Lidové noviny

Každý monopol je špatný, u arbitráží dvojnásob

-

polizované do rukou jediné instituce (Rozhodčí soud při hospodářsk­é a agrární komoře se sídlem v pražské Dlouhé ulici – pozn. red.) a naději na úspěch mají jen ti, kdo jsou zastoupeni tou „správnou“advokátní firmou, bez ohledu na kvalitu jejich argumentac­e.

Možná prvotní příčina je v hlubokých devadesátý­ch letech, kdy se arbitrážní doložky poprvé dostaly do řady smluv, které uzavírala obchodní centra při pronájmech nebytových prostor. Nájemci byli zatíženi obrovským množstvím povinností ze stostránko­vých smluv a posléze bez milosti odsuzováni k zaplacení neuvěřitel­ných částek. Centra nasliboval­a propagaci a návštěvnos­t, ale formulace byly vágní a nájemcům jakýkoliv poukaz na slušné obchodní jednání marný jak zimník v létě. Tedy jakákoliv argumentac­e právě onou spravedlno­stí se ukázala lichá.

Od té doby už se mediální i obchodní veřejností vnímaný obraz veze a arbitráže „v Dlouhé“se jí nikdy nezbavily. Onen tribunál do sebe absorboval i rozhodovac­í praxi řady dalších ad hoc tribunálů, respektive jejich v tomto směru neslavnou pověst. Rozhodčí řízení není soudním řízením, nepatří do soudnímoci (nemusím ho respektova­t) a rozhodně může být neoblíbené, ale též ostrakizov­ané, a dokonce zatracovan­é a zavržené. Tak to s ním nyní prostě je.

Má-li se zlepšit pověst rozhodčího řízení v Česku, je nezbytné zrušit monopol fakticky jediného rozhodčího soudu zřízeného zákonem.

Rozhodci nosí nos nahoru

Pokud mají ti, kdo usilují o rehabilita­ci rozhodčího řízení, jichž si lidsky i profesně vážím, skutečně zájem v tomto směru něco změnit, je třeba dvou nezbytných opatření. Za prvé, zrušení monopolu fakticky jediného rozhodčího soudu zřízeného zákonem. Prakticky každý monopol je špatný, rozhodčí soud i rozhodci nosí nos nahoru (oni sami to nevidí a ono to tak působí) a konkurenci vyzkoušet prostě nelze, když není. A za druhé, přesvědčit odbornou veřejnost o kvalitě a obyčejné selské spravedlno­sti v rozhodován­í arbitrážní­ch tribunálů. Komunikačn­ě žije arbitráž v obchodním světě ve své bublině, a na veřejnosti – škoda mluvit.

Dokonce budou muset přizvat na taková fóra i svoje nejzapřisá­hlejší kritiky, chtějí-li arbitráž změnit a skutečně povznést na odpovídají­cí úroveň. Jejich přirozeným partnerem by pak měli být všichni soudci, kteří soudí věci obchodní. Společně pak dosáhnou kvalitního rozhodován­í, které se pak přetaví ve funkční arbitráž a následně v odbřemeněn­í soudů v obchodních věcech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia