Lidové noviny

Plzeň bude odvracet vyřazení

- PLZEŇ ZDENĚK SOUKUP

Posledního českého zástupce v Evropské lize čeká boj o setrvání v soutěži. Jaké mají fotbalisté Plzně šance?

Karty jsou rozdány jasně: chtějí-li hráči Viktorie Plzeň postoupit do čtvrtfinál­e, musí v dnešní odvetě osmifinále Evropské ligy dotáhnout dvoubranko­vé manko, které si přivezli z prvního zápasu v Lisabonu. Favorizova­nému Sportingu před týdnem podlehli 0:2. Dnešní duel začíná v Doosan Areně v 19 hodin.

„Výsledek prvního zápasu je obrovskou výhodou pro Sporting. Věřím ale, že pokud dáme první gól my, bude to až do konce zajímavé,“uvedl plzeňský kouč Pavel Vrba. „Bylo by špatné, kdybychom nevěřili, že můžeme jít dál,“zdůraznil trenér.

Jako inspirace může viktoriánů­m posloužit osmifinálo­vý dvojzápas s Lyonem z roku 2014. Tehdy přijeli z Francie s porážkou 1:4. A prohrávali i doma. Průběh střetnutí však otočili na 2:1 a sahali i po dalších brankách: zahodili penaltu a celou řadu šancí. Prodloužen­í bylo tehdy mnohem blíže, než se dle výsledku mohlo zdát.

„Vzpomněl jsem si na ten zápas. Stav 0:2 není dobrý, ale šance je a my budeme bojovat. Chceme potěšit lidi,“vyprávěl včera Tomáš Hořava, jeden z pamětníků. „Musíme odehrát zápas na hranici svých možností, předvést výborné individuál­ní výkony. Jedině když tohle všechno do sebe zapadne, máme šanci na postup,“věří v naději 29letý středopola­ř. Navzdory tomu, že plzeňští fotbalisté vyhráli z posledních šesti soutěžních zápasů jediný...

„Nemyslím si, že bychom neměli dostatek sebevědomí. Ale je pravda, že se potřebujem­e dostat na vítěznou vlnu, začít vyhrávat. Teď však proti nám stojí silný soupeř, nejtěžší v sezoně,“dodal Hořava.

Plzni bude chybět nemocný stoper Hubník a kvůli karetnímu trestu i obránce Limberský, Sportingu ze stejného důvodu zálož- ník William Carvalho a stoper Coates. Naopak se do sestavy může vrátit nizozemský kanonýr Dost, jenž vyléčil svalové zranění.

„Víme o kvalitě kádru Sportin- gu. První zápas v Lisabonu nehráli jejich dva nejlepší útočníci, kteří v Plzni můžou nastoupit. Uvidíme, co předvedou,“připomněl trenér Vrba, že v Lisabonu rivalovi chyběl i střelec Doumbia.

„Budeme chtít hrát takový fotbal, abychom měli šanci postoupit,“slíbil kouč fanouškům, kteří mohou lístky na stadion sehnat ještě dnes. O osudu Plzně bude jasno po 19. hodině...

 ?? Přestřílel­i hráči Sportingu Plzeň v poměru 21:6. Na fotografii je Bruno Fernandes (vlevo) z Lisabonu a Radim Řezník z Plzně. FOTO ČTK/ AP ?? V prvním utkání
Přestřílel­i hráči Sportingu Plzeň v poměru 21:6. Na fotografii je Bruno Fernandes (vlevo) z Lisabonu a Radim Řezník z Plzně. FOTO ČTK/ AP V prvním utkání

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia