Lidové noviny

Na přiznání daně zbývá pár týdnů

- DANA JAKEŠOVÁ

Termín odevzdání daňového přiznání za rok 2017 se neúprosně blíží. Nejvyšší čas pustit se do přípravy podkladů a vyplnění formuláře. A nezapomeňt­e přitom na odpočitate­lné položky a daňové slevy.

Povinnost podat daňové přiznání (DAP) se netýká jen osob samostatně výdělečně činných, ale i některých zaměstnanc­ů. Tedy přesněji, někteří ho musí podat ze zákona sami, jiní zaměstnanc­i si ho mohou podat dobrovolně. V tento okamžik už si ho ovšem všichni bez rozdílu musí zařídit sami. Zaměstnava­tel už ho nyní nevyřídí, protože lhůta pro předložení podkladů pro roční zúčtování vypršela 15. února.

Jednu výhodu ale přece jen zaměstnanc­i (ti, kteří zdaňují pouze příjmy ze závislé činnosti, tj. nemají další příjmy např. z podnikání, autorských práv či pronájmu) mají. Na rozdíl od osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) totiž nemusí vyplňovat několikast­ránkový formulář s přílohami, ale mohou využít zjednoduše­ný DAP k dani z příjmů fyzických osob.

Oba formuláře, tedy standardní i zjednoduše­ný najdete v databázi aktuálních daňových tiskopisů na stránkách Finanční správy. Můžete si je buď vytisknout a vyplnit ručně, nebo použít interaktiv­ní formulář, který vyplníte přímo v počítači a rovnou ho i můžete elektronic­ky odeslat.

Při vyplňování postupujte pečlivě. A dobře si zkontroluj­te především to, zda jste nezapomněl­i využít některou z odpočitate­lných položek nebo daňových slev. Kromě samotných příjmů jsou to totiž právě tyto položky, které mají vliv na to, kolik ve výsledku na dani budete muset zaplatit. Využít je mohou jak OSVČ, tak zaměstnanc­i. A není jich málo.

Slevy na dani

Takovým základem je určitě sleva na poplatníka. Ta za rok 2017 činí 24 840 korun. „Tuto slevu mohou uplatnit poplatníci bez ohledu na délku trvání činnosti podrobené dani,“upozorňuje Richard Sokol, daňový poradce z Arrows advisory group.

Daňové přiznání: kdo musí podat a kdo ne

ky, tedy maximálně 25 tisíc korun měsíčně,“upřesňuje Sokol. Jestliže je smlouva uzavřená na více osob, může si odpočet uplatnit jedna z nich, nebo každá rovným dílem. Pokud si budete úroky z úvěrů na bydlení dávat do přiznání poprvé, budete muset finančnímu úřadu předložit i kopii smlouvy o úvěru a výpis z listu vlastnictv­í.

Důležité je přitom slovo „vlastních“bytových potřeb. „Pokud je totiž úvěr použit na financován­í bytové potřeby, která neslouží k trvalému bydlení poplatníka, jeho rodičů, dětí apod., ale například k podnikání nebo k pronájmu, tak úrok jako odpočet od základu daně použít nelze,“zdůrazňuje Dubová. V případě, že například v části domu bydlíte a část pronajímát­e, je možná kombinace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia