Lidové noviny

Britové spouštějí tvrdou odvetu

- MARTIN HAMPEJS LONDÝN

Podle britské premiérky Theresy Mayové je Rusko vinno z pokusu o vraždu exagenta Skripala a jeho dcery. První reakce: vyhoštění 23 ruských diplomatů. Moskva nesouhlasí.

Velká Británie vypoví 23 z 58 ruských diplomatů, na odjezd budou mít týden, oznámila v britském parlamentu premiérka Mayová v reakci na případ bývalého agenta Sergeje Skripala. Sdělila také, že Rusko je vinno z pokusu o vraždu Skripala a jeho dcery, a vypovězené diplomaty označila jako „neoznámené pracovníky zpravodajs­kých služeb“.

Předsedkyn­ě britské vlády dodala, že vyhoštění diplomatů z Londýna bude největším snížením rus- kých zpravodajs­kých kapacit v Británii za posledních třicet let. V následujíc­ích letech Británie také omezí fungování ruských tajných služeb v zemi, zrušena budou také všechna plánovaná dvoustrann­á setkání s Ruskem na nejvyšší úrovni. To se týká mimo jiné i zamýšlené návštěvy ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova ve Velké Británii. Členové vlády ani královské rodiny také nepojedou na mistrovstv­í světa ve fotbale, které se bude v létě konat právě v Rusku.

Podle Mayové není Británie zemí, která by trpně přijímala hrozby. Celou záležitost chce probrat i na evropské úrovni.

Premiérka také vyzvala občany ostrovního království, kteří cestují do Ruska, aby se tam kvůli zvýšenému napětí mezi oběma zeměmi vyhýbali politickým debatám. Chovat se mají obezřetně a neměli by se účastnit žádných protestů či demonstrac­í.

Britsko-ruský konflikt vygradoval poté, co Londýn dal Rusku ul- timátum do úterní půlnoci. Rusové měli vysvětlit, jak je možné, že začátkem měsíce byla na území Velké Británie proti exšpionovi Sergeji Skripalovi a jeho dceři použita nervově paralytick­á látka ze sovětské éry.

Podle Mayové po útoku existovaly jen dvě vyšetřovac­í verze. Buď čin Rusko spáchalo přímo, nebo ruská vláda nad smrtící látkou ztratila kontrolu. Moskva podle premiérky však namísto vysvětlení, jak se látka označovaná jako Novičok do Británie dostala, projevila „naprosté pohrdání“. Jediným možným závěrem tak podle ní je, že Rusko má pokus o vraždu na svědomí.

„Rusko nemělo motiv k zabití Skripala,“uvedl včera dopoledne na tiskové konferenci v Ankaře ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Rusko již předtím odmítlo na ultimátum reagovat.

Země NATO ve středu vyzvaly Rusko, aby odpovědělo na všechny otázky, které Británie v souvislost­i s pokusem o vraždu položila. Spojenci Britům nabídli podporu při dalším vyšetřován­í incidentu. Společný postoj k útoku nervovou látkou vyjádří podle znovuzvole­né německé kancléřky Angely Merkelové i EU.

Ruský velvyslane­c v Británii Alexander Jakovenko ještě před ohlášením o vyhoštění diplomatů varoval Londýn, že pokud k vypovězení skutečně dojde, Rusové přistoupí k obdobným opatřením.

„Považujeme tuto ostrou akci za nepřijatel­nou, neoprávněn­ou a krátkozrak­ou. Veškerá zodpovědno­st za zhoršení vztahů mezi Ruskem a Spojeným království­m padá na současné politické vedení Británie,“uvedlo v prohlášení ruské vel- vyslanectv­í. Zástupce předsedy ruského parlamentn­í výboru pro zahraniční záležitost­i Vladimir Džabarov uvedl, že Rusko v reakci může vyhostit i více než 23 britských diplomatů ze země.

Podle ruského opozičního předáka Alexeje Navalného je však reakce Velké Británie na pokus o vraždu Sergeje Skripala naopak příliš mírná. „Třiadvacet ruských diplomatů bude vyhoštěno z Británie. Další ruští oligarchov­é a zkorumpova­ní pracovníci si budou nadále užívat život v Londýně,“napsal Navalnyj na Twitter.

Dosud největší vyhoštění ruských diplomatů proběhlo v září 1971. Británie tehdy po odhalení sabotážníh­o plánu vypověděla 105 sovětských diplomatů a úředníků, většinou zpravodajs­kých důstojníků.

Moskva tehdy recipročně vypověděla 18 britských občanů a formálně odvolala svého velvyslanc­e. Ten se do Londýna se vrátil teprve v polovině roku 1972.

 ?? Muž stahuje vlajku z okna ruského konzulátu v Londýně krátce poté, co Británie oznámila vypovězení ruských diplomatů. FOTO REUTERS ?? Adieu?
Muž stahuje vlajku z okna ruského konzulátu v Londýně krátce poté, co Británie oznámila vypovězení ruských diplomatů. FOTO REUTERS Adieu?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia