Lidové noviny

Daňové přehledy odevzdejte do 2. května

- DANA JAKEŠOVÁ

Povinnost podat přehled o příjmech a výdajích na správu sociálního zabezpečen­í a zdravotní pojišťovnu mají všechny osoby samostatně výdělečně činné, ať už podnikaly celý rok, nebo jen část. Na rozdíl od daňového přiznání nehraje roli výše vyměřovací­ho základu.

Platí to i pro ty, kteří jsou současně zaměstnanc­i, studenty, poživateli starobního důchodu a podobně a podnikání je pro ně ved- lejším zdrojem příjmů. Termín odevzdání je v obou případech shodný – do 2. května 2018, pokud si daňové přiznání podáváte sami, případně do 1. srpna 2018, pokud vám ho zpracovává a podává daňový poradce.

Pokud OSVČ nemá povinnost podat daňové přiznání, musí přehled na zdravotní pojišťovnu podat do 9. dubna 2018 a na sociální správu do 31. července 2018.

Na co si dát pozor

Přehled pro sociální správu je třeba podat na předepsané­m tiskopisu, a to buď v papírové podobě, nebo elektronic­ky. Druhá varianta je určitě komfortněj­ší. Elektronic­ký formulář na ePortálu ČSSZ je totiž interaktiv­ní a vyplňování i výpočty usnadní.

„Interaktiv­ní formulář si podle zadaných údajů pojistné i zálohy sám dopočítá a má v sobě zabudo- vané i kontrolní mechanismy. Bez vyplnění všech povinných políček není možné formulář vytisknout ani odeslat,“uvádí výhody Markéta Dubová, daňová poradkyně ze společnost­i Moore Stephens.

V případě ručního vyplňování zase práci zjednoduší „Pokyny k vyplnění přehledu o příjmech a výdajích OSVČ“, kde je detailně popsané, co do kterého řádku napsat. Nachází se na webu ČSSZ v záložce e-Podání v kategorii OSVČ.

Tento přehled musejí na sociální správu doručit všechny OSVČ, bez ohledu na to, zda svoji podnikatel­skou činnost vykonávají jako hlavní nebo vedlejší (například studenti, starobní důchodci, zaměstnanc­i či ženy na mateřské). Jinak je to ale s placením pojistného. Při hlavní činnosti je třeba ho hradit vždy. V případě vedlejší činnosti musí OSVČ platit sociální pojištění, pokud její příjmy přesáhly stanovenou hranici. Ta pro rok 2017 činila 67 756 Kč. Kdo tuto částku nepřesáhl, není povinen pojištění ani zálohy platit.

Doplňme, že sazba důchodovéh­o pojištění je 29,2 procenta z vyměřovací­ho základu a sazba nemocenské­ho pojištění (účast na něm je dobrovolná) je 2,3 procenta z vyměřovací­ho základu.

Pouze příjmy z podnikání

Také přehled pro zdravotní pojišťovnu je třeba podat na předepsané­m formuláři. Ty se u jednotlivý­ch pojišťoven liší pouze označením „v hlavičce“, jinak je struktura tiskopisu u všech stejná. Vyplnit můžete formulář papírový nebo elektronic­ký. V případě elektronic­ké verze se některá políčka spočítají sama.

Pojistné na zdravotní pojištění pro OSVČ činí 13,5 procenta vyměřovací­ho základu. „Vyměřovací základ pro osoby samostatně výdělečně činné je stanoven jako 50 procent rozdílu mezi příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti po odečtu daňově uznatelnýc­h výdajů,“vysvětluje Richard Sokol, daňový poradce z Arrows advisory group.

V přehledu se tak objeví pouze příjmy z podnikání, tedy ze samostatné výdělečné činnosti. Příjmy ze zaměstnání, nájmu (u majetku, který není v obchodním majetku) ani ostatní příjmy se v přehledu neuvádějí.

Kdy hrozí sankce

Nedoplatek pojistného (pojistné uvedené v přehledu po odečtení zaplacenýc­h záloh) pro sociální správu i na zdravotní pojišťovnu je třeba uhradit do osmi dnů od podání příslušnéh­o přehledu. „Za den úhrady se přitom považuje den připsání platby na účet OSSZ,“upozorňuje Jana Buraňová z ČSSZ. Případný přeplatek vrátí sociální správa i zdravotní pojišťovna do měsíce od podání přehledu.

Za nepodání nebo pozdní podání Přehledu o příjmech a výdajích pak může zdravotní pojišťovna i správa sociálního zabezpečen­í uložit pokutu až do 50 tisíc korun.

„V případě prodlení s úhradou na sociálním pojištění nebo zdravotním pojištění pak vzniká osobě samostatně výdělečně činné povinnost uhradit penále, které činí v obou případech 0,05 procenta za každý kalendářní den prodlení,“zdůrazňuje Sokol. To se týká jak úhrady záloh, tak doplatku. Zdravotní pojišťovna penále nepředepíš­e, pokud bude nižší než 100 korun za rok.

Vedle daňového přiznání musí OSVČ vyplnit i přehled pro sociální správu a zdravotní pojišťovnu. Práci přitom mohou usnadnit interaktiv­ní formuláře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia