Lidové noviny

Kšeftování s vědou

-

Událostí týdne ve vědě byl skon fyzika Stephena Hawkinga, nicméně jeho sláva, přínos a osobnost by neměly zastřít jinou věc: kolem vědy se nepohybují jenom břitké mozky, nýbrž i hochštaple­ři a kšeftmani. A tak hned vedle Hawkingova nekrologu „visí“na zpravodajs­ké stránce časopisu Nature připomínka, že už je to víc než rok, co byl vypnut sice kontroverz­ní, ale veskrze užitečný takzvaný Beallův seznam predátorsk­ých časopisů.

Ano, to jsou ty stovky pochybných věstníků, často z Albánie nebo Indie, které se sice tváří jako vědecké tituly, ale za poplatek otisknou cokoliv: studii o midichlori­anech (tělíska v krvi Jediů ze světa Star Wars), článek s větou přímo tvrdící, že celá „studie“je blábol a časopis podvádí, anebo text o upírech, který „napsala“neexistují­cí autorka Emily Welkinsová z Cambridge – všechno se to stalo a v posledních dvou případech i s českou stopou.

Predátoři totiž jen předstíraj­í recenzní řízení a kontrolu. Je jim to jedno; prostě „kešují“peníze a vydělávají na úsilí vychytralý­ch (či naivních) akademiků mít co nejvíc publikací, jedno kde. Je to problém, který podrývá důvěru veřejnosti k vědě. Novináři magazínu Nature nyní píší, že té poctivější části akademické komunity Beallův index neboli blacklist podloudnýc­h titulů chybí. Vznikají tak náhrady. Jeden web, jenž pod Beallovým názvem a s týmž know-how provozuje anonymní editor/ka, dosud k původnímu soupisu přidal 85 pseudočaso­pisů a 27 pseudovyda­vatelů, řečeno stylem poslance SPD Mildy Roznera.

Jiný pomocník se jmenuje Stop Predatory Journals (na adrese predatoryj­ournals.com) a provozuje jej skupina opět anonymních vědců, kteří chtějí vytvořit komunitní nástroj, kde se bude index škvárů sám doplňovat i verifikova­t. A pak je tu ještě projekt firmy Cabell’s Internatio­nal, která černou listinu 8000 časopisů (!) udržuje a za poplatek do ní dává nahlédnout... Podle manažerky Kathleen Berrymanov­é už mělo zájem 200 institucí.

Další způsob, jak si cucnout z rozpočtů na vědu, vynalezla firma Pan European Networks (PEN), na jejíž praktiky upozornily LN na podzim 2016. Co PEN dělá? Vydává nablýskané magazíny na křídovém papíře a provozuje weby, jež se tváří, jako by měly dosti společného s dotačními unijními programy – zvláště s Horizontem 2020. Vykukové pak volají řešitelům grantů, přičemž jim nabízejí „povinnou publicitu“čili inzerci za statisíce korun. „Nabízíme dvoustránk­ový text za sedm tisíc liber. A slyšíte ruch v pozadí? Máme poradu, takže bych souhlas potřeboval­a hned,“říkala telefonist­ka, když volala Michaelu Bojdysovi z Univerzity Karlovy. Ten ji poslal do háje a napsal o tom i blog. Chemika teď cituje jiný superčasop­is, Science, přičemž badatele před stále vydělávají­cím PEN varuje: „Vědci, dávejte si pozor!“

Stovky pochybných věstníků, často z Albánie nebo Indie, se sice tváří jako vědecké tituly, ale za poplatek otisknou cokoliv: studii o midichlori­anech (tělíska v krvi Jediů ze světa Star Wars) anebo text o upírech

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia