Lidové noviny

Opravenou budovu spláchla povodeň

- ÚSTÍ NAD LABEM

Hned dvakrát během pouhých 11 let muselo Ústí nad Labem včetně hlavního nádraží čelit velké vodě – v roce 2002 a pak v roce 2013. Tehdy to bylo jen pár měsíců od kompletní rekonstruk­ce zdejší nádražní budovy. V obou případech se podařilo nádraží zprovoznit ve velmi krátké době.

Budova hlavního nádraží v severočesk­é metropoli má své kořeny v 70. letech 19. století, během následujíc­ích desetiletí prošla různými přestavbam­i a dostavbami, v dubnu 1945 byla částečně zničena spojenecký­m náletem. Po válce se rozhodoval­o o jejím osudu, nakonec bylo rozhodnuto o dostavbě nádražního objektu s využitím části výpravní budovy, která přečkala ničivé nálety.

V průběhu dalších let se hlavní nádraží v Ústí nad Labem dále dílčím způsobem upravovalo podle provozních potřeb své doby. Byl zde vybudován podchod, veškeré úpravy měly dočasný charakter, a to včetně opravy škod, které vý- pravní budově způsobily povodně v roce 2002. Zásadní rekonstruk­ce přišla až s modernizac­í železniční­ho uzlu v Ústí nad Labem, která začala v roce 2005.

Spolupráce tří subjektů

Samotná rekonstruk­ce výpravní budovy Ústí nad Labem hlavní nádraží byla jednou z nejvýznamn­ějších investiční­ch akcí na nemovitém majetku Českých drah v roce 2012. „Hlavním důvodem pro její realizaci byla nutnost vytvořit optimální vstup do podchodu propojujíc­ího přednádraž­ní prostor s prostorem nábřežních teras a nábřeží řeky Labe a zajistit úpravy výpravní budovy tak, aby splňovala nároky jedné z nejvytížen­ějších výpravních budov u nás,“uvedl ředitel Správy osobních nádraží Správy železniční dopravní cesty (SON SŽDC) Patrik Konopásek. Ačkoli tehdy budova ještě patřila ČD, její modernizac­e a úprava okolí jsou výsledkem spolupráce ČD, SŽDC a města Ústí nad Labem. Zásadně zrekon- struovaná budova osobního nádraží, kombinujíc­í historicko­u a moderně pojatou část s reprezenta­tivním vstupem k nástupiští­m a k řece Labi, byla uvedena do zkušebního provozu na konci srpna 2012. Celkově hotovo bylo v únoru 2013. Bohužel již na začátku června 2013 byla severočesk­á metropole opět zasažena ničivými povodněmi. V kritické dny 4. a 5. června dosáhla voda v odbavovací hale výše 150 cm. Ihned po opadnutí povodňové vlny byly zahájeny práce na likvidaci škod a obnovení provozu. Na počátku října obnovili provoz na ústeckém nádraží v plném rozsahu.

A jak to s protipovod­ňovou ochranou nádraží vypadá dnes? „Povodním zabránit nelze, realizoval­a se ale zásadní opatření typu injektážní­ch stěn a základů protipovod­ňových stěn, která by měla zamezit proniknutí vody pod tělesem dráhy a rozlití Labe na přilehlé komunikace,“uvedl vedoucí stavebního oddělení SON Ústí nad Labem Pavel Dvořák. bin

 ?? Má řadu protipovod­ňových prvků FOTO SŽDC ?? Současná stanice
Má řadu protipovod­ňových prvků FOTO SŽDC Současná stanice

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia