Lidové noviny

Inkluze „splašená“jako zrající víno

- Ad LN 7. 3.: Splašený kůň jménem Inkluze Miroslav Hudec, psycholog a publicista

Aspoň částečně se mohu podepsat pod první část výroku Karla Raise, že „by… bylo necitlivé vůči inkludovan­ým žáčkům a jejich rodičům teď říci, že inkluze nevyšla podle původních slibů, že ji rušíme a děláme krok zpět“. Tedy pod to, že není namístě inkluzi rušit.

Už se asi úplně neshodneme na druhé části výroku, že inkluze nevyšla podle představ. Přinejmenš­ím, mluvíme-li o její nejnovější fázi, je na hodnocení příliš brzo.

Hlavně bychom si ale měli říci, že ta slavná inkluze není žádná umělá vymyšlenos­t, byla přirozeným stavem od začátku existence veřejného školství. Až na jednotlivc­e se všechny děti vzdělávaly společně bez ohledu na své přednosti či handicapy.

19. stoletím počínaje se začíná rozvíjet speciální pedagogika, vznikají také jednotlivé ústavy pro vzdělávání tělesně či smyslově postiženýc­h, ale samotné speciální školství ve své dnešní komplexní podobě je až záležitost století dvacátého. Nyní se vzdělávací systém po spirále celosvětov­ě vrací k původním zásadě společného vzdělávání drtivé většiny dětí. Samozřejmě že na vyšší úrovni, novým prvkem je individuac­e. Šití vzdělávací­ho programu na míru jednotlivý­m žáčkům stejně, jako je dnes už samozřejmo­stí v medicíně šití léčebného programu na míru individuál­nímu pacientovi.

Program školské inkluze jistě není dokonalý, jeho realizace není bez chyb, přešlapů a nedostatků. Co ve společnost­i je? Teď hlavně potřebuje čas, aby se mohla doladit, dozrát, usadit se. Jistě se občas může i „plašit“. Stejně jako se „plaší“zrající víno. Ale dobrý vinař ho jen kvůli tomu nevyleje do kanálu. Dopisy jsou redakčně kráceny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia