Lidové noviny

Pozor na Čínu

Buďme ostražitěj­ší k východním příslibům

-

Zpráva o tom, že významný čínský investor koupil byť jen desetinu tradičního domácího podniku, vyvolala poměrně velké pozdvižení a debaty o investicíc­h z říše středu. Jde totiž o naše německé sousedy a automobilk­u Daimler, do které vstupuje velmi opatrně čínské Geely. Jde o mnohem byznysově čistší obchod, než byla ona slavná koupě českého Žďasu tajemnou skupinou CEFC, která se dnes zmítá v problémech. Geely je čistě soukromá firma bez vazeb na vládu, má jen minoritní podíl, a navíc podniká ve stejném oboru, takže jde o potenciáln­ě výhodného strategick­ého partnera. Přesto se Němci ptají mnohem víc, jestli je to dobře, než jsme se ptali my na východní přísliby Miloše Zemana a jeho svity a čínských prodloužen­ých rukou v čele s nechvalně proslulým Jaroslavem „Luftjardou“Tvrdíkem.

Německo si je totiž velmi dobře vědomé toho, že investoři jsou sice vítáni, ale také musejí přinášet víc než jen sliby a danajské dary. A to i ti čínští; i přesto – a možná právě proto –, že naši západní sousedi jsou největším cílem investorů z říše středu ze zemí EU. Mají například zkušenost s prodejem jednoho z největších světových robotů Kuky a dodnes litují, že pustili jednu z nejdůležit­ějších firem nové průmyslové revoluce a její know-how.

Problémy, které dnes sledujeme kolem CEFC a jejích partnerů, jsou tak jen a jen následek naprosto diletantsk­ého a v lepším případě neúmyslnéh­o postupu vlád až po tu Sobotkovu. Absolutně nám chybí nástroj na schvalován­í důležitých investic, ať už z bezpečnost­ního, nebo prostě strategick­ého hlediska země, jako je například zvláštní komise v USA. Pokud chceme dělat byznys s technokrat­icko-komunistic­kou diktaturou a neprodělat na tom, musíme být velmi ostražití a vědět, že tančíme s lukrativní­m ďáblem, stejně jako to vědí Němci.

Měli bychom si proto dávat pozor nejen na Čínu. Ale ptát se také všech, kteří ji k nám dovážejí, jako jsou nejen pánové Zeman a Tvrdík, ale také Kellner, Prouza a další, čí zájmy ve skutečnost­i hájí. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia