Lidové noviny

Putin: Krym je v rodném domě matičky Rusi

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

SIMFEROPOL/PRAHA Vrcholem předvolebn­í kampaně ruského prezidenta Vladimira Putina byla včerejší cesta na anektovaný ukrajinský poloostrov Krym.

Jde o počin, který má pro Rusy symbolický význam – od roku 2014, kdy Putin nechal tuto část ukrajinské­ho území vojensky obsadit, se životní úroveň ruských občanů snižuje, zato země se teritoriál­ně rozrostla.

Podle sociologic­kých šetření přes osmdesát procent Rusů stále pokládá připojení Krymu za přínos a je ochotno imperiální zahraniční politice přinášet oběti. Včetně toho, že na dovolenou na „svém“Krymu nebudou mít dost peněz.

Ruský prezident včera navštívil mj. problemati­ckou stavbu mostu přes Kerčský průliv, který má zajistit spojení Ruska s polo- ostrovem „suchou nohou“. Po souši zatím Rusové musejí přes území Ukrajiny, se kterou je Rusko prakticky ve válečném stavu.

Ani chloubu ruské flotily, přístav Sevastopol, Putin nevynechal. „Sevastopol a Krym se vrátily do rodného domu naší matičky Rusi,“prohlásil v emotivním projevu na slavnostní­m koncertě. „Vy jste celému světu ukázali, co to je skutečná demokracie,“připomněl Putin výsledky sporného referenda o odtržení od Ukrajiny.

Podle ruské internetov­é televize Dožď měl prezident 18. března dokonce na Krymu hlasovat. Tento den je totiž v Rusku oslavován jako Den připojení Krymu, protože právě 18. března 2014 Moskva podepsala dohodu s Republikou Krym o sjednocení.

Jako po každé předcházej­ící návštěvě hlavy ruského státu na Krymu ostře zareagoval Kyjev. Ukrajinský lídr Petro Porošenko hovořil o „nebezpečné provokaci“a vyzval světové společenst­ví, aby výsledky letošních ruských prezidents­kých voleb na poloostrov­ě neuznalo, neboť hlasování na okupovaném území postrádá jakoukoli legitimitu.

V minulosti dokonce Ukrajina neúspěšně požadovala, aby volby v celém Rusku byly prohlášeny za neplatné, pokud jsou do konečných výsledků započítává­ny také hlasy obyvatel Krymu. Podle ruské sociologic­ké služby VCIOM 90 procent krymských voličů hodlá dát svůj hlas Putinovi.

 ?? Ruský prezident včera, pár dní před volbami, navštívil anektovaný poloostrov Krym. FOTO REUTERS ?? Putin v Sevastopol­u.
Ruský prezident včera, pár dní před volbami, navštívil anektovaný poloostrov Krym. FOTO REUTERS Putin v Sevastopol­u.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia