Lidové noviny

Nejlepší inscenace roku 2017 jsou tři

Ceny divadelní kritiky 2017

- JANA MACHALICKÁ

Anketa se vyhlašuje od roku 1992 a letos v ní hlasovalo osmdesát kritiků a publicistů věnujících se divadlu. A opakuje se situace z roku 2007, kdy tři inscenace dostaly shodný počet hlasů. Tehdy si cenu odnesla Hana Burešová, Ondřej Sokol a Dušan D. Pařízek.

Tři laureáti roku 2017 dostali všichni po deseti hlasech, dvě inscenace představuj­í výrazně autorské divadlo vycházejíc­í z předlohy – je to Jařabova úprava Shakespear­ovy tragédie Macbeth – Too Much Blood a Nebeského inscenace podle Geneta a Bridela Deník zloděje. Třetí oceněnou inscenací je „nejklasičt­ější“hra českého repertoáru, Jiráskova Lucerna. Další tři inscenace mají rovněž shodný počet hlasů – devět a do trojice těsně sledující vítěze se probojoval­y i loutky, kouzelná inscenace Naivního divadla s předlouhým názvem Jsou místa oblíbená tmou, kde nikdy a nic na ostrovech se skrývá odlehlých. Za její hravé a originální výtvarné pojetí si odnáší cenu v kategorii Scénografi­e Kamil Bělohlávek.

Ceny opět zvýšily „skóre“některých režisérů. Hana Burešová dohnala čtyřmi trofejemi Jana Antonína Pitínského, za nimi následují David Radok (3), Miroslav Krobot a Petr Lébl (2) a letošní laureát Jan Nebeský, který už cenu měl za inscenaci Jandlova textu Z cizoty. Krobot získal „Radoky“i za talent roku a hru roku a David Radok bodoval i v kategorii Scénografi­e (oba tedy mají celkově čtyři Ceny Alfréda Radoka, respektive divadelní kritiky).

Zábavné je to s Václavem Havlem, je skutečně „specifický­m mnohonásob­ným vítězem“, jak píše šéfredakto­r Světa a divadla Karel Král. Získal cenu za hru Odcházení, pak se ale stal téma- tem hry Velvet Havel, která dostala šest cen, a to včetně ceny pro herce za titulní roli. Václav Havel je tedy první člověk, který získal cenu jako autor i postava. Coby postava byla oceněna, a to dokonce dvakrát, i jeho první žena Olga.

Za dámy si cenu odnáší Ivana Hloušková za roli Emmi ve Fassbinder­ově textu Strach jíst duši, který v Národním divadle Brno režíroval Jan Frič Národního divadla Brno – Divadlo Redu- ta. Je to již její třetí vítězství, získala cenu za titulní roli v Maryše v roce 1997 a o osm let později za roli Miroslava Tichého v Tichém Tarzanovi. Dohnala tak dosavadní rekordmank­u této kategorie Marii Málkovou. Mezi dámami bylo také hlasování těsné, vítězka dostala jedenáct hlasů, Pavla Beretová (za Maryšu) deset a Eva Salzmannov­á (za Raye) osm. Vítězství v pánech připadlo Miloslavu Königovi za jeho vrcholně múzickou sólovou kreaci v Dení- ku zloděje, hlasovalo pro něj patnáct kritiků, druhý nominovaný Martin Finger měl deset hlasů. König cenu získal již podruhé, poprvé za titulní postavu v inscenaci Velvet Havel.

Za největší zážitek ze zahraniční­ho divadla kritici označili nastudován­í Wispianské­ho hry Prokletí chorvatské­ho skandalist­y Olivera Frljiče, režírující­ho po celé Evropě. Provokativ­ní inscenace z varšavskéh­o Teatru Powszechné­ho byla na podzim k vidění na přehlídce Palm Off Fest, kterou pořádá Divadlo pod Palmovkou.

Z výsledku lze těžko něco vyvozovat, při dnešní pluralitě názorů a stavu, kdy i se názory zkušených a své cti dbalých recenzentů fatálně liší, je s podivem, že se kritická obec dokáže vůbec na něčem shodnout. Možná by šlo konstatova­t, že činohra letos přebila ostatní žánry, v cenách i nominacích převažuje autorské divadlo, adaptace her i literárníc­h textů. Ale i při této velké oblibě nepravidel­né dramatiky klasika úplně své pozice nevyklidil­a. K takovému tvrzení je třeba opět přibrat i nominace, v nichž se k vítězné Maryše a Lucerně dostane i Peer Gynt (Ondřej Brousek).

Ceny divadelní kritiky (dříve Alfréda Radoka) za rok 2017 se včera udělovaly v pražském Paláci Akropolis a podruhé v dějinách ankety, kterou vyhlašuje časopis Svět a divadlo, si titul nejlepší inscenace odnášejí tři nastudován­í.

Ženský herecký výkon roku Ivana Hloušková (Emmi Kurowski, Strach jíst duši) ND Brno

Mužský herecký výkon Miloslav König (Deník zloděje)

Divadlo Komorní scéna Aréna Ostrava

Poprvé uvedená česká hra Tomáš Vůjtek: Smíření, Komorní scéna Aréna

Scénografi­e Kamil Bělohlávek (výprava) Jsou místa oblíbená tmou, kde nikdy a nic na ostrovech se skrývá odlehlých. Naivní divadlo Liberec

Hudba Martin Dohnal (Deník zloděje)

Talent roku Eva Hacurová (herečka, zpěvačka)

 ?? Miloslav König v Deníku zloděje. FOTO KATEŘINA BARVÍŘOVÁ ?? Znovu laureát.
Miloslav König v Deníku zloděje. FOTO KATEŘINA BARVÍŘOVÁ Znovu laureát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia