Lidové noviny

V taxících pouze pro ženy bude i kosmetická taštička

- PATRIK KOZLÍK

PRAHA Ženy, které se například kvůli obavám z vlezlého řidiče zdráhají přivolat si taxík, budou od jara mít – alespoň v české metropoli – možnost objednat si přímo z mobilu vůz, za jehož volantem bude sedět zkušená řidička.

Služba s názvem je první dámskou taxislužbo­u u nás. Kromě šoférek nabídne startup Taxita od března i doplňkové služby. V některých vozech zákaznice najdou kosmeticko­u taštičku, díky které se mohou po cestě nalíčit.

Taxislužba bude fungovat podobně jako konkurenčn­í Liftago, objednávka vozu tedy probíhá prostředni­ctvím aplikace v chytrém telefonu.

Muže svezou také Taxita

„Samozřejmě nemůžeme mužům zakázat, aby si nás objednali. Náš marketingo­vý model je ale zaměřený na ženy. Ty můžou mít doprovod v podobě dítěte, manžela nebo seniora,“řekla LN jedna ze zakladatel­ek Daniela Vrbová. Projekt, za kterým stojí Daniela Vrbo- vá spolu s Lucií Janigovou, se může zdát jako diskrimina­ční. To ale zakladatel­ky rázně odmítají. Podle Vrbové je kolem nás mnoho služeb určených pouze pro ženy.

„Obchod s dámským prádlem, fitness centrum pro ženy – tyto věci fungují a nikdo s nimi nemá problém. V dámském fitku také nenajdete muže, ale zákaz vstupu tam nemají,“dodala Vrbová.

Zahraniční inspirace

Podněty k založení ryze ženské taxislužby sbíraly podnikatel­ky už v minulosti. Právě poptávka po těchto službách je přiměla k založení startupu Taxita. „Všimly jsme si, že podobné služby existují už v zahraničí a jsou velmi oblíbené. Nejen proto jsme se rozhodly založit společnost Taxita. Ještě před samotným vznikem jsme zaznamenal­y velký zájem přímo od zákaznic,“popisuje Vrbová.

Pro své zákaznice bude mít Taxita ve vozech připravené i doplňkové služby v podobě dětské sedačky, kosmetické krabičky poslední záchrany nebo možnosti přepravit domácí mazlíčky. V mobilní apli- kaci bude u každého auta uvedeno, co konkrétní vůz obsahuje.

Ostrému provozu Taxity předcházel­y testovací jízdy. Řidičky najezdily téměř 15 tisíc kilometrů a převezly několik reálných zákaznic. Oficiálně však začne Taxita fungovat až v dubnu. Na začátku by měly zákaznice toužící po čistě ženské taxislužbě rozvážet desítky řidiček.

Podobně jako u služby Liftago budou řidičky odvádět 15 procent z každé jízdy majitelkám Taxita. Tarif za ujetý kilometr se bude pohybovat v rozmezí od 22 do 28 korun. Podle Vrbové nechtějí rozhodně zaujmout nižší cenou, ale spíše exkluzivní službou na trhu.

První taxislužbo­u, ve které řídily auta pouze ženy, byla Lady in Pink. Vznikla v Londýně v roce 2006. Dnes jsou podobné taxislužby už ve světě běžné. Fungují například v Norsku, Rusku, Spojených státech nebo v Jihoafrick­é republice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia