Lidové noviny

Obří pračky smogu pro Čínu

- JAROSLAV PETR

Obrovská filtrační věž tyčící se do výšky stovky metrů zbavuje silně znečištěné ovzduší čínského města Si-an nebezpečný­ch mikroskopi­ckých prachových částic. Prosadí se gigantické pračky vzduchu v Číně a ve zbytku světa?

Dýchání špinavého vzduchu v Číně každý rok připraví předčasně o život více než milion lidí. Čínská vláda vyhlásila před pěti lety „válku znečištěné­mu ovzduší“, na kterou vyčlenila ze státního rozpočtu částku v přepočtu asi 2,7 bilionu českých korun. V rámci boje za čistší vzduch vydala třeba v loňském roce nařízení, které významně omezuje vytápění uhlím v metropoli Pekingu a dalších 27 velkých městech.

Podle informací čínské pobočky Greenpeace poklesl obsah toxických prachových částic v ovzduší těchto měst během letošní zimy asi o třetinu. Významně k tomu však přispěly příznivějš­í rozptylové podmínky. I tak toto opatření zřejmě zachránilo více než 100 000 lidských životů.

Čína však nespoléhá jen na regulaci zdrojů znečištění. V oblastech trpících často silným smogem hodlá přistoupit k aktivnímu čistění vzduchu. Zatím jen testuje technické možnosti, ale první výsledky jsou povzbudivé.

Prototyp věže

Velkou pozornost upoutal prototyp obří „čističky vzduchu“, která se jako gigantická věž vypíná k nebi v historické­m Si-anu. Na rozdíl od všech ostatních komínů v hlavním městě provincie Šen-si tato stavba smog nezahušťuj­e. Naopak. Významně přispívá k vyšší čistotě ovzduší. Měření na dvanácti místech na ploše deseti kilometrů čtverečníc­h v okolí čističky prokázala devatenáct­iprocentní pokles obsahu nebezpečný­ch částic polétavého prachu s průměrem menším než 2,5 mikrometru. Právě částice této velikostní kategorie přinášejí obyvatelům čínských měst největší utrpení.

„Věž co do velikosti nemá konkurenta a výsledky jsou povzbudivé. Dokonce i ve dnech s velmi nepříznivý­mi rozptylový­mi pod-

Jak funguje první obří čistička městského vzduchu

mínkami dokázala vyčistit vzduch na střední hodnoty znečištění,“glosoval zkušební provoz pro čínský list South China Morning Post hlavní projektant věže Cchao Ťün-ťi z Laboratoře fyziky a chemie aerosolů Čínské akademie věd v Si-anu.

Si-an je znám těžkým smogem především v zimních měsících, kdy většina obyvatel topí hnědým uhlím. Město pravidelně kryje tlustá „deka“kouře z lokálních topenišť i centrálníc­h výtopen. Místní vláda proto neváhala investovat do prototypu věže přes 40 milionů korun v naději, že uleví obyvatelům města od zdravotníc­h problémů vyvolaných znečištěný­m ovzduším.

Sluneční pohon

Vzduch vstupuje do věže vysoké šedesát metrů přes jakési „skleníky“zbudované u její paty. Ty zabírají plochu srovnateln­ou s polovinou fotbalovéh­o hřiště. Vzduch se v nich zahřívá slunečním zářením a stoupá dutým nitrem betonové věže vzhůru. Přitom prochází filtry, které ho zbaví nečistot. Vrcholkem věže se do ovzduší města denně vrací až deset milionů kubických metrů vyčištěnéh­o vzduchu.

Čistička funguje i v zimě, protože speciální krytina na „střechách skleníků“načerpá i při slabším a kratším slunečním svitu dost tepla k bezproblém­ovému chodu. Výkon věže sice může v zimě klesnout až na polovinu, ale i pak je její příspěvek k boji proti smogu jasně patrný. Dalším plusem obří čističky je minimální spotřeba energie. Tím se zásadně liší od podstatně menšího zařízení uvedeného do provozu v čínské metropoli Pekingu. Tamější sedmimetro­vá věž je plně závislá na dodávkách elektřiny z tepelných elektráren spalujícíc­h hnědé uhlí.

Velké plány

Prototyp čističky vzduchu Si-anu sice ještě neukončil zkušební provoz, ale v kanceláříc­h projektant­ů už se připravují ambiciózní plány na větší věže. Největší by mohla být dokonce až půl kilometru vysoká o průměru kolem 200 metrů. Podle dostupné dokumentac­e odborníci odhadují, že by jedna taková věž zvládla čistit vzduch v měs- tě o rozloze 30 kilometrů čtverečníc­h.

O technologi­i už projevila zájem další čínská města i celé provincie. V jednání je výstavba čističek vzduchu v provincií Che-pej a Che-nan a také ve čtrnáctimi­lionovém Kantonu.

V zahraničí sklízí si-anská čistička pozornost a obdiv. „Je to zcela jistě velmi zajímavý nápad a nevím o nikom dalším, kdo by rozvíjel podobný projekt,“řekl v rozhovoru pro časopis Nature přední odborník na otázky atmosféry Donald Wuebbles z Illinoiské univerzity.

„ Skvěle vyprojekto­vaný a skvěle vystavěný prototyp,“chválí věž v Si-anu francouzsk­ý inženýr Renaud de Richter z montpellie­rského chemického výzkumného centra, který se zabývá projektová­ním věží poháněných sluneční energií pro nejrůznějš­í účely.

Zaznívají však i hlasy skeptiků, kterým připadají pořizovací cena i provozní náklady prototypu příliš vysoké. Podle Neila Donahuea z univerzity Carnegie Mellon není pochyb o tom, že protaže- ním přes účinné filtry lze vyčistit velký objem vzduchu. Americký odborník na výzkum prachových částic v atmosféře však pochybuje, že to vyváží ekologické škody napáchané výstavbou čističky a jejím provozem.

„Pokud bychom stejné úsilí vynaložili na vývoj nových zdrojů čisté energie nebo na to, abychom zplodiny do vzduchu vůbec nevypouště­li, dosáhli bychom srovnateln­ého přínosu,“namítá Donahue v rozhovoru pro časopis Nature.

Wuebbles také namítá, že čínská čistička nezbaví vzduch některých škodlivých molekul, jako je například oxid siřičitý, oxidy dusíku nebo ozon. Cchao Ťün-ťi však Američanov­i oponuje tvrzením, že stávající zařízení zachycuje ze vzduchu kromě prachu také oxidy dusíku, a nepřímo tak brání i vzniku ozonu. Rovněž obavy z vysokých provozních nákladů čističek jsou podle čínského chemika přehnané. Chod prototypu prý nestojí ročně víc než 600 000 korun.

 ?? Provincie Šen-si ??
Provincie Šen-si
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia