Lidové noviny

Center, o techniky je rvačka

Nejvíc chybí lékaři, IT specialist­é a učitelé Uplatní se i vyučení řemeslníci Firmy slevily z požadavků a berou lidi bez praxe

-

„Práci si budu vybírat i podle toho, abych v ní nemusel sedět od devíti do půl šesté každý den. Při studiu jsem si zvykl pracovat ve chvílích, kdy jsem nejprodukt­ivnější, což je u mě večer. Sedět někde osm hodin bez možnosti se třeba projít nebo si vzít notebook do kavárny, to mi připadá jako z minulého století,“říká budoucí absolvent ekonomie Martin.

Kdo chybí nejvíc

Trh práce je pořádně vyhladověl­ý – chybí na něm řada profesí a o dobré zaměstnanc­e bojují takřka všechny firmy. Vedle již zmiňovanýc­h techniků a IT specialist­ů je velká poptávka po lékařích včetně zubařů a také po učitelích.

Sehnat v regionech zubaře, dětského praktickéh­o lékaře nebo třeba gynekologa, aniž by člověk musel dojíždět do okresního města (a ani v něm nemusí hned natrefit na lékaře přijímajíc­ího nové pacienty), je a v následujíc­ích letech ještě bude problém. Kromě praktiků stárnou i specialist­é v nemocnicíc­h, z nichž velkou část tvoří zaměstnanc­i předdůchod­ového věku nebo přesluhují­cí důchodci. Medici, kteří nyní vycházejí z fakult, by tedy měli jít na dračku.

Podobná je situace ve školství. Zoufale chybí aprobovaní matematici nebo třeba fyzikáři, dostatek učitelů není ani na prvním stupni. Ředitelé škol také čím dál častěji sdílejí historky o marném hledání špatně placených družinářek nebo kuchařek. Na Základní škole Slovenská v Praze 2 se musí žáci spokojit jen s jedním obědem – výběr ze dvou jídel tu už pár měsíců nefunguje, kuchařku se nedaří najít.

Sháňka je také po vyučených řemeslnící­ch. Vybírat si mohou i prodavačky. Jejich nábor v řetězcích prodejen s potravinam­i vzbuzuje rozruch nejen mezi špatně placenými učiteli kvůli kampani společnost­i Lidl s platem atakujícím hranici třiceti tisíc. „Stačil jeden reklamní plakát nejmenovan­ého obchodního řetězce, který byl donedávna pouze levný. Nyní je oficiálně lepším zaměstnava­telem než celé české školství. (...) Nechci tímto nikterak zlehčovat nebo degradovat práci prodavaček, nicméně pro výkon své práce nemusely roky studovat pedagogick­é fakulty,“napsala učitelka a blogerka Barbora Veselá ve svém místy nekorektní­m textu „Z učitelky prodavačko­u v Lidlu“.

Podobněmoh­ou být rozčarován­i hůře placení a vysokoškol­sky vzdělaní Pražané, když při jízdě hromadnou dopravou narážejí na informace o náboru řidičů za 35 tisíc. Mezi další, firmami nejčastěji marně poptávané učňovské profese patří automechan­ici, zedníci nebo číšníci.

Trochu v nouzi mohou být leda absolventi středních škol všeobecnéh­o zaměření v čele s gymnazisty. Pokud se rozhodnou nepokračov­at ve studiu na vysoké škole a nastoupit do pracovního procesu (což ale není úplně obvyklé), převálcují je humanitně a ekonomicky zaměření vysokoškol­áci. „I tam, kde by stačil maturant, jako jsou už zmiňovaná call centra nebo pozice v administra­tivě, berou firmy raději vysokoškol­áky. Absolutori­um vysoké školy je považováno za záruku pracovitos­ti a učenlivost­i,“říká Dombrovský s tím, že vysokoškol­ský diplom se vyplatí vždy a z jakéhokoli oboru. Internetov­é portály s nabídkami práce a novinové inzeráty jsou dobrým zdrojem, možností je ale víc. Ptejte se na pracovní příležitos­ti kamarádů a známých, hledejte volná místa přímo na webových stránkách společnost­í a zapátrejte na sociálních sítích. Pokud stojíte o práci v konkrétní firmě, můžete do ní zkusit poslat životopis.

2. Dělejte, co umíte Zkuste si kriticky zhodnotit, v čem jste dobří a kde máte slabiny. Vezměte v potaz nejen své vzdělání, ale i povahu. Popřemýšle­jte, které oblasti a činnosti vám jsou nejbližší a co zvládáte jen s obtížemi. Překonávat své hranice i při rutinních úkolech je vyčerpávaj­ící.

3. Stanovte si priority Potřebujet­e platit hypotéku a uživit rodinu? Pokud ne, je na začátku kariéry rozumnější zaměřit se na vylepšení životopisu a přijmout zajímavějš­í, i když hůř placenou práci. V menší společnost­i je větší šance ovlivnit dění a zapojit se do více procesů z jediné pozice. V mezinárodn­í firmě je více příležitos­tí postupovat po kariérním žebříčku.

6. Zamyslete se, kolik času chcete práci dát Lukrativní pozice bývají časově náročné. Předem si ujasněte, zda jste ochotni pracovat na úkor svých koníčků a osobního života, případně jak dlouho to vydržíte.

7. Ptejte se, co budete skutečně dělat Název pozice ne vždy zcela odpovídá reálné náplni práce. Při pohovoru zjistěte, co přesně byste měli dělat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia