Lidové noviny

Novinka stále rozděluje

- TOMÁŠ KUBÁNEK

PRAHA Nikoliv o dvou trefách Stanciua, trochu hloupé vlastní brance Součka či krásné šestigólov­é přestřelce. Po derby mezi Spartou a Slavií se nejvíc hovořilo o ovlivnění utkání ze strany videorozho­dčího. Ten hlavnímu sudímu poradil změnit zásadní výrok hned čtyřikrát, což český fotbal ještě nezažil. Nutno však uznat, že ve jménu regulérnos­ti. „Všechny záběry a situace byly pro nás jasné a shodli jsme se na nich,“řekl Karel Hrubeš, jeden z tuzemských duchovních otců projektu videorozho­dčího, který během derby u videa ještě asistoval Miroslavu Zelinkovi.

Zatímco z pohledu arbitrů technická novinka utkání a jeho regulérnos­ti vysloveně prospěla, názory aktérů obou týmů se rozcházely.

„ Zaplaťpánb­ůh za video. Dneska se ukázalo, kolik ošemetných situací ve fotbale je. Na jednu stranu fotbal o některé góly přijde, ale některé – třeba jako naše penalta – se zase přidají,“prohlásil trenér Slavie Jindřich Trpišovský. „ Kéž by bylo video co nejdřív na všech stadionech, protože to je velká pomoc pro rozhodčí, protože my jsme pak po opakovačká­ch hrozně chytří,“dodal.

Novinku kvitoval také obránce Sparty Lukáš Štetina, přestože ho video usvědčilo z penaltovéh­o faulu. Následný pokutový kop v nastavení pak Letenským sebral výhru. „Bez videa se vždycky psalo o tom, co by bylo kdyby, takhle se o tom psát nebude. Video pomohlo k tomu, aby zápas skončil tak, jak skončil. Video fotbalu pomohlo,“řekl bez vytáček.

Podle sparťanské­ho kouče Pavla Hapala však nebyly některé situace ani na videu dobře posouzeny. „Při prvním gólu Slavie si Stoch podle mě zpracoval míč rukou, ale nikdo to neposuzova­l. Při třetím byl Štetinův faul jasný, ale Tecl si pozici vydobyl držením Costy za dres. Někdo možná řekne, že to bylo vzájemné, ale podle mě ne. Video chce ještě vyšperkova­t, aby byla rozhodnutí kvalitnějš­í,“myslí si Hapal.

„Některé situace by neměly být tak přitažené za vlasy,“přidal se na stranu kritiku útočník Slavie Milan Škoda.

„Mně se to nelíbí. Celou dobu šel hrát fotbal bez videa a najednou se zavádí video,“řekl sparťanský odpůrce Václav Kadlec, podle nějž pak rozhodčí špatně pracovali s nastaveným časem.

„Zaplaťpánb­ůh za video. Dneska se ukázalo, kolik ošemetných situací ve fotbale je,“ „Video vítám, ale některé situace nejsou dobře hodnoceny. Chce to ještě vyšperkova­t, aby byla rozhodnutí kvalitnějš­í,“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia