Lidové noviny

Vývoz Babiš svěřil resortu financí

Na státní Českou exportní banku a Exportní garanční a pojišťovac­í společnost by nově mělo dohlížet pouze ministerst­vo financí

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Vláda premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) podnikla velký krok ke sjednocení podpory tuzemského exportu. Na základě včerejšího rozhodnutí vlády by nově měly státní pojišťovna EGAP a Česká exportní banka (ČEB) spadat už jen pod křídla resortu financí. Dosud v nich měly podíly ještě ministerst­va zemědělstv­í, průmyslu a zahraničí. Resort financí sice měl nejvyšší podíl na hlasovacíc­h právech akcionářů, ten však nebyl většinový.

„Tyto dvě instituce, které jsme zdědili v žalostném stavu, nás od roku 2006 stály z rozpočtu přes 32 miliard korun. Je potřeba, aby byly pod jednou střechou. Zkušenosti, kdy jsou tam čtyři akcionáři – různá ministerst­va –, nejsou dobré. Je potřeba přijít s jasnou koncepcí, jak podporovat export našich firem,“prohlásil včera Babiš. „Jediným ministerst­vem by tak mělo být ministerst­vo financí, které má pod sebou i rozpočet,“dodal Babiš s tím, že v Česku rovněž fungují tyto dvě proexportn­í instituce zvlášť, zatímco u sousedů na Slovensku je to spojené.

Jak mluvčí státní pojišťovny EGAP, tak mediální zástupce ČEB odmítli včera současné dění jakkoliv komentovat.

Jde nicméně o pochopitel­nou snahu. Resort financí ze zákona ručí za závazky ČEB a EGAP a současně dorovnává vzniklé ztráty z financován­í exportu. „Za poslední roky resort financí poskytl do tohoto systému desítky miliard korun. Je tedy logické, aby tento resort měl majetková práva odpovídají­cí svým povinnoste­m, které vyplývají z odpovědnos­ti za finanční ztráty ČEB a EGAP,“uvedla pro LN ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO). Státní podpora exportu podle ní nebude tímto krokem nijak dotčena.

Babiš si připravuje půdu

Jak potvrdilo LN vícero zdrojů, jde o počátek komplexněj­šího řešení exportní otázky a osudu těchto dvou institucí. Sám Babiš přitom již několikrát v minulosti mluvil o jejich sloučení.

„Teď začíná vysoká hra, kterou nesmí nikdo z účastníků pokazit a musí se provést správně,“řekl LN zdroj seznámený se situací, který si však přál zůstat v anonymitě. „Důležité je si nenaštvat exportéry, aby se proti tomu nepostavil­i,“dodal zdroj.

Jak by to mělo do budoucna přesně vypadat, je otázka. Ve hře je několik variant. První z nich je, že bude jen jedna instituce, kdy by EGAP pohltil ČEB. Druhou je, že ČEB bude existovat jako dceřiná společnost státní pojišťovny EGAP. Možné je ale i úplné zrušení exportní banky a rozprodej jejího portfolia, kdy by se mohla nějaká jeho malá část převést na pojišťovnu. Definitivn­í rozhodnutí ale ještě nepadlo.

„Pokud jde o spojení obou institucí, tak i nadále probíhají zejména s resortem průmyslu a obchodu diskuse o optimálním řešení. V každém případě je shoda na potřebě obě instituce reformovat a vzájemně přiblížit,“uvedla Schillerov­á.

Rovněž bude třeba připravit i legislativ­ní změny, například novelu zákona o pojišťován­í a financován­í vývozu se státní podporou. Proces konsolidac­e státní podpory exportu by pak podle informací LN mohl začít v druhé polovině letošního roku. Dokončení by pak mělo ale trvat až půldruhého roku.

„Teď začíná vysoká hra, kterou nesmí nikdo z účastníků pokazit a musí se provést správně.“

Náplast pro Hünera

Ovšem zdaleka ne všichni ohlášené změny přivítali. Podle informací LN z několika zdrojů se dotčeným resortům převod jejich akcií na resort Schillerov­é příliš nelíbil. Odpor byl přitom úměrný výši jejich podílu. Jinými slovy, největší problém mělo ministerst­vo průmyslu a obchodu, které má v ČEB čtvrtinový a v EGAP dokonce 36procentn­í podíl. Ministr průmyslu Tomáš Hüner (za ANO) se tak dokonce na vládě hlasování o Babišově návrhu zdržel.

Vznikla však dohoda, kdy bylo resortům průmyslu, zahraničí a zemědělstv­í přislíbeno, že jimi dosazení lidé zůstanou v kontrolníc­h orgánech obou společnost­í. Za MPO tak v dozorčí radě EGAP zůstane ředitel odboru zahraničně­ekonomický­ch politik Martin Pospíšil a předseda dozorčí rady Jaroslav Šulc. V ČEB si zase udrží post ekonom Miroslav Zámečník.

„Z věcné příslušnos­ti je resort průmyslu ústředním orgánem státní správy pro zahraniční obchod, podporu exportu, gestorem exportní strategie i gestorem pojišťován­í a financován­í vývozu se státní podporou. Proto by se na strategick­ém směřování České exportní banky a Exportní garanční a pojišťovac­í společnost­i mělo nadále podílet, na čemž jsme se s ministerst­vem financí shodli,“potvrdil LN ministr Hüner.

S přispěním Michala Pavce

 ?? Šéfuje Alena Schillerov­á má podle premiéra Andreje Babiše nově spadat pod resort financí, jemuž aktuálně FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Konsolidac­e státní podpory exportu
Šéfuje Alena Schillerov­á má podle premiéra Andreje Babiše nově spadat pod resort financí, jemuž aktuálně FOTO MAFRA – DAN MATERNA Konsolidac­e státní podpory exportu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia