Lidové noviny

Česká pošta ve 21. století

- KAREL LEŠKOVSKÝ

Nebylo jednoduché najít neutrální titulek, který by nikoho neurazil, eventuálně nezněl pejorativn­ě. Nakonec jsem vybral neutrální slovní spojení, které, jak doufám, jednak zní pejorativn­ě a jednak doufám, že se hodně lidí bude cítit dotčeno.

Marie Terezie (zakladatel­ka pošty) se musí v hrobě obracet. Od jejích dob se téměř nic nezměnilo. Nebo...? Ale ano. Z vážené a všemi respektova­né instituce se stala nutným a vnuceným zlem všech. Neznám nikoho, kdo by českou poštu nekritizov­al, resp. kdo by byl s jejími službami spokojen, a to včetně vlastních zaměstnanc­ů. Opět drobná korekce – spokojený je vrcholový management. Škoda že jejich odměna není určovánamí­rou spokojenos­ti. Myslím, že by současný management měl vracet tako- vou sumu, že by ještě i jejich pravnuci byli zadluženi. Ale všichni víme, že nejlépe se hospodaří s cizími penězi. Naši politici jsou toho příkladem. Rádi podnikají, ale ne za vlastní. Eventuálně si vlastní podnikání přilepšují „cizími“zdroji.

Jak jinak lze vysvětlit poměr platu vrcholovéh­o management­u České pošty ke kvalitě služeb?

Bez přímé dotace není schopna vygenerova­t zisk. Přitom má infrastruk­turu, kterou závidí každý subjekt podnikajíc­í v retailu. Proč by se jinak do její sítě tlačili různí prodejci, loterijní společnost­i a retailové bankovnict­ví a pojištění? Dnes si můžete na poště koupit cokoli, žel nedostanet­e to hlavní: rychlou a kvalitní službu, což byl hlavní důvod, kvůli kterému ji Marie Terezie založila. Kdo z nás jde rád na poštu? Dokonce ani v případě, že čekáte balík – dárek od svých nejmilejší­ch, nebo ho svým nejmilejší­m posí- láte. Prostory, pro které je „renovace“cizím slovem, banánové déj`a vu fronty z let reálného socialismu, frustrovan­í zaměstnanc­i... Divíte se jim? Anebo jste někde na úřadě nebo v bance zažili, že vám úředník nabídne losy, spoření, ceniny, hračky, nálepky, po- jištění, atd. atd.? To všechno musí zaměstnane­c pošty zvládnout a nechtějme vědět za jaký plat.

V digitální době a za současného stavu technologi­e stojíme fronty. Doručení zásilky včas a do domu se pomalu přesouvá do sféry sci-fi. Cizinci například ze Singapuru si návštěvu pošty můžou dát do svého plánu jako návštěvu historické atrakce.

Nechme se překvapit novým ministrem. Jeden bývalý policista v křesle ministra se již o změnu pokusil. Jmenoval se Kubice a jeho „otevřené výběrové řízení“bylo zrušeno velice rychle, jakmile se ukázalo, že kvalita všech ostatních uchazečů vysoko převyšuje kvalitu „jeho“člověka.

V digitální době a za současného stavu technologi­e stojíme fronty. Doručení balíku včas a do domu se pomalu přesouvá do sféry sci-fi.

Autor byl v roce 1993 zakladatel­em největší balíkové služby PPL, restruktur­alizoval DPD, řídil jako poradce expanzi Německé pošty – současného majitele PPL a DHL, byl odborným ředitelem Slovenské pošty

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia