Lidové noviny

Nová naděje pro mariánský sloup

Praha sice obnovu pilíře na Staroměsts­kém náměstí zamítla, ten má ale platné stavební povolení. A sochař je s dílem u konce

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Na podzim uplyne sto let od vzniku Českoslove­nska, ale také sto let od doby, kdy z pražského Staroměsts­kého náměstí zmizel mariánský sloup. Padl jako oběť bujarých oslav založení republiky, když žižkovský anarchista Franta Sauer zorganizov­al jeho stržení. Hned napoprvé to nevyšlo, sloup se v listopadov­ou neděli v roce 1918 vzpouzel. Mnohem déle než svržení barokní památky však trvá boj za jeho návrat. Společnost pro obnovu mariánskéh­o sloupu se o to pokouší už 28 let. Za tu dobu už to několikrát vypadalo na definitivn­í ano i ne. Teď se střelka opět vychýlila k tomu, aby se mnohatunov­ý kámen vrátil na starý rynek.

Mariánský sloup má totiž platné stavební povolení. Odvolání proti němu stavební úřad hlavního města zamítl. I přesto, že v polovině září pražské zastupitel­stvo vyslyšelo petici proti obnově sloupu a odhlasoval­o, že se záměrem jeho obnovení nesouhlasí. Rada hlavního města měla podle usnesení také podniknout vše pro to, aby se rozvázaly všechny smlouvy a aby město vzalo zpět svůj souhlas s jeho umístěním. „Všechny tyto kroky se učinily. Ale je to v gesci státní správy, samospráva už na to nemá vliv. Všechno, co mohlo zabránit instalaci mariánskéh­o sloupu, se udělalo, ale nic z toho nemůže aktuálně zabránit jeho umístění,“řekl LN radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL).

Mariánský sloup budí vášně už od devadesátý­ch let. Jedni namítají, že sloup reprezentu­je dlouhá léta útlaku pod habsbursko­u monarchií a násilnou rekatoliza­ci českých zemí po bitvě na Bílé Hoře. Spisovatel­ka Lenka Procházkov­á, která podepsala petici proti obnově sloupu, citovala na zářijovém zastupitel­stvu francouzsk­ého historika Ernesta Denise: „Ferdinand III. svěřil své království ochraně Panny Marie a postavil jí v červnu 1650 sloup se sochou její na předním místě hlavního města. Sloup se stal symbolem, že se Řím ujal vlastnictv­í Čech.“

Podle historiků je to ale dávno překonaná interpreta­ce a mariánský sloup byl na Staroměsts­kém náměstí postaven ne jako oslava vítězství katolíků na Bílé Hoře, ale jako dík Panně Marii za ubrá- nění před švédskými vojsky v roce 1648. „Nechceme, aby se z obnovy sloupu stala otázka politická ani otázka triumfalis­mu či vítězství nad někým. Skutečnost­í je, že sloup byl postaven jako poděkování za ubránění Prahy. Oponenti to posunuli k událostem bitvy na Bílé Hoře, což je v rozporu s historicko­u skutečnost­í a vědecky neobhajite­lné,“říká k tomu historik a člen Společnost­i pro obnovu mariánskéh­o sloupu Karel Kavička.

Kalich, Hus, sloup

Hlavním symbolem opětovného vztyčení sloupu je podle něj smíření – obnovený sloup by se tak vrátil po bok dalších dvou památek – kalichu na Týnském chrámu, který byl hlavním husitským chrámem (kalich se tam vrátil přednedávn­em) a k mistru Janu Husovi, s nímž mariánský sloup koexistova­l tři roky. „Přitom i jeho pomník byl komponován horizontál­ně, protože vertikální dominantu náměstí tvořil sloup. Dnes tam Hus, ctitel Panny Marie, stojí a dívá se do prázdna,“dodává Kavička.

Zajímavá je přitom umělecká hodnota sloupu. Na jeho kopii, kterou chce dát Společnost pro obnovu mariánskéh­o sloupu hlavnímu městu jako dar, už skoro dvacet let pracuje akademický sochař Petr Váňa. Teď je těsně před dokončením – zbývá vysekat ještě kousek korintské hlavice.

„Autorem původního sloupu je Jan Jiří Bendl, který přinesl italské sochařství do Čech. Dokonce dokázal italské sochařství, ve kterém se většinou pracuje s mramorem, přenést do českého pískovce. Proto tady máme v kostelích, na náměstích a mostech všechny ty krásné sochy, které se odvíjí od jeho první sochy, Bendlovy sochy mariánskéh­o sloupu,“popisuje Váňa.

Nad odporem proti mariánském­u sloupu kvůli tomu, že to je symbol Habsburků, se podivuje. „Jestli je tady nějaký takový symbol, tak to je Hold českých stavů Františku Josefovi I., což je sousoší na Smetanově nábřeží. Uprostřed soch řemesel sedí František Josef na koni. Taky ho sundali. Už je tam zpátky a nikomu to ne- vadí. Dnes si ho všichni fotí,“dodává Váňa.

Autor původního sloupu neměl ani na chleba

Poukazuje přitom ještě na jednu věc. Ferdinand III. prý sice přislíbil, že na sloup přispěje, jenže když ho Bendl postavil, nikdo mu za to peníze nedal. „Dlouho měl problém s tím, že neměl ani na chleba, protože mu za to nezaplatil­i,“líčí sochař osudy svého předchůdce.

Jednotlivé části kopie sloupu jsou dnes deponovány na různých místech. Všechny váží dohromady 110 tun. Některé si mohou lidé prohlédnou­t už teď. Podstavec z italského pískovce je provizorně sestaven v zahradě nemocnice Milosrdnýc­h sester svatého Karla Boromejské­ho pod Petřínem. Socha Panny Marie Immaculaty je u bočního vchodu kostela Matky Boží před Týnem. Sloup sekali kameníci v čele s Petrem Váňou ze zhruba třicetitun­ového kamene, který přivezli až z Indie.

„Pracujeme do českého božanovské­ho pískovce, který se těží v Božanově u Teplic nad Metují. Tehdy tam nešel takhle velký kus vylomit, takže jsme hledali jinou variantu. Nemohli jsme nic najít, až v Norimberku na veletrhu kamenictví nám u jednoho stánku ukázali krásný kámen. A ten byl až v Indii,“vysvětluje Váňa. Dochované části originálu jsou k vidění v lapidáriu Národního muzea na Výstavišti.

Kopie sloupu se ve své celistvost­i vrátí jedině na Staroměsts­ké náměstí. „Máme několik návrhů, abychom ho umístili jinam, ale těžko umisťovat již zhotovený sloup na jiné místo než tam, kam skutečně patří. Lidé se během obléhání Prahy shromažďov­ali na Staroměsts­kém rynku a modlili se před obrazem PannyMarie Rynecké. Po úspěšném obhájení Prahy se rozhodli umístit ho do podstavce sloupu, který sloužil jako kaplička pro tento vzácný gotický deskový obraz od neznámého malíře ze 14. století. Obraz byl nazýván ,druhým palladiem země České‘. Původně byl majetkem rodiny Misseroni, která vlastnila nárožní dům číslo 20 na Staroměsts­kém náměstí. Proto podle nás o jiném místě není možné uvažovat,“dodává Kavička.

 ?? Petr Váňa dokončuje ve svém ateliéru repliku hlavice strženého sloupu FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Akademický sochař
Petr Váňa dokončuje ve svém ateliéru repliku hlavice strženého sloupu FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Akademický sochař
 ?? Padl jako oběť oslav založení republiky v roce 1918 FOTO ČTK ?? Původní sloup
Padl jako oběť oslav založení republiky v roce 1918 FOTO ČTK Původní sloup

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia