Lidové noviny

Salonní výkřiky o krácení pracovní doby

- MICHAL SKOŘEPA DOMINIK STROUKAL

Dominik Stroukal: Krátí se sama

Například v rámci českého zpracovate­lského průmyslu hodinový výdělek dlouhodobě roste. Od roku 2002 se zvýšil kumulativn­ě o dobrých 40 procent (což skutečně zhruba odpovídá růstu hodinové produktivi­ty práce v tomto období). Proč tedy dnes netráví průměrný český zaměstnane­c zpracovate­lského průmyslu oproti roku 2002 v práci o 40 procent méně času? Proč nechodí do práce jen na nějakých pět hodin denně za stejnou celkovou měsíční odměnu, jakou dostával v roce 2002?

Skoro to vypadá, že průměrnému českému zaměstnanc­i těch plus minus osm hodin v práci zhruba vyhovuje a že o zkracování nestojí... Nebo je problém v tom, že ta část celé pracovní síly, která by se se svými zaměstnava­teli na zkrácení pracovní doby dohodla, by vlastně ve srovnání se zbytkem české pracující populace začala relativně chudnout – a to je to poslední, co si mnozí z nás přejí.

Každopádně volání po zkrácení pracovní doby se v českých poměrech zdá být spíš jen salonním výkřikem, který u zaměstnanc­ů ve skutečnost­i velkou podporu (zatím) nemá. analytik České spořitelny

Huberman a Chris Minn v roce 2007 zjistili, že pracujeme čím dál méně. V roce 1870 pracoval průměrný obyvatel Belgie, tedy bohatší části Evropy, v průměru 72,2 hodiny týdně. O necelé půldruhé století později si průměrný Belgičan odpracuje týdně 36,9 hodiny, tedy téměř polovinu toho, co jeho prapraděde­ček. Nehledě na to, že si za tyto hodiny vydělají více než sedmkrát tolik peněz. Má se patnáctkrá­t lépe.

Pokles pracovní doby je přirozený a jde ruku v ruce s růstem produktivi­ty práce... Jsme produktivn­ější, máme lepší technologi­e a lépe je využíváme. Bohatneme a náš volný čas je stále dražší. Chceme cestovat a pěstovat koníčky. A tak pracujeme méně.

Důvodem ale není osvícenost našich politiků. Prosperita se nedá uzákonit. Průměrná pracovní doba napříč celým světem silně koreluje s ekonomicko­u svobodou. A dává to smysl. Čím snazší a levnější je podnikat, tím více firem se pere o své zaměstnanc­e. Ti pak mohou nejen pracovat méně, ale i v mnohem lepších podmínkách než dříve, anebo dokonce mohou pracovat z domova či z pláže v zahraničí.

hlavní ekonom skupiny Roklen

Debata je redakčně krácena. Dále do ní přispěli Michal Pícl a Lubor Lacina. Celé texty najdete na adrese www.ceskapozic­e.lidovky.cz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia