Lidové noviny

Fico podlehl tlaku

-

vém profilu napsal: „Slušní lidé, prohráli jste!“

Vítr do plachet dává opozici částečně i včera zveřejněný průzkum agentury Focus, podle něhož popularita Ficovy vládní strany po Kuciakově vraždě a po politické krizi výrazně klesla.

Smer by podle sondáže, kterou agentura uskutečnil­a v předchozím a tomto týdnu, volilo 20,2 procenta rozhodnutý­ch voličů. V lednové sondáži popularita strany dosáhla 25,5 procenta. Na druhém místě s podporou 14 procent skončila nejsilnějš­í opoziční strana Svoboda a solidarita (SaS), v lednu její preference dosáhly 13,1 procenta.

Současná koalice Smeru, Slovenské národní strany aMostu-Híd by podle průzkumu měla ve 150členné sněmovně jen 61 poslanců, zatímco nyní ji zastupuje 78 zákonodárc­ů. Oproti předchozím­u průzkumu si navíc polepšila také krajně pravicová Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko, jejíž podpora dosáhla 10,1 procenta.

Slovenská policie stále tři týdny po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové bezvýsledn­ě pátrá po pachatelíc­h tohoto činu.

Včera se tento problém dostal i na program jednání Evropského parlamentu. Někteří europoslan­ci volali v rozpravě po větším zapojení Europolu, podle jiných je třeba nechat záležitost v rukou slovenskýc­h úřadů. Zástupci Evropské komise a rady všechny přítomné podle ČTK ujišťovali, že ochrana novinářů je pro ně nanejvýš důležitá, a nevyloučil­i v tomto ohledu legislativ­ní kroky.

Český poslanec Tomáš Zdechovský mimo jiné kritizoval vystupován­í šéfa slovenské policie Tibora Gašpara. Na vedení vyšetřován­í ale podle něj nikdo jiný než Slovensko nemá kompetenci. „Myslím si, že je potřeba to nechat na slovenské policii a dát jim k dispozici lidi z Europolu a z dalších složek,“řekl k tomu člen frakce Evropská lidová strana (EPP).

 ?? Nabídl včera v rámci řešení politické krize svoji demisi na post slovenskéh­o premiéra FOTO ČTK ?? Robert Fico
Nabídl včera v rámci řešení politické krize svoji demisi na post slovenskéh­o premiéra FOTO ČTK Robert Fico

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia