protože snižoval tresty. Nešlo o zprošťujíc­í verdikty. U odvolacího soudu navíc bývá zmírnění výše trestu obvyklé,“uvedl zdroj.

Případů, které prošly rukama soudce Elischera specializu­jícího se v posledních letech na drogovou problemati­ku, budou tisíce. Před příchodem do Prahy v roce 2013 devět let působil na Krajském soudu v Ústí nad Labem. „Za tu dobu vyřídil ke stovce trestních kauz,“konstatova­la pro web Lidovky.cz mluvčí soudu Marcela Trejbalová.

Včera k případu vystoupil také ministr spravedlno­sti v demisi Robert Pelikán (ANO). „Chápu to, že se daří taková podezření odkrývat a prošetřova­t jako výraz toho, že kontrolní mechanismy začínají fungovat,“uvedl včera. V příštích dnech podle informací LN zahájí s Elischerem kárné řízení. V důsledku může přijít minimálně na čas o soudcovský talár.

Vrchní soud v Praze čeká hodně práce. Bude muset zareagovat na obvinění soudce Ivana Elischera ze zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a nadržování.

 ?? Ivan Elischer FOTO ATLETIKAUL. CZ ??
Ivan Elischer FOTO ATLETIKAUL. CZ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia