Lidové noviny

(Ne)být jako oni – slohová úloha

-

vod. Pravidelně každoranně a každovečer­ně sleduji zpravodajs­ké pořady veřejnoprá­vní České televize. Zpravodajs­tví jiných televizí nesleduji. K obojímu si dovoluji odcitovat Václava Lacinu: Nejraději na světě mám paní učitelku. Že aby ze mne nebyl blbec. Jinými slovy, zpravodajs­tví ČT je nejlepší, které máme, čímž na druhou stranu netvrdím, že je vždy nestranné a bezchybné.

Stať. Projev pana prezidenta Ing. Miloše Zemana po složení prezidents­kého slibu měl na několika místech mírně nevhodnou formu a na mnoha místech zásadně nevhodný obsah. Kdyby při takové příležitos­ti hovořil státník, odrážel by obsah jeho projevu státnické postoje: mj. vstřícnost k poraženým konkurentů­m i jejich voličům a vizi budoucího směřování

Pondělí Neff společnost­i. Když při takové příležitos­ti hovořil pan prezident Ing. Miloš Zeman, bylo by bývalo skvěle postačilo, kdyby ten projev žádný obsah neměl. Jenže pan prezident nepřekonal svou životní hořkost, a naplnil proto Vladislavs­ký sál invektivam­i vůči osobám a institucím, jež dle jeho názoru vůči němu spáchaly zločin urážky majestátu. I když mluvil zřejmě od srdce, bylo to v dané situaci krajně nevhodné. Společensk­é jednání jedince – a navíc nejvyššího představit­ele státu – je do značné míry určováno zažitými konvencemi, které je sice možno překračova­t a posouvat tak společnost dál (nebo jinam), ale je potřeba tak činit při vhodných příležitos­tech a také toto překračová­ní nesměšovat s osobními animozitam­i.

Projevy filmových umělců v průběhu večera, v němž se udělovaly

Úterý Putna

Středa Baldýnský ceny za filmovou tvorbu, měly na mnoha místech jazykově nevhodnou formu a na několika místech nevhodný obsah. Slušelo by se prostě poděkovat – za udělení ceny, za spolupráci na díle, za podporu od rodiny a přátel – a možná prohodit nějakou vtipnou, třeba sebekritic­kou poznámku. Naproti tomu naplnit Dvořákovu síň konfrontač­ní politickou rétorikou vhodné není: dává to totiž špatné vysvědčení o demokratič­nosti řečníků. Co když je mezi přítomnými někdo s odlišným názorem – má se zdvihnout a odejít? Nebo je takovým lidem apriorně upřeno právo mít „špatný“(tj. nikoliv ten náš) názor? Či to vychází z domněnky, že takoví lidé prostě neexistují?

Závěr. Bezvýhradn­ě sdílím myšlenku, že veřejnoprá­vní média mají být zachována v jejich sou-

Čtvrtek

Oliva časné podobě. Jsem si dále jist, že je potřeba tento pohled nechat ve veřejném prostoru hlasitě znít: alespoň zatím je k tomu dost možností, od petic přes statě v tisku až po demonstrac­e. Pokud ho však budeme vyjadřovat i při nevhodných příležitos­tech, staneme se jen jakýmsi negativním otiskem těch, kdo stejně nevhodně vyjadřují opak. Neměli bychom klesnout na jejich úroveň – také už proto ne, že je to nepraktick­é: rozhodně to například není metoda, která 2 853 390 našich spoluobčan­ů přesvědčí o tom, že pravda je na naší straně. KAREL OLIVA

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia