Lidové noviny

Čínský podíl v Rosněfti je podle tisku nejistý

-

PEKING/MOSKVA Čínská investiční společnost CEFC China Energy, kterou podle některých médií vyšetřují čínské úřady, zatím 14procentn­í podíl v ruské ropné společnost­i Rosněfť nekoupí. Plánovaný obchod za 9,1 miliardy dolarů (asi 188 miliard korun) byl podle čínské ratingové agentury posunut, uvedla agentura Bloomberg.

O zpoždění obchodu informoval­a agentura China Chengxin Internatio­nal Credit Rating na webu, který má vazby na centrální banku. CEFC dle agentury již většinu uhradila, zbytek závisí na externí půjčce. Agentura uvedla, že kolem akvizice vidí „nejistotu“. CEFC to odmítla komentovat.

„Pokud se transakce uskuteční hladce, výrazně se zvýší dluhová zátěž CEFC Shanghai. Pokud se neuskutečn­í, firma zaznamená velkou ztrátu,“uvedla agentura.

Ruský list Kommersant v úterý uvedl, že dohoda je zmrazena kvůli finančním problémům CEFC. Analytik a odborník na čínský trh Leonid Kovačič listu řekl, že CEFC si v druhé polovině loňského roku začala půjčovat ve strukturác­h tzv. stínového bankovnict­ví, často za velmi vysoké úroky.

Vzhledem k tomu, že čínské úřady začaly věnovat zvýšenou pozornost boji proti finančním rizikům, nemohlo „ekonomické dobrodružs­tví CEFC“zůstat bez povšimnutí, dodal analytik.

CEFC, která si jako sídlo svých evropských aktivit vybrala Česko, se dle médií dostala do problémů. Její předseda Jie Ťien-ming, který je zároveň poradcem prezidenta Miloše Zemana, je údajně vyšetřován a objevily se také zprávy, že firmu přebírají šanghajské státní orgány. Společnost to ale popírá. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia