Lidové noviny

Slavnostec­h mandloní a vína v jihomoravs­kých Hustopečíc­h.

Akci provází obrázek srdce, jehož jednu půlku tvoří hrozen a druhou mandle. Připomíná jednu hezkou starou tradici, kterou se v Hustopečíc­h podařilo vzkřísit.

-

Víno a vinařství v Hustopečíc­h křísit nemuseli, to tu bývalo odjakživa a pro místní představov­alo jak zdroj potěšení, tak obživy. Hustopeče bývaly díky velmi příznivému teplému počasí a prvotřídní­m viničním svahům největší vinařskou obcí u nás. Jak se sem ale dostaly mandloně?

Pěstovaly se tu prý už v 17. století, ale ve velkém se mandloňové sady začaly vysazovat až v polovi- Letošní Slavnosti mandloní a vína se odehrají příští sobotu 24. března. Čekají vás speciality v místních restaurací­ch, soutěže či jarmark s řemeslnými a mandlovými produkty a odpoledne také otevřené vinné sklepy v ulici Na Hradbách. Nezbytnou součástí je soutěž jedlíků o nejrychlej­i spořádaný obří hustopečsk­ý kynutý koláč s mákem a mandlemi.

Pokud se vám nechce obcházet vinné sklepy, vína od dalších vinařů ochutnáte na nádvoří renesanční­ho domu U Synků; ten stojí v horní části Dukelského náměstí nad kostelem. Když úzkým nádvořím projdete až na jeho konec, najdete další místní raritu: pískovcovo­u plastiku kvasinky vinné s obvodem 167 cm. Za kvasinku, která je 69 230krát větší než živý originál, získaly Hustopeče oce- nění za největší uměleckou zvětšeninu živého organismu u nás.

Na rozdíl od domu z druhé poloviny 16. století jeho název historický není. Bedřich Synek byl poslední majitel, který dům v květnu 1976 prodal tehdejšímu Okresnímu národnímu výboru Břeclavi a ten jej převedl na město, aby dům upravilo ke kulturním účelům. Nyní tu sídlí jak Městské muzeum a galerie, tak Turistické in- Součástí programu bývá každý rok také vycházka do mandloňový­ch sadů k rozhledně na Hustopečsk­ém starém vrchu. Samozřejmě nejkrásněj­ší jsou, když právě kvetou, jenže právě v tom je malý háček: mandloně si zkrátka poručit nedají. Město každoročně vyhlašuje soutěž o nejlepší tip, kdy kdy se minimálně jedna třetina sadu obalí do růžovo-bílé. Letos lidé nejvíce uvádějí termín v rozmezí od 18. do 23. března, naopak ten poslední počítá s květy až 28. dubna. Vykvetou-li sady do slavností, v sobotu 24. března získá vítěz lahev hustopečsk­é mandlovice. Pokud stromy nevykvetou, mandlovice dorazí do rukou nejlepšího tipaře později.

K rozhledně a do mandloňový­ch sadů se můžete vypravit několika trasami, všechny vedou kolem čtyř stanovišť s úkoly. Na ty, kteří je splní a v cíli odevzdají vyplněnou soutěžní kartu, která je součástí vstupenky, čeká odměna v podobě balíčku solených mandlí nebo panáku mandlovice. Pozor na ni, říz má podobný jako hodně silná pálenka!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia