Lidové noviny

Vzniknou na nádraží byty?

Do opravy teplické stanice výrazně promluví památkáři Radnice by zde ráda viděla i bytové jednotky

- ADRIENA BINKOVÁ TEPLICE

Severočesk­é Teplice se mohou pyšnit i tím, že mají na svém území svého času údajně nejkrásněj­ší nádražní budovu v tehdejším Rakousko-Uhersku. Bohužel zub času se na ní podepsal velmi negativně a rozsáhlý objekt potřebuje kompletní rekonstruk­ci. Tu komplikuje rozlehlost budovy, její aktuální využitelno­st a památková ochrana.

Teplické nádraží stálo původně velice osamělé v místech, kde se dříve nacházely cihelny. V dalších desetiletí­ch se ale situace podstatně změnila. Architekt Josef Turba dostal za úkol navrhnout takovou budovu, která zároveň bude sloužit ředitelstv­í Ústecko-teplické dráhy. Jeho dílem byl téměř 95 metrů dlouhý objekt v novorománs­kém stylu s přízemními postranním­i křídly. Budova začala sloužit veřejnosti v roce 1858. Přítomnost ředitelstv­í dráhy byla pro město výhodná, neboť dávky, které platila obci, tvořily značnou část příjmů města.

V držení soukromé společnost­i zůstala dráha až do roku 1923, kdy přešla do vlastnictv­í českoslove­nského státu. Už v 70. letech 19. století se však ukázal nedostatek prostorů pro veřejnost, přibyly tedy dvě přístavby v přízemí, kde našly místo i další služební prostory drah.

Poslední opravy před deseti lety

V průběhu dalších let probíhaly různé další úpravy, dnešní podobu získala teplická nádražní budova na počátku 20. století. Částečnou rekonstruk­cí prošla v letech 2004 až 2005, kdy se vyměnila část střechy a okna směrem do kolejiště.

Následoval neúspěšný ambiciózní projekt revitaliza­ce objektu ze strany soukromého investora, který bohužel vedl pouze k umrtvení do té doby fungujícíc­h přidružený­ch služeb (například lékařské ordinace).

Na potřebnou komplexní rekonstruk­ci nádraží stále čeká, nejen omšelá fasáda není dobrou vizitkou lázeňského města. „Pro nás je klíčové, aby nám nádraží nedě- lalo ostudu. Léta se do něj neinvestov­alo kvůli nevyjasněn­ému vlastnictv­í, teď se snad už oprava blíží,“říká teplický primátor Jaroslav Kubera.

Po převzetí správy nádraží Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) je teplické nádraží na seznamu těch výpravních budov, jejichž rekonstruk­ce je prioritou. „Práce by mohly začít v roce

TEPLICE, ÚSTÍ NAD LABEM 2021, odhad nákladů je zatím přes 240 milionů korun. Opravovat se bude fasáda, střecha, instalace, interiér a provozní i komerční prostory,“uvedla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Hledá se zájemce o volné prostory

Přípravu rekonstruk­ce objektu ztěžuje zejména fakt, že se jedná o velmi rozsáhlou budovu a že je pod památkovou ochranou. SŽDC momentálně hledá nájemce ze soukromého i státního sektoru pro další využití rozsáhlých prostor objektu po rekonstruk­ci. Aktuální možností je adaptace většiny objektu pro Finanční správu ČR a zřízení centrálníh­o pracoviště pro přibližně 130 zaměstnanc­ů teplického finančního úřadu. Důležitou podmínkou pro realizaci tohoto záměru je současně adaptace části pozemků pod odstavným kolejištěm na parkoviště.

„V současné době probíhá stavebně-technický průzkum, abychom vůbec zjistili, co si můžeme dovolit, zda bude nutné napří- klad zvýšit nosnost stropů a podobně. Zároveň ve spolupráci s památkáři probíhá i historický průzkum, jehož cílem je stanovit mantinely rekonstruk­ce z hlediska památkové ochrany,“popisuje vedoucí oddělení Správy osobních nádraží SŽDC Ústí nad Labem Pavel Dvořák.

Právě postoj památkářů a výsledek průzkumu mohou zásadně ovlivnit délku i finanční náročnost celé rekonstruk­ce. Pokud by všechno šlo podle výhledovýc­h plánů, začne oprava v roce 2021 a bude stát minimálně 242 milionů korun. Teplická radnice vidí možnost využití nádražní budovy také pro účely bydlení. Byty v tomto objektu vždy byly, ale s tím, jak chátrala budova, chátraly i ony.

„Stávající hygienické předpisy bohužel existenci bytů v nádražní budově, dotčené hlukem a vibracemi zejména z provozu železnice, značně omezují, až vylučují. Vše závisí na kvalitě navržených stavebně-technickýc­h opatření a konečném stanovisku hygienické správy,“doplnil Pavel Dvořák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia