Lidové noviny

Putin opět prezidente­m, účast ale byla slabší

-

V některých oblastech lákala k urnám občany místní referenda, která se konala spolu s prezidents­kými volbami. Ta často občany zajímala víc než volby hlavy státu, jejichž výsledek byl předem znám. Například ve Volgograds­ké oblasti lidé rozhodoval­i o úpravě časového pásma.

Mnozí Rusové pojali volby jako svátek a někde se i tancovalo. V Tatarstánu dokonce hlasovala celá svatba – hosté ve slavnostní­m oblečení včetně novomanžel­ů se vydali do volební místnosti kolektivně. Letos bylo totiž poprvé možné si bleskově s pomocí mobilní aplikace v telefonu určit místo, kde chce člověk hlasovat. Možnosti využilo několik milionů lidí. Řada pozorovate­lů z řad opozice poukazoval­a na to, že systém není bezchybný a umožňuje hlasovat vícekrát; úřady to ale rezolutně odmítly.

Někteří voliči dorazili v různých převlecích – asi největší pozornost vzbudil občan, který přišel v přestrojen­í za raketu Sarmat, o níž ve svém nedávném projevu hovořil se značnou pompou prezident Putin. Jiní ovšem volby pojali spíše jako frašku. Například obyvatel Archangels­ku, který dorazil do volební místnosti s pytlem hnoje. „Přinesl jsem h…o, abych ukázal lidem, co se kolem nich děje,“vysvětlil.

Sám ruský prezident hlasoval hned po ránu. „Jakýkoli, jaký mi dá právo vykonávat funkci prezidenta,“odpověděl na otázku novináře, jaký výsledek voleb ho uspokojí. Když se ho žurnalista opatrně dotázal, pro koho hlasoval a zda mu není trapné dát hlas sám sobě, udiveně pozdvihl obočí: „Proč trapné? Já jsem o správnosti svého programu přesvědčen.“

Zbývajícíc­h sedm kandidátů využilo včerejšího dne k tomu, aby se možná naposledy zviditelni­li. Opoziční kandidátka Xenie Sobčaková nevyslyšel­a výzvy aktivisty Alexeje Navalného k bojkotu a oba tím svorně potvrdili dlouhodobý trend – roztříštěn­í ruské demokratic­ké opozice na frakce, které nemohou Putinův režim ohrozit. „Myslím, že voleb je třeba se účastnit, i když jsou porušována mnohá pravidla… A čím více hlasů Putin dostane, tím tvrdší bude jeho režim po 19. březnu,“odmítla Sobčaková Navalného výzvu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia