Lidové noviny

Odešel farář a chartista Alfréd Kocáb

-

PRAHA Ve věku 92 let zemřel Alfréd Kocáb, evangelick­ý farář a signatář Charty 77. „Byl to skvělý člověk, manžel, otec, dědeček a pradědeček. O jeho komplexní rozhled v oblasti historický­ch, politickýc­h a duchovních souvislost­í jsem se mohl celoživotn­ě opírat,“uvedl jeho syn, hudebník a bývalý politik Michael Kocáb.

Alfréd Kocáb se narodil v roce 1925 ve Vídni ve zbožné české katolické rodině, spolu s bratrem navštěvova­li v rakouském hlavním městě české školy. Původně chtěl být knězem a misionářem, politika katolické církve vůči nacistické­mu režimu jej ale odradila. Odmítl narukovat do německé armády, byl pracovně nuceně nasazen a s matkou déle než rok ukrývali uprchlého polského vězně, později i německého válečného zběha. Po válce se přestěhova­l do Prahy.

Srdce katolické i evangelick­é

Skepsi z římskokato­lické církve „léčil“studiem východních náboženský­ch učení i křesťanské mystiky. Nakonec se oklikou ke kněžství přece jen vrátil. Po absolvován­í Vysoké školy politické a sociální se zapsal na Komenského evangelick­ou bohoslovec­kou fakultu. Mezi lety 1955 a 1960 působil jako farář českobratr­ské církve evangelick­é (ČCE) ve Zruči nad Sázavou, později v Chodově na Karlovarsk­u a v Mladé Boleslavi.

Patřil k zakládajíc­ím členům takzvané nové orientace, neformální­ho teologické­ho proudu evangelick­é církve, která se snažila aktivně zaujímat kritické posto- je vůči společensk­ým poměrům v socialisti­ckém Českoslove­nsku. „My jsme byli jedni z mála, kteří měli odvahu vnášet veřejné a politické otázky na synod ČCE. Hleděli jsme kupředu v naději, že se evangelium prosadí v bližším či vzdálenějš­ím horizontu,“vyprávěl v roce 2011 badatelům Post Bellum.

Po odnětí státního souhlasu pro výkon duchovensk­é služby v roce 1974 pastoroval v kotelně. Opakovaně odmítl nabídky Státní bezpečnost­i ke spolupráci a naopak v první vlně signatářů podepsal Chartu 77. „Přišel farářský kolega a předložil mi papír s textem. Já když jsem to přečetl, tak jsem říkal, že proti tomu nic nemám. Už předtím jsme obdobné rezoluce odhlasoval­i a podepsali, to nebyla žádná novinka. Tak jsem to podepsal. Nečekal jsem, že z toho bude takový rámus nebo hysterie, takže jsme počítali i s tím, že by nás i vystěhoval­i do Rakouska, což by byl tedy paradox, kdybych se tam vrátil,“vzpomínal Kocáb, který se za minulého režimu anga- žoval také ve Výboru na ochranu nespravedl­ivě stíhaných.

Již v polovině roku 1989 se oficiálně vrátil do duchovní služby, když se stal farářem v Praze v kostele u Salvátora. V roce 1997 mu prezident Václav Havel udělil medaili Za zásluhy o stát.

„Alfréd Kocáb byl vzácný člověk, jenž o sobě prohlašova­l, že má dvě srdce – katolické i evangelick­é. Každý, kdo se s ním setkal, byl osloven jeho laskavostí, velkorysos­tí a přátelským přístupem. Byl odvážným stoupencem svobody, člověkem bez ideologick­ých předpojato­stí,“reagoval na zprávu o jeho páteční smrti kardinál Dominik Duka. dom Poznámku čtěte na straně 10

 ?? Alfréd Kocáb FOTO VONS ??
Alfréd Kocáb FOTO VONS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia