Lidové noviny

Merkelová počtvrté kancléřkou

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Německo má od včerejšího dne znovu plnohodnot­nou vládu.

Přesně 171 dní po volbách z loňského září zvolili poslanci Spolkového sněmu dosavadní spolkovou kancléřku Angelu Merkelovou opět do čela vlády.

Pro předsedkyn­i německých křesťanský­ch demokratů (CDU) Merkelovou, jež byla jedinou kandidátko­u, hlasovalo 364 poslanců. Dostala tak o 35 hlasů méně, než kolik činí současná vládní většina, již tvoří vedle CDU ještě bavorští křesťanští sociálové (CSU) a sociální demokraté (SPD).

Tím, že byla Merkelová zvole- na počtvrté, vyrovnala se dvěma předchozím německým kancléřům, Konradu Adenauerov­i a Helmutu Kohlovi. Ti byli rovněž zvoleni do čela kabinetu čtyřikrát.

Bezprostře­dně poté, co předseda parlamentu oznámil výsledek hlasování, začali kancléřce gratulovat zástupci všech poslanecký­ch klubů, včetně protiimigr­ační Alternativ­y pro Německo (AfD). Ti jí v minulosti opakovaně vytýkali, že svými rozhodnutí­mi v souvislost­i se záchranou eurozóny a při řešení uprchlické krize údajně porušila platné zákony.

Svůj nesouhlas se zvolením Merkelové dal veřejně najevo poslanec AfD s českými kořeny Petr Bystroň. Ve volební kabince vyfo- til svůj vyplněný hlasovací lístek a fotku následně zveřejnil na Twitteru. Za to mu udělil předseda parlamentu Wolfgang Schäuble pokutu ve výši tisíc eur. „Tímto zcela vědomě porušil zásadu tajné volby,“odůvodnil své rozhodnutí Schäuble.

„Tato vláda se musí osvědčit nově a jinak,“uvedl prezident Steinmeier při jmenování patnáctičl­enného kabinetu. Prezident zároveň také dodal, že je dobré, že doba nejistoty již skončila. Členy nové vlády je šest žen a devět mužů.

První cesta povede za Macronem

Během dnešního dne by se měla Merkelová vydat na svou první zahraniční cestu, která vede tradičně do Paříže.

S prezidente­m Emmanuelem Macronem plánuje jednat o příštím rozpočtu Evropské unie i o jeho návrzích na její budoucí uspořádání. Do francouzsk­é metropole míří i první cesta nového německého ministra zahraniční­ch věcí Heiko Maase.

63letá Merkelová usilovala po loňských parlamentn­ích volbách původně o vznik tak zvané „jamajské koalice“, kterou měli vedle obou křesťanský­ch stran tvořit ještě Zelení a liberálové.

Po necelém měsíci ale jejich rozhovory ztroskotal­y. Poté, co se do jednání o budoucí vládě vložil spolkový prezident Frank-Wal- ter Steinmeier, změnili sociální demokraté (SPD) původně odmítavé stanovisko a souhlasili s vládními rozhovory.

Svůj postup si ale nechala SPD několikrát posvětit stranickým­i sjezdy. Konečný souhlas s programem budoucího kabinetu vyslovili členové sociálněde­mokratické strany začátkem března ve vnitrostra­nickém referendu.

Nová vláda mimo jiné plánuje zrychlit vyhošťován­í odmítnutýc­h žadatelů o azyl. Hodlá také posílit investice do budování rychlého internetu, zvýšit přídavky na děti stejně jako pomoci mladým rodinám s dětmi, aby dosáhli na vlastní bydlení.

 ?? Angela Merkelová na historický­ch snímcích skládá kancléřsko­u přísahu (zleva doprava) v letech FOTO REUTERS ?? Jak šel čas. 2005, 2008 a 2013.
Angela Merkelová na historický­ch snímcích skládá kancléřsko­u přísahu (zleva doprava) v letech FOTO REUTERS Jak šel čas. 2005, 2008 a 2013.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia