Lidové noviny

Morava: Ať o předsedovi FAČR rozhodne los

-

PRAHA Pro případ, že na řádné valné hromadě fotbalové asociace v roce 2020 nebude ani ve třetím kole zvolen předseda, moravská komora navrhuje, aby o novém šéfovi rozhodl los. Aby se zamezilo tomu, že předseda nebude zvolen vůbec. „Podle mě se pan Zlámal absolutně zbláznil a doporučuji mu akutní léčbu,“vzkázal český místopředs­eda Roman Berbr.

Moravská komora na svém jednání navrhla úpravu stanov kvůli volbě předsedy, jak po asociaci požadují Mezinárodn­í federace FIFA a Evropská fotbalová unie (UEFA).

„Budeme navrhovat, aby volba předsedy byla ve stanovách rozšířena o čtvrté kolo, ve kterém by rozhodoval los,“napsal první místopředs­eda asociace Zdeněk Zlámal v tiskové zprávě.

„Nerozumím smyslu prohlášení, které někdo takto zasílá médiím. Slovo domluva znamená, že se domluví dva subjekty, v tomto případě tedy zástupci Čech se zástupci Moravy. Ne, že se domluví pan Zlámal s panem Nezvalem, nebo pan Zlámal s panem Zlámalem. Česká komora s navrhovaný­m řešením zásadně nesouhlasí,“reagoval Berbr.

„Jestli tomu dobře rozumím, tak Morava navrhuje, a teď dám příklad: ve 3. kole volby bude mít jeden kandidát 150 a druhý 50 hlasů například. Co se může stát? Ve 4. kole budeme rozhodovat o předsedovi cvrnkáním korunou. Opravdu inteligent­ní řešení,“kroutí hlavou Berbr.

Pokud bafuňáři stanovy nezmění, vyšle mezinárodn­í organizace tzv. normalizač­ní komisi, která výrazně zasáhne do řízení a omezí pravomoce asociace.

Morava se dosud změně stanov bránila, protože v současném dvoukomoro­vém systému měla i při sotva polovičním zastoupení stejnou sílu jako početnější česká komora.

Právě kvůli tomu skončila patem červnová volební valná hromada. I když v prosinci už uspělMarti­n Malík, pohrozila FIFA českému fotbalu, ať změní pravidla hlasování tak, aby už nemohlo k zablokován­í volby dojít. Moravská komora se proto nyní rozhodla vyjít požadavkům FIFA vstříc, byť nedávné návrhy české strany odmítla. Místo toho přišla s vlastním řešením.

„Losem ostatně v případě nezvolení kandidátů v předchozíc­h dvou kolech volby končí také volba všech dalších členů výkonného výboru včetně místopředs­edů,“uvedl po pondělním jednání moravských zástupců v Olomouci předseda řídící komise pro Moravu Pavel Nezval. Dosud měla volba tři kola a ve všech bylo vítězství podmíněno úspěchem v české i moravské komoře. min, čtk

„Že ve 4. kole budeme o předsedovi rozhodovat cvrnkáním korunou? Opravdu inteligent­ní řešení.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia