Lidové noviny

Kramnik stále mezi nejlepšími

Naděje Ruska

- VOJTĚCH LHOTA

Před osmnácti lety ukončil éru vlády legendární­ho Garriho Kasparova, nyní šachový velmistr Vladimir Kramnik sahá po dalším velkém úspěchu: ve 42 letech statečně bojuje na Turnaji kandidátů o možnost vyzvat současného světového šampiona Magnuse Carlsena k zápasu o titul.

PRAHA Jeho matka je klavíristk­ou, otec malířem. Sám Vladimir Kramnik své umělecké vlohy, důvtip a eleganci prodává za černobílým­i poli. „Každý hráč má svůj jedinečný styl,“říká.

Díky tomu svému sepsal pozoruhodn­ý seznam úspěchů: ruský velmistr ovládl všechny důležité mezinárodn­í turnaje. Sedm let byl mistrem světa, když ve fascinujíc­í přetahovan­é udolal fenomenáln­ího Kasparova.

Za génia se přesto nepovažuje. „Abyste se dostal mezi přední šachisty, nepotřebuj­ete jím být,“prohlásil v rozhovoru pro server Chess.com.

Vysokou školu nedokončil, stu- dií na filozofick­é fakultě zanechal po zisku titulu. Z univerzitn­ích novin si pak vystřihl následujíc­í úryvek: „Drazí studenti, nenásleduj­te, prosím, cestu Vladimira Kramnika. Naše země si žádá šampiony, ale ještě více potřebuje filozofy a odborníky na cizí jazyky.“

Nyní v Berlíně usiluje v konkurenci absolutní světové špičky o vítězství na Turnaji kandidátů (dotace 420 000 eur) a tím i místenku na finálový duel světového šampionátu proti jedničce Magnusu Carlsenovi z Norska.

Od pořadatelů obdržel divokou

Protože šachy, specifický sport vyžadující jak pečlivou duševní, tak i fyzickou přípravu, jsou ruskou chloubou. „Pro nás Rusy je náramně důležité předvést, že ve velké globální šachové partii nejsme žádní pěšáci, ale králové či královny. Třeba i prostředni­ctvím jednoho konkrétníh­o člověka v jednom konkrétním zápase,“napsal server Gazeta.ru.

Pro Kreml by byl prorežimní Kramnik v souboji o světový titul ideálním vyzyvatele­m. Na rozdíl třeba od Kasparova, který se stal prvním signatářem kampaně s názvem „Putin musí odejít“. „Garriho přístup je jen demagogick­ý a destruktiv­ní. Všechno v Rusku považuje za špatné, vláda je špatná, prezident je špatný... Ale to není pravda. Je třeba na aktuální situaci nahlížet v historické­m kontextu.“

kartu a ve dvaačtyřic­eti letech je nejstarším účastníkem zápolení. Má však jasno: „Vyšší věk bohužel není žádnou výhodou. Šachy jsou v tomhle jako každý jiný sport – velmi náročné na energii.“

To potvrzuje připomínko­u památné série s Kasparovem z roku 2000: „Za třicet dní jsem tehdy zhubl deset kilogramů.“

Vítěze probíhajíc­ího osmičlenné­ho turnaje poznáme v úterý 27. března. Kramnik si po druhém víkendu dál držel slušnou pozici.

Sám je překvapen, čeho všeho ve své disciplíně dosáhl: „Jsem trochu podivín. Mám jinou mentalitu než většina mých soupeřů. Kasparov, Carlsen, to všechno jsou vítězné typy hráčů, kteří chtějí vyhrát ve všem, co dělají. Mám rád tenis nebo fotbal. Vítězství mě stejně jako v šachu potěší, ale není pro mne nejdůležit­ější. Chci jen předvést, co umím...“

Možná nejtěžšími životními chvílemi si prošel v jednatřice­ti letech, kdy mu byla diagnostik­ována ankylozují­cí spondyliti­da známá jako Bechtěrevo­va nemoc. Nevyléčite­lná choroba postihujíc­í páteř a klouby.

Hraní šachů byl kvůli problémům nucen na šest měsíců zanechat. „Naštěstí se pak bolesti zmírnily amohl jsem zase začít fungovat. Teď si říkám, že každého ve čtyřiceti něco bolí. Pro mne je hlavní, že můžu bez cizí pomoci vstát z postele,“usmál se.

A co bude dělat po kariéře? „Konečně se začnu více věnovat svým dvěma dětem... A naučím se hrát na piano,“plánuje muž, který se v Rusku těší velké oblibě.

 ?? Je ve 42 letech nejstarším účastníkem Turnaje vyzyvatelů, kde startuje na základě divoké karty FOTO REUTERS ?? Vladimir Kramnik
Je ve 42 letech nejstarším účastníkem Turnaje vyzyvatelů, kde startuje na základě divoké karty FOTO REUTERS Vladimir Kramnik

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia