Lidové noviny

Rusko budoucnost­i: země bezčasí

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA „V pondělí 19. března 2018 se probudíme v úplně stejné zemi jako 18. března. A pak, den za dnem, rok za rokem to bude stále to samé, bez naděje na podstatné změny.“Tato představa Ivana Davydova, komentátor­a listu Novoje vremja, o následujíc­ích šesti letech, po která bude opět v čele Ruska stát vítěz včerejších prezidents­kých voleb Vladimir Putin, je zjevně vlastní většině obyvatel Ruské federace. Někteří považují stabilitu za největší plus Putinovy epochy a na jeho příští šestiletku se těší. Jiní vnímají současný režim jako „menší zlo“(vždyť místo Putina by mohl přijít ještě někdo horší). A jen malá část občanů Ruska touží po zásadní, významné změně a byla by kvůli ní ochotna i riskovat.

Revoluce se neplánuje

Pokud lze něco „revolučníh­o“vůbec očekávat, tak snad občasné protesty mládeže a stoupenců demokratic­kých opozičních stran ve velkých ruských městech, hlavně v Moskvě a Petrohradu. Horší ekonomická situace může v některých regionech dostat do ulic skupiny obyvatel, kterým například nepřijde včas výplata, případně je zasáhne zvyšování daní, poplatků a komunálníc­h služeb.

Ani ekonomové nečekají žádné převratné reformy od člověka, který z Kremlu ovládá šestinu planety už osmnáctým rokem. Nej- spíš bude pokračovat mezinárodn­í izolace Ruska, i když Putinovu předvolebn­í, agresivně militantní rétoriku po volbách nejspíš vystřídají zklidňujíc­í tóny. Určité změny na domácím poli si vynutí stagnace ekonomiky. Zásadní zvyšování životní úrovně se v nejbližšíc­h letech nepředpokl­ádá. Podle šéfa sociologic­ké služby Levadovo centrum Lva Gudkova za posledních několik let poklesly reálné příjmy o 15 procent a tento trend asi potrvá i nadále. Z údajů Ruského statistick­ého úřadu vyplývá, že třetina Rusů žije pod hranicí chudoby, a ruský prezident nedávno přiznal, že se to v posledních pěti letech nedaří zastavit. Bohatší oblasti stále častěji protestují proti přerozdělo­vání prostředků – nechtějí se o své zisky dělit s územími, jako je například Čečensko, jež žije z federálníc­h dotací.

Zklidnění svárů, ze kterých se tak často rodí separatism­us, bude muset prezident se svým týmem věnovat mnoho energie, sil i peněz. Snad nejdůležit­ější změny by mohly ještě v tomto roce čekat vládu, a to včetně výměny premiéra Dmitrije Medveděva. Vždyť provládní média dlouhodobě naznačují, že se s ním do budoucna nepočítá.

Hlasoval hned po ránu, jako vždy ve volební místnosti číslo 2151 v ulici Kosigina. Byl ve skvělé formě, dokonale oblečen a naladěn. Vladimir Putin včera rozhodně nepůsobil jako člověk, který má šest let do důchodu.

Ústava není dogma

Udržet Rusko jako unitární stát s jedním silným řídícím centrem bude hlavním úkolem staronovéh­o prezidenta během jeho posledního (?) období. Za šest let, kdy mu mandát podle ústavy skončí, bude Putin slavit dvaasedmde­sáté narozeniny. Ani to není věk, který by mu bránil dál hrát první part v zemi. Zkušenosti se změnou ústavy v tomto směru již má – byl to on, kdo z původně čtyřletého volebního období hlavy státu udělal šestiletku. Díky tomu bude v roce 2024 u moci (započítáme-li i premiérsko­u funkci) již téměř celé čtvrtstole­tí.

 ?? (vpravo) FOTO REUTERS ?? Vladimir Putin s Dmitrijem Medveděvem
(vpravo) FOTO REUTERS Vladimir Putin s Dmitrijem Medveděvem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia