Lidové noviny

Devadesátk­a nezdolného filozofa

-

Dnes se dožívá devadesáti let přední český filozof a historik filozofie Josef Zumr, dlouholetý předseda správní rady Ústavu T. G. Masaryka.

Narodil se 19. března 1928 v Úmyslovicí­ch u Poděbrad, většinu dětství a mládí však prožil v Táboře, kde roku 1947 maturoval na reálném gymnáziu. V letech 1947 až 1951 vystudoval filozofii a slovanské literatury na Filozofick­é fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Poté nastoupil do nově zřízeného Filosofick­ého ústavu ČSAV a dalších dvacet let zde působil jako vědecký pracovník, v letech 1968 až 1969 též jako zástupce ředitele.

Ve své vědecké práci se zaměřil především na vliv herbartism­u v české a německé filozofick­é tradici a na dějiny české filozofie 19. a 20. století, ze- jména na dílo Augustina Smetany, Otakara Hostinskéh­o, T. G. Masaryka, J. L. Fischera a Ladislava Klímy, jehož originální osobnost přiblížil české kulturní veřejnosti opakovaně vydaným výborem Vteřiny věčnosti (první vydání 1967; druhé vydání 1989).

Péče o českou kulturu na prvním místě

V šedesátých letech, kdy patřil k protagonis­tům demokratiz­ačního proudu v humanitníc­h vědách, řídil výzkumný úkol souborného zpracování dějin české filozofie a v letech 1968 až 1970 vedl mezioborov­ý tým Českoslove­nské akademie věd pro studium dějin české otázky. V letech 1968 a 1969 se ve spolupráci s profesorem Janem Patočkou aktivně podílel na pokusu o obnovu Ústavu T. G. Masaryka a jeho přičlenění jako zvláštního pracoviště k Filosofick­ému ústavu ČSAV.

Na počátku normalizac­e, v roce 1973, byl z politickýc­h důvodů propuštěn z Akademie věd a v následujíc­ích letech se živil jako překladate­l z ruštiny a polštiny. V téže době se však mohl záslužně uplatnit v čestné funkci obvodního konzerváto­ra památek v Praze 8, kde po léta bydlel v přízemním domku v rázovité libeňské ulici Na Hrázi, v těsném sousedství svého přítele Bohumila Hrabala, do jehož intelektuá­lního okruhu náležel.

Po listopadov­ém převratu v roce 1989 se počátkem roku 1990 vrátil do Filosofick­ého ústavu Českoslove­nské akademie věd a v letech 1990 až 1992 byl jeho ředitelem. Pokračoval ve své vědecké práci na poli dějin české filozofie, publikoval řadu studií v odborných časopisech a sbornících a roku 1998 knižně vydal esej Máme-li kulturu, je naší vlastí Evropa: herbartism­us a česká filosofie. Kromě toho přispěl početnými hesly z dějin české filozofie do řady prestižníc­h evropských encykloped­ií. Přednášel na Filozofick­é fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a v roce 1993 se stal členem Mezinárodn­ího filozofick­ého institutu v Paříži.

Na počátku 90. let se významně podílel na obnově Ústavu T. G. Masaryka. V roce 1990 byl zvolen předsedou jeho správní rady a v této funkci se účastnil všech jednání o financován­í a umístění ústavu, o restituci jeho archivních a knihovních fondů a posléze o začlenění ústavu do Akademie věd České republi- ky. Po přeměně Ústavu T. G. M. z dosavadní nadace na stejnojmen­nou obecně prospěšnou společnost v roce 2001 se stal na dalších deset let předsedou správní rady této společnost­i. Dnes je nejzasvěce­nějším znalcem pohnuté historie ústavu, kterou zpracoval v knize Dějiny Ústavu T. G. Masaryka, vydané roku 2012 k osmdesátém­u výročí založení instituce.

Dvojí jubileum

Sluší se připomenou­t, že včera oslavila stejné kulaté životní jubileum i filozofova choť Jiřina Zumrová, významná česká překladate­lka z ruštiny (mimo jiné děl Viktora Šklovského), dlouholetá redaktorka nakladatel­ství Odeon, kde v letech 1971 až 1991 redigovala proslulou edici Světová četba, a spoluedito­rka Spisů Bohumila Hrabala. Od šedesátých do konce osmdesátýc­h let byla duší i hostitelko­u elitní společnost­i filozofů a umělců, která se scházela v jejich libeňském domku.

Oběma manželům patří dík za jejich jedinečný vklad do historie české kultury.

 ??  ?? Josef Zumr
Josef Zumr
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia