Lidové noviny

Erbanové celkový triumf těsně unikl

- TOMÁŠ MACEK

MINSK/PRAHA Bylo to tak blízko, ale... Karolína Erbanová nedosáhla na absolutní prvenství ve Světovém poháru rychlobrus­lařek na trati 500 metrů. V dramatické­m druhém finálovém závodě v Minsku, kde čtyři nejlepší dělilo pouhých 21 setin, dojela čtvrtá.

Vítězství v tomto závodě slaví Ruska Golikovová, v cíli druhá Rakušanka Herzogová má však celkový titul. Erbanová skončila v konečném pořadí poháru na 500 metrů druhá.

Místo „ušatého“poháru pro pohárovou šampionku si tak Karolína Erbanová kráčela na stupně vítězů pro postříbřen­ý talíř, určený první poražené mezi sprinterka­mi.

Bezprostře­dně po dojetí pětistovky jen zlehka zakroutila hla- vou. Na stupních vítězů se však už znovu usmívala. Byla to výborná sezona. „Přiznám se, že chvilku po dojetí jsem byla naštvaná, že jsem závod nezvládla tak, jak vím, že jsem mohla. Když jsem si ale sundala brusle a podívala se zpět na sezonu, tak jsem byla spokojená,“řekla Erbanová.

S Vanessou Herzogovou stejně jako v sobotu nastupoval­y proti sobě v závěrečném páru pětistovky a obě moc dobře věděly: Pokud jedna z nás tento závod vyhraje, stane se i absolutní vítězkou seriálu.

Češka rozjela první stovku o sedm setin rychleji. Jenže v poslední zatáčce se ve vnitřní dráze dostala do vedení Rakušanka a uhájila ho až do cíle. Fotobuňku proťala v čase 38,11, o osmnáct setin dříve než Erbanová, finišující za 38,29.

Počítač vzápětí sdělil, že Herzogová v závodě zvítězila a Erbanová je čtvrtá, načež rakouské rychlobrus­lařce vylétly ruce nad hlavu. O domnělé vítězství v závěrečném závodě nicméně Herzogová záhy přišla, to totiž po úpravě pořadí připadlo Rusce Anjelice Golikovové za čas 38,08, o tři setiny před Herzogovou.

Za dané konstelace by Erbanové stačila k celkovému titulu na trati 500 metrů dokonce i třetí příčka v posledním závodě. Ale ta patřila další Rusce Fatkulinov­é, která byla o devět setin rychlejší než Češka.

Nejlepší kvarteto se tak v dramatické­m vyvrcholen­í sezony srovnalo v rozmezí 21 setin sekundy!

A v konečném pořadí seriálu měla Herzogová před druhou Er- banovou o devět bodů navrch. Dalo by se říci, že vrchlabsko­u sprinterku dělilo od celkového titulu oněch devět setin, o které zaostala za Fatkulinov­ou.

Kvůli nemoci nestartova­la v Minsku olympijská šampionka Nao Kodairaová, která v listopadu a prosinci ovládla hned sedm pohárových klání na 500 metrů a suverénně na této distanci v seriálu vedla. Skutečnost, že oba finálové závody byly bodovány s koeficient­em 1,5 oproti běžným závodům, však přispěla k tomu, že Japonka byla z trůnu sražena.

Podle Erbanové si Herzogová pohár zasloužila. „Má ho dostat ten, kdo jezdil nejstabiln­ěji celou sezonu, a to byla Vanessa. Nao (Kodairaová) i Sang-Hwa Lee se na seriál vykašlaly a Vanessa jezdila výborně od začátku sezony,“

 ?? Karolína Erbanová na pětistovce nejprve v sobotu vyhrála, v neděli jí však celkové vítězství ve Světovém poháru těsně uniklo. FOTO ČTK/ AP ?? Drama až do konce.
Karolína Erbanová na pětistovce nejprve v sobotu vyhrála, v neděli jí však celkové vítězství ve Světovém poháru těsně uniklo. FOTO ČTK/ AP Drama až do konce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia