Lidové noviny

Komu pomáháme

Neparalyzu­jme dávky ze strachu před zneužitím

-

Komu vlastně pomáháme sociálními dávkami? Asi nejvíc překupníků­m a šizuňkům, kteří v tom umějí chodit. Vinou systému, kterým jsou nastaveny příspěvky na bydlení, platí ti nejchudší předražené nájmy a stát zbytečně krvácí. Na poukázkách na jídlo zas vydělají překupníci. Posíláme-li někomu tři tisíce měsíčně v poukázkách a překupník mu z nich sebere 1200 korun, pak to je pomoc nejen málo účinná a drahá ale i demotivují­cí, protože z ní bohatne překupník. Strach z toho, že příjemci dávky zneužijí, nás nesmí paralyzova­t, naší starostí bymělo být hlavně to, že nesmíme z dávek živit podvodné pronajímat­ele bytů a další různé parazity. Nejnebezpe­čnějšími parazity jsou zejména ti, kteří bohatnou z dávek určených potřebným lidem v nouzi.

Zájmem společnost­i není, aby si příjemce dávek za poukázky nemohl koupit léky, aby si nemohl koupit nic do domácnosti či, aby matka samoživite­lka nemohla dítěti zaplatit kroužek, protože jí zbudou jen poukázky „na jídlo“.

Obava z toho, že dávky jsou často zneužívány, je všeobecná. Jednou z příčin je způsob, jakým se stát s lidmi v nouzi „vypořádává“. Je to jednoduché: tady máš peníze a ať už tě nevidíme. Přitom člověk, který se dostal do zoufalé situace, potřebuje pomoci. Kdyby stačila dávka na to, aby se z ní vyhrabal sám, tak se banky předhánějí v nabídkách krizových půjček. Lidé, kteří jsou „na dávkách“, mají zpravidla nějaký handicap, diagnózu či poruchu, a pokud by se jim někdo věnoval, pomohlo by jim to spíš než poukázky. Ti lidé se o sebe buď nemohou, nebo neumějí postarat. Oč účinnější by bylo zaměstnáva­t terénní pracovníky, kteří by dotyčné proklepli a zjistili, zda je vůbec možné, aby se postavili na vlastní nohy. My máme ale raději kontrolu: smíš si kupovat jen jídlo, případně to, co uznáme my za racionální. Ano, příjemci dávek nejsou andělé a jejich podíl na situaci, ve které se ocitli, není zanedbatel­ný, to ale neomlouvá náš přístup. Nám by měla na srdci ležet především funkčnost dávek, tedy to, zda a jak pomáhají. Ale zdá se, že nedůležitě­jší je, aby se utrácely „správně“. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia