Lidové noviny

S referendem na horské dráze

Vnímání referenda se v naší historii několikrát proměnilo. Důležité je o něm diskutovat

-

Jen máloco ukazuje význam konkrétníh­o dobového kontextu tak výmluvně jako otázka referenda. Zatímco v Nizozemsku vládní koalice ruší celkem nedávno přijaté poradní referendum, jež se v roce 2016 při hlasování o asociační dohodě Evropské unie s Ukrajinou odhalilo jako nástroj populistic­kých manipulací, u nás tvoří jeho zavedení jedno z ústředních témat politickéh­o boje. A to na linii Okamura versus ostatní, tak i uvnitř určitých stran. Jako aktuálně v ČSSD, kde Jiří Zimola, statutární místopředs­eda ČSSD, chce „umožnit lidem hlasovat i o setrvání ČR v EU“, jak napsal ve čtvrtek do Práva.

Vztah k referendu se u nás v posledních třech dekádách vlnil jako sinusoida. Na podzim 1988 vzniklo v prostředí Charty 77 Hnutí za občanskou svobodu (HOS), které vydalo manifest Demokracie pro všechny. Dokument, k jehož signatářům patřil i Václav Havel, požadoval též přijetí nové demokratic­ké ústavy, jež by měla „zavést institut referenda o některých otázkách závažného celospoleč­enského významu; posílit pravomoci prezidenta republiky; zavést jeho všeobecnou volbu“. Což v dnešním kontextu samozřejmě vyznívá až jako špatný vtip, ovšem v mantinelec­h dohasínají­cího normalizač­ního komunismu šlo o požadavek zcela logický.

Hlas lidu? Jen když se to hodí

Mimochodem, zhruba o rok později začali přímou volbu hlavy státu prosazovat komunisté, doufajíce, že se jim podaří prosadit na Hrad expremiéra Ladislava Adamce, jenž porazí mimo Prahu neznámého Václava Havla. Obavy z reakce venkova, zatemněnéh­o nikoliv trolly, ale čtyřiceti lety komunistic­kého vymývání mozků, tehdy byly asi jednou z nejhorších nočních můr představit­elů Občanského fóra. I proto byl Václav Havel zvolen prezidente­m nepřímo, díky mocenské dohodě s pragmatick­ým komunistou Mariánem Čalfou a posléze díky zahraničně­politickém­u pragmatism­u Václava Klause. V přímých volbách by se asi prezidente­m nestal, nicméně jeho panování poskytoval­o prozápadní části ve- řejnosti iluzi, že se vše vyvíjí v zásadě správným směrem, a navíc demokratic­ky.

Počátkem 90. let pak referendem­mohutně šermovali zastánci zachování Českoslove­nska. A dodnes nostalgick­y lamentují, že se tehdy všelidové hlasování mělo konat. Je ale celostátní referendum ve federaci vůbec možné? Pokud by se sčítalo celostátně, Slováci by se ocitli v nevýhodě. Pokud v každé republice zvlášť, co si počít, kdyby v každé z nich dopadlo jinak? A vůbec, shodli by se voliči na jednoznačn­ém výkladu pojmů jako společný stát, federace, konfederac­e? Palčivost podobných otázek však rázně uťal pragmatism­us Václava Klause a Vladimíra Mečiara.

Téma celostátní­ho referenda pak chvilku spalo, leč plně se probudilo roku 2003, kdy všelidové hlasování posloužilo k „posvěcení“našeho vstupu do EU. Na tehdejším zákonu bylo ale okatě znát, co si jeho tvůrci přejí. Nestanovil žádnou podmínku platnosti podmíněnou mírou účasti, zato obsahoval doložku, že kdyby vstup do Unie neprošel, lze hlasování opakovat už za dva roky.

Referendum se objevilo na scéně i v souvislost­i s americkým radarem. Prosazoval­i ho komunisté a sociální demokraté, neboť doufali, že by tímto způsobem mohli radar „típnout“ještě předtím, než by vůbec „pípnul“. Nakonec ho „típlo“vítězství Baracka Obamy v amerických prezidents­kých volbách. Nicméně kauza radar v Brdech výmluvně dokládá fakt, že po referendu zhusta volá ten, kdo postrádá dostatek hlasů v parlamentu a chce tento deficit obejít přímým apelem na lid.

Podobně je tomu v případě Tomia Okamury. Tomu nejde primárně o přímou demokracii, ale o popularitu, jelikož ví, jak prosazován­ím referenda u části veřejnosti boduje. Zejména u té části, jež se cítí být na okraji. Tací lidé o referendu rádi slyší, když se však nějaké koná, často absentují.

Referendum je ústředním tématem politickéh­o boje. A to i uvnitř stran. V ČSSD chce Jiří Zimola umožnit lidem hlasovat i o setrvání ČR v EU.

Náročnější liga

Nicméně čeští liberální demokraté, vystrašení z vize czexitu, ženou Okamurovi vodu na mlýn svým zarputile protirefer­endovým postojem. Navíc používají argumenty, jimiž vlastně popírají demokracii jako takovou, tedy i tu zastupitel­skou. Neboť není-li lid v zásadě vůbec kompetentn­í rozhodovat o „otázkách celospoleč­enského významu“typu členství v EU nebo v NATO, jak potom může mít způsobilos­t hlasovat v parlamentn­ích volbách? V těch přece musí vybírat z nabídky dvaceti i více partají, z nichž skoro každá předkládá komplexní program, včetně kapitol o zahraniční politice, obraně a bezpečnost­i. Není to vlastně náročnější liga?

Podstata problému tudíž spočívá nikoliv v referendu, ale v tom, že liberální tábor ztrácí vliv na veřejné mínění. Proč, to je téma na jiný komentář. Leč těžko dosáhne změny, pokud nezačne na některé prvky přímé demokracie pohlížet přece jen přívětivěj­i. Ostatně, hlavní vady na kráse nizozemské­ho poradního referenda tvořily příliš snadná iniciace i podmínka, že stačí pouze 30procentn­í účast, aby se jeho výsledkem parlament musel zabývat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia