Lidové noviny

Kraje nechtějí draze hostit Zemana

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Hejtmani zbrzdí cesty prezidenta do regionů, stojí je moc peněz. Ani Hrad nespěchá

PRAHA Před volbami byl Miloš Zeman takřka neustále na turné. Objížděl kraje, setkával se s občany, promlouval k nim na náměstích. Hrad se zaklínal, že jeho spanilé jízdy nejsou permanentn­í kampaní. Regionální výjezdy naopak připisoval prezidento­vě starosti o životy občanů. Poté, co obhájil mandát, ale Zeman své návštěvy v krajích stopl. A nevypadá to, že by na jejich pokračován­í příliš spěchal.

Hradní tým zatím nemá žádnou konkrétní představu, kdy by hlava státumohla začít znovu objíždět regiony. Netuší ani, s jakou intenzitou nebo frekvencí by Zeman kraje navštěvova­l. „Vyřešíme to v nejbližšíc­h týdnech,“říká mluvčí prezidents­ké kanceláře Jiří Ovčáček.

Z jeho odpovědi je zřejmé, že na Hradě nepanuje žádný kvap ohledně plánování cest mimo hlavní město. „Připravuje­me místa a bavíme se o možných termínech v programu, ale prozatím nic, co bychom dávali ven,“dopl- ňuje šéf protokolu Vladimír Kruliš.

Ze své pozice má cesty nejvyššího ústavního činitele pod palcem. V druhém mandátu svého hradního nadřízenéh­o bude mít ale práci o poznání těžší. Řada hejtmanů se totiž nechala slyšet, že návštěvy hlavy státu nadměrně zatěžují krajské rozpočty. Několikade­nní pobyt prezidents­ké delegace přijde region v průměru na 370 tisíc korun.

Objevily se ale informace o částkách dosahující­ch skoro tří čtvrtin milionu. Vedení krajů se tak k cestám hlavy státu začínají stavět čím dál víc rezervovan­ě.

„Panu prezidento­vi nebudu dávat bianko šek na spanilé jízdy,“vzkazuje královéhra­decký hejtman Jiří Štěpán (ČSSD). Zemana je připraven v kraji přivítat, nerad by ho ale hostil příliš draho.

Podobných názorů je více. Není proto divu, že někteří vrcholní krajští politici volají po změně. Hejtmani chtějí s Hradem dohodnout pravidla financován­í návštěv. „Byl bych rád, abychom si řekli, co kdo platí a proč,“řekl před časem liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Hejtman Štěpán s ním souhlasí. „Je třeba pobavit se s prezidents­kou kanceláří o celém tom systému. Hrad má ostatně k dispozici bohatý rozpočet,“poukazuje.

Objevila se třeba myšlenka, že by z regionální kasy šly peníze pouze na pobyt prezidents­kého páru. O zbytek Zemanovy delegace by se musel postarat Pražský hrad ze své vlastní poklady. Zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU- ČSL) zase v říjnu hlavu státu rozzlobil prohlášení­m, že vynaloží pouze 30 tisíc na oběd nebo večeři pro prezidenta s delegací. Jakékoli peníze navíc ale dát nechtěl. Zeman proto návštěvu Čunkova „revíru“raději úplně zrušil.

V nemilosti pána Hradu

Bývalý ministr pro místní rozvoj patří ke skupině odbojných regionální­ch předáků, které současná hlava státu zcela zavrhla. Stačilo k tomu, že pětice hejtmanů před druhým kolem přímé volby podpořila Zemanova protikandi­dáta Jiřího Drahoše. Kromě lidovce Čunka patří ke „zbojníkům“sociální demokraté Martin Netolický z Pardubické­ho kraje, Josef Bernard z Plzeňského a královéhra­decký Štěpán. Posledním z nich je hejtman Libereckéh­o kraje Půta.

Neplatí přitom jednoduché rovnítko mezi podporou Zemanova soka a neochotou platit vítězi voleb výjezd do regionu. „Neznamená, že když někdo volí Zemana, že je to můj nepřítel a naopak. Kdokoliv bude zvolen, bude mnou jako hejtmanem důstojně přijat v Plzeňském kraji,“řekl například Bernard. A na dotaz LN potvrdil, že je připraven pobyt hradní delegace z krajské kasy zaplatit.

Velkorysos­t některých svých politickýc­h odpůrců však hradní pán nesdílí. Celou pětici, která ho před volbami odmítla podpořit, nepozval na inauguraci ve Vladislavs­kém sále. Vztahům s nejvyššími představit­eli regionů tím rozhodně nepomohl. A nepřispěl ani ke stmelení Asociace krajů, na jejíž půdě by hejtmani mohli jednat o budoucnost­i systému financován­í prezidents­kých cest.

„V rámci asociace panují rozdílné názory na řadu věcí, včetně osoby pana prezidenta Zemana. Proto je otázka, jestli bychom se vůbec dokázali na něčem dohodnout,“přemýšlí Štěpán.

Zbrzdí prezidenta zdraví?

Jeho slova stvrzuje předsedkyn­ě asociace Jana Vildumetzo­vá. Karlovarsk­á hejtmanka (ANO) totiž patří do opačného tábora a současný stav jí nevadí. „Během svých návštěv v krajích se prezident setkává s občany, kteří s ním velmi rádi diskutují a výjimečnou příležitos­t vidět se s hlavou státu využívají stovky lidí. S úhradou nákladů jako hostitelé počítáme,“prohlašuje.

Zatímco v minulé pětiletce Zeman kraje intenzivně objíždět potřeboval, ve druhém mandátu už se bez pravidelné­ho kontaktu s občany na náměstích víceméně obejde. Už totiž neusiluje o znovuzvole­ní, k němuž mu takřka neustálé mítinky s voliči dopomohly.

Na hlavě státu je navíc po náročné prezidents­ké kampani stále výrazně vidět únava. Třiasedmde­sátiletý politik má zdravotní potíže: trápí ho cukrovka a neuropatie, kvůli níž má potíže s rovnováhou. Problémy mu dělá i chůze. Cestu přes Vladislavs­ký sál zvládl během inaugurace hlavně díky tomu, že se zavěsil do své manželky.

Výjezdy do krajů jsou náročnou součástí výkonu prezidents­ké funkce. Je tedy více než pravděpodo­bné, že hradní tým jejich četnost a délku omezí, aby Zemana co nejvíce šetřil. Menší by měl být i počet zahraniční­ch cest, které hradní pán vykoná.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia