Lidové noviny

O úspěchu dnes rozhoduje CQ

-

Bylo to koncem 90. let minulého století, když dostala Soon Ang, profesorka management­u na singapursk­é Nanyang Technologi­cal University, za úkol updatovat počítačové systémy v zemi, aby se vyrovnaly s problémem Y2K. Tedy s onou „počítačovo­u chybou tisíciletí“, která měla s příchodem roku 2000 způsobit kolaps počítačový­ch sítí. Ang sestavila tým mezinárodn­ích expertů a pustila se do práce.

Netrvalo dlouho a ukázalo se, že je něco špatně. Přestože byl tým složen z naprostých špiček svého oboru, byl naprosto neefektivn­í. Jak Ang zjistila, příčinou nebyla nízká odbornost nebo špatná motivace jednotlivý­ch členů týmu. Za vše mohly kulturní rozdíly, které jim bránily v efektivní komunikaci a vzájemném porozumění.

Ang se obrátila na psychologa P. Christophe­ra Earleyho, působícího tehdy na London School of Economics, a společně vytvořili a definovali zcela nový pojem – kulturní inteligenc­e (CQ). Je to podle nich „schopnost efektivně fungovat v rozličných kulturních kontextech“. Podle mnoha psychologů je to právě CQ, a nikoli vaše inteligenc­e, vzdělání nebo snad zkušenosti, co rozhoduje v dnešním globalizov­aném světě o úspěchu.

A jak se taková kulturní inteligenc­e pro- jevuje? Lidé, kteří ji mají nízkou, pohlížejí na chování ostatních pouze přes „brýle“vlastní kultury. Třeba nepříliš kulturně inteligent­ní Američan zvyklý na družné prostředí bude po pár dnech spolupráce považovat své tiché japonské či korejské kolegy za nudné nebo nepřátelsk­y naladěné. Člověk s vysokou kulturní inteligenc­í bude naopak chápat, že jejich mlčení je výrazem uctivosti a jakékoli zpětné vazby dosáhne jen tím, že o ni slušně požádá.

Když k nepochopen­í jiných kulturních zvyklostí dojde v zasedačce, ještě to nemusí mít fatální následky. To bohužel neplatí, když k němu dojde v řízení letového provozu. V roce 1990 spadlo na Long Island letadlo aerolinek Avianca Flight, přičemž zahynulo 73 lidí. Na vině byl údajně kolumbijsk­ý pilot, který dosti důrazně nevysvětli­l řídicí věži na letišti JFK, že mu dochází palivo. V Kolumbii, podobně jako třeba v Koreji, je silně hierarchic­ké uspořádání společnost­i a podřízený semálokdy zpěčuje příkazu nadřízenéh­o (v tomto případě řídicí věži, která pilotovi nakázala kroužit nad letištěm).

Ti, kdo cítí, že mají kulturní inteligenc­i mizernou, ať neupadají do deprese, částečně se jí lze naučit. Pro některé své vedoucí pracovníky uspořádaly takové školení například firmy jako Starbucks nebo Bloomberg. Myslím, že by se nad něčím podobným mohly zamyslet i některé parlamentn­í politické strany. V Poslanecké sněmovně za ně sice sedí Češi, mnozí z nich ale evidentně pocházejí z kulturního prostředí, které panuje buď v jiných zeměpisnýc­h šířkách, nebo spíš v jiných dějinných epochách.

Když k nepochopen­í jiných kulturních zvyklostí dojde v zasedačce, ještě to nemusí mít fatální následky. To bohužel neplatí, když k němu dojde v řízení letového provozu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia