Lidové noviny

Divoké derby: v hlavní roli video

- TOMÁŠ KUBÁNEK ANTONÍN VAVRDA

V bláznivém šlágru 21. kola fotbalové ligy dokázala Slavia na Spartě dohnat třígólové manko. Ještě víc než divokým průběhem a výsledkem 3:3 zaujala přestřelka tím, jak moc ji ovlivnilo video. SK Sigma Olomouc MFK Karviná 1 1 FC Vysočina Jihlava FK Jablonec 0 4 FC Baník Ostrava FK Dukla Praha 1 2 FK Mladá Boleslav 1. FC Slovácko 1 1 Bohemians Praha 1905 2 FK Teplice 0 AC Sparta Praha SK Slavia Praha

PRAHA O titulu pro Spartu či Slavii nerozhodlo, i gólů párkrát v minulosti padlo ještě víc. Přesto se na 289. fotbalové derby pražských „S“nezapomene. Poprvé v něm totiž úřadoval videorozho­dčí. A rovnou naprosto zásadně.

Technická novinka pomohla napravit hned čtyři důležité situace, jejichž původně nesprávné posouzení hlavním sudím Královcem (mimochodem nejzkušeně­jším českým arbitrem) by vážně poškodilo obě strany.

Video symbolicky spolurozho­dlo i o konečné dělbě bodů, bez možnosti jeho využití by Královec penaltu pro mocně dotahující Slavii v nastaveném čase zřejmě nezapískal.

Góly, ofsajdy i penalty

Podle regulí se má video použít ve čtyřech konkrétníc­h situacích: při zkoumání regulérnos­ti dosažených branek, nedovolený­ch zákrocích v pokutovém území, udělení červených karet a chybných identifika­cích potrestaný­ch hráčů. Výsledkem jejich posuzování v derby byly dva neuznané góly, jedna odvolaná a jedna dodatečně odpískaná penalta. Proberme si inkriminov­ané okamžiky postupně.

1. Běží 20. minuta zápasu a Plavšičův centr do vápna sráží ramenem hostující stoper Jugas. Sudí ukazuje na penaltový puntík. Slávisté se čertí. Jedni ukazují, že nešlo o penaltu, další, že o ruku. Královec se jde podívat na obrazovku u postranní čáry. Rozhodnutí opravuje – z penalty je přímý kop na hranici vápna.

2. O necelé tři minuty později bylo video v akci znovu. Tentokrát stačí konzultace do Královcova ucha. Důvod? Po výše popsané standardce se trefil Stanciu, Královec sparťansko­u radost posvěcuje, následně ale verdikt mění. Na úrovni brankáře totiž stál Štetina, který byl nejen v ofsajdovém postavení, ale také bránil Kolářovi v zásahu.

3. Ve 37. minutě vstřelila Slavia po sérii dvou rohů gól, kterým v tu chvíli Bořil snižoval na 1:2. Všichni se již radovali, mířili ke středovému puntíku, po chvíli ale byl gól opět odvolán. Asistent u videa Královcovi vysílačkou sdělil, že Škoda, který Bořilovi na gól přihrával, přebíral centr od postranní čáry z ofsajdové pozice.

4. Sparta vede 3:2, běží třetí minuta nastavení, když se ve sparťanské­m vápně kácí jako podťatý slávista Tecl. Hra ale pokračuje, přestože se sešívaní vztekají. Také kvůli jejich nekoncentr­ovanosti mají domácí šanci skórovat. Tu nevyužijí. A jak se následně ukáže, branka by ani neplatila. Královec se jde podívat na předchozí situaci k videu, kde zjistí, že Teclův pád způsobilo Štetinovo podražení.

„Hned jak pan rozhodčí přerušil hru, jsem věděl, že ji odpíská, protože jsem ho kopl. Kdybych ho nezasáhl, střílel by do prázdné branky,“doznal férově Štetina.

Škoda se z nařízené penalty nemýlil a derby skončilo po divokém výsledku 3:3 dělbou bodů. Slávistům se tak v mrazivém počasí, které umocnila sněhová na- dílka, přes velmi nepříznivý vývoj podařilo získat aspoň bod. I když ani ten jim v teoretické­m boji o titul příliš nepomůže.

„Určitě je to pro nás ztráta. Ve svých cílech potřebujem­e hrát každý zápas na vítězství. Na druhou stranu jsme v poločase 0:3 prohrávali a vydolovali bod v poslední minutě, tak to samozřejmě musíme brát,“prohlásil kouč sešívaných Jindřich Trpišovský s tím, že nepovedeno­u první půli, kdy Sparta byla mnohem lepší,

bere na sebe. „Netrefili jsme se do sestavy,“uznal.

Jeho protějšek Pavel Hapal byl ještě skleslejší. Sparta pod jeho dosavadním dvouzápaso­vým vedením klesla na šesté místo. „Je mi z toho výsledku smutno, ale fotbal tím nekončí. Hráči si to pijí až do dna, musíme daleko tvrději pracovat,“řekl.

A útočník Václav Kadlec dodal: „Je to největší zklamání, které jsem zažil. Nejhorší zápas v kariéře.“

FC Fastav Zlín FC Viktoria Plzeň 0 1

 ?? Rozhodčí Pavel Královec zkoumá videozázna­m situace, po níž nakonec nařídil pokutový kop ve prospěch Slavie. FOTO PROFIMEDIA ?? Bude to penalta?
Rozhodčí Pavel Královec zkoumá videozázna­m situace, po níž nakonec nařídil pokutový kop ve prospěch Slavie. FOTO PROFIMEDIA Bude to penalta?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia