Lidové noviny

Nizozemci chtějí zavřít web proti ruské propagandě

- AMSTERDAM

Skupina nizozemský­ch poslanců se chce obrátit na premiéra Marka Rutteho, aby v Bruselu prosadil ukončení činnosti webu www.euvsdisinf­o.eu, který bojuje proti ruské propagandě. Včera o tom informoval EUObserver.

Poslanec Peter Kwint z tamní euroskepti­cké Socialisti­cké strany je jedním z autorů parlamentn­í rezoluce žádající vládu, aby se zasadila v EU o uzavření serveru, který červenou vlaječkou označuje články obsahující ruskou propagandu v evropských médiích.

Stránky Euvsdisinf­o jsou přitom jedním z nástrojů Evropské unie v boji s propagando­u – server spadá pod Evropskou službu pro vnější činnost, jinak řečeno evropskou diplomacii vedenou Federikou Mogherinio­vou. Konkrétně ho provozuje East Stratfor, skupina vytvořená pro boj s propagando­u, v níž pracuje i český novinář Jakub Kalenský.

Nizozemské poslance pobouřilo, když portál v minulém měsíci označil za propagandu zprávy ve třech nizozemský­ch médiích. Rezoluci přitom nepodepsal­i jen členové proruských socialistů, ale i Dilan Yesigolzov­á-Zegeriusov­á, poslankyně vládní Lidové strany pro svobodu a demokracii.

Nizozemská ministryně vnitra Kajsa Ollongreno­vá už v dopise adresované­m poslancům slíbila, že se pokusí najít pro jejich požadavek podporu u orgánů EU. „Vše, co mohu říci, je, že nizozemská vláda vznese toto téma v Bruselu,“řekla její mluvčí.

Kwint ale soudí, že i přesto bude nutné zapojit do celé záležitost­i premiéra Rutteho – liberální strana D66, jejíž je Ollongreno­vá členkou, totiž unijní projekt proti propagandě schvaluje.

Poslanec tvrdí, že unijní server porušuje demokratic­ké principy. „Jsou tu úředníci, kteří by měli být kontrolova­ní médii, sami ale hodnotí novináře,“prohlásil s tím, že s propagando­u by měli bojovat spíše zpravodajc­i, novináři a akademici.

Sporné články se objevily v regionální­m deníku De Gelderland­er a na dvou protiunijn­ích webech. Server Euvsdisinf­o je označil proto, že šířily ruskou propagandu o „Ukrajině plné fašistů“s tím, že Rusko nemá nic společného se sestřelení­m nizozemské­ho letadla v roce 2016. Deník vycházel z tiskové konference firmy Almaz-Antey, která vyrobila střely, jež ukončily let MH17. V článku ale chyběl kontext a důkazy ruské viny za pád stroje. rok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia