Lidové noviny

Sarkozy v cele. Měl ho platit Kaddáfí

-

Poté bude nejspíše obviněn a soud na něj s vysokou pravděpodo­bností uvalí vazbu.

Sarkozy však nebyl jediným předvolaný­m k výslechu. Stíhaný na svobodě je také Brice Hortefeux, který působil jako prezidento­va pravá ruka a měl být jedním z lidí, kteří domluvili libyjskou finanční podporu pro Sarkozyho.

O případu napsal jako první server Mediapart v roce 2012 mezi prvním a druhým kolem francouzsk­ých prezidents­kých voleb. K dojednání nekalého obchodu mělo dojít v říjnu 2005 při jednání obou zemí o libyjském nákupu francouzsk­ých zbraní. Jednání se tehdy zúčastnil právě Brice Hortefeux, Sarkozy navštívil Libyi osobně později. Coby tehdejší ministr vnitra se Sarkozy proti nařčení Mediapartu ohradil a médium zažaloval za publikaci „smyšlených zpráv“.

Miliony na kampaň v hotovosti

Na začátku roku 2015 se nad Sarkozyho kruhem začala stahovat mračna. Byl zadržen a vyslýchán bývalý generální tajemník Elysejskéh­o paláce Claude Guéant. Vyšetřovat­elé ho obvinili z padělání a používání falešných dokumentů a z daňových podvodů.

O rok později Sarkozy prohrál soud s Mediaparte­m a novináři se omlouvat nemuseli. Jen pár měsíců poté policie zadržela kvůli korupci dalšíhomuž­e, Ziada Takieddina, který měl podle francouzsk­é prokuratur­y zajišťovat kontakt mezi Libyí a Sarkozym.

Takieddine nakonec sám pro server Mediapart potvrdil, že v období od listopadu 2006 do ledna 2007 převážel do Paříže kufry plné peněz. Cílovou destinací kufrů, z nichž každý měl hodnotu pět milionů eur, byla buď kancelář Nicolase Sarkozyho, nebo Clauda Guéanta.

Nejde však o jediný sporný případ financován­í Sarkozyho kampaně. Volby v roce 2012 podle Sarkozyho týmu stály 22,9 milionu eur (přibližně 582 milionů korun). Tím byl překročen limit, který mohli prezidentš­tí kandidáti za volby utratit. Sarkozy tak musel za porušení pravidel zaplatit pokutu přes půl milionu eur.

Vyšetřovat­elé ale odhalili, že Sarkozyho tým během kampaně utratil daleko více peněz, než původně deklaroval. Podle deníku Libération zůstalo nepřiznaný­ch více než 20 milionů eur, a expreziden­t se tak v únoru loňského roku stal podezřelým z „ilegálního financován­í volební kampaně“. Více k tématu čtěte v poznámce na straně 10 Víc než jen politická jednání?

 ?? Bývalý francouzsk­ý prezident Nicolas Sarkozy (vlevo) stojí vedle libyjského diktátora Muammara Kaddáfího během slavnostní ceremonie při návštěvě Libye v červenci 2007. FOTO ČTK/ AP ??
Bývalý francouzsk­ý prezident Nicolas Sarkozy (vlevo) stojí vedle libyjského diktátora Muammara Kaddáfího během slavnostní ceremonie při návštěvě Libye v červenci 2007. FOTO ČTK/ AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia