Lidové noviny

Každému podle jeho zásluh

Lidé si zaslouží důstojné stáří, navyšovat důchody o stejně vysokou částku však není spravedliv­é

-

Co tak posledních více než dvacet let sleduji českou politickou scénu, všechny strany a straničky neustále slibují, že seniorům pozvednou jejich starobní důchody. Je to celkem logické, jde nepochybně o nezanedbat­elnou voličskou skupinu. A lidé si zaslouží důstojné stáří, to říkám bez jakékoliv ironie.

Z posledních dnů připomeňme například slova premiéra v demisi Andreje Babiše: „Důchody jsou jedna z priorit naší vlády. Jsou nízké a my je doopravdy musíme zásadně navýšit. Nyní byla oznámena nová průměrná mzda v ČR za čtvrté čtvrtletí roku 2017 a přesáhla hranici 31,5 tisíce korun, trend je jasný a důchody musí tento trend následovat.“

Zásadní dlouhodobo­u a systémovou otázkou je, zda se mají penze zvyšovat o stejné procento všem lidem anebo všem důchodcům o stejnou částku.

I solidarita má své mantinely

Pakliže se zvýší starobní důchody o stejnou částku všem, tak čtenář nemusí být zrovna matematike­m, aby mu bylo jasné, že občané, respektive pojištěnci s nízkými příjmy jsou v tomto případě systémově zvýhodněni. Nota bene, jak opakovaně konstatova­l i český Ústavní soud při výpočtu vlastní výše důchodu jsou lidé (pojištěnci) s vyššími příjmy poškozeni. Při výpočtu důchodu se výdělky hodně redukují a nejvíce pak de facto legálně bohatým lidem.

Nepopírám fakt, že určitá míra solidarity být musí, nicméně nesmí být demotivují­cí. Vše má mít své spravedliv­é mantinely. Připomeňme zde i takzvanou zásadu proporcion­ality, tedy přiměřenos­ti, o které taktéž opakovaně hovořily naše soudy. Tedy že bohatší, respektive do sociálního systému více odvádějící lidé mají být ve finále „solidárně znevýhodně­ni jen přiměřeně“.

Jelikož nejsem politikem, ale obyčejným právníkem a komentátor­em, tak mohu říct na plná ústa: Dobří lidé, zvyšovat všem penzistům důchod o zcela stejnou částku je velká nespravedl­nost. Pro pět ran do důchodové pokladny: proč má dostat přidáno stejně ten člověk, tedy pojištěnec, jenž dlouhý čas usilovně a poctivě pracoval, a tedy přirozeně více odváděl do kolektivní pokladnice, jako ten, kdo pracoval v rámci legální ekonomiky méně, anebo dokonce téměř vůbec?

Jinak vyjádřeno: z jakého rozumného důvodu má dostat totožně přidáno poctivý a zasloužilý pracant, stejně jako ta fyzická osoba, která si peníze ulévala (čti například pracovala načerno) a spotřebova­la si je sama pro sebe či jenom v rámci své rodiny?

Na první pohled to vskutku může pro laika vypadat spravedliv­ě: všem přidáme stejně a je hotovo, jaképak pseudoprob­lémy. Nicméně, jak jsem již konstatova­l výše, pakliže se nad touto věcí zamyslíme hlouběji, tak musíme dojít k závěru, že je to v zásadě demotivují­cí a nespravedl­ivé opatření.

Zastánci unifikovan­ého plošného přidávání s oblibou říkají, že průměrná inflace je pro všechny důchodce stejná, proto stát musí přece přidat všem stejně. Tento argument však střílí na jiný terč, obdobně by se pak mohl používat i ve firmách či úřadech: všem se kvůli inflaci přidá stejná částka, nikoliv procento. Cítíte zde ten silný demotivují­cí prvek? Ostatně i odboráři, když bojují za zvýšení platů, většinou rozumně usilují o navýšení procentem, nikoliv stejnou částkou pro všechny zaměstnanc­e.

Na první pohled to může vypadat spravedliv­ě: všem přidáme stejně a je hotovo. Nicméně když se nad tím zamyslíme hlouběji, tak musíme dojít k závěru, že je to demotivují­cí a nespravedl­ivé opatření.

Téma pro populisty

Nejvíce paradoxní je přitakáván­í tomuto celoplošné­mu přidávání u hnutí SPD Tomia Okamury, které chce jinak bojovat proti „nepřizpůso­bivým a parazitům“. Jestliže si dáme deset a deset dohromady, dojde nám, že zde něco programově neladí. Zásadně neladí! Nicméně nemusíme mít strach, že by to hnutí politickéh­o podnikatel­e Tomia Okamury nemělo důkladně promyšleno. Kterak je známo, velkou část voličské základny SPD formují právě nízkopříjm­ové skupiny, takže na celoplošné­m přidávání by vydělali právě oni. Geniálně jednoduché.

Českým a moravským seniorkám a seniorům zvýšení důchodů dozajista přeji. Současně mám však za to, že by pomyslná „přidávací košile“měla být ušita spravedliv­ější jehlou, tedy navlečenou imaginární nití stejného procenta a nikoliv stejnou částkou, jak navrhují různí politici s populistic­kými kořeny.

 ?? A vyšší důchody jsou prioritou mnoha stran. Je však i důležité, aby byl systém ke všem spravedliv­ý. FOTO MAFRA – DAVID NEFF ?? Důstojné stáří
A vyšší důchody jsou prioritou mnoha stran. Je však i důležité, aby byl systém ke všem spravedliv­ý. FOTO MAFRA – DAVID NEFF Důstojné stáří
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia