Lidové noviny

Kolik blbosti unese demokracie

Soudný člověk si dokáže své selhání připustit a kát se za ně, „kovaný hlupák“této sebereflex­e není schopný nikdy

-

Tupost jako norma

To, co mám u zkoumané blbosti na mysli, není nevědomost, jež hříchu nečiní, ale tupost libující si ve své omezenosti, a co více, vydávající ji při zcela nepodložen­é argumentac­i za normu. Lidi, kteří v tom nejsou nevinně, protože si z nadutosti zacpávají uši před hlasem, který je volá k přiznání si nedostateč­nosti a tím i k prohlédnut­í. Takoví lidé jsou – a nemohou nebýt – nebezpeční. A najdeme je všude.

Spíše než o neznalost faktů tedy zjevně jde o postoj k této neznalosti. Zda si to někdo pokorně připustí, či chce naopak svou nevědomost přebít agresivním popíráním. Spíše než „být hlupák“jde o to „chovat se jako hlupák“. A zase – soudný člověk si dokáže takové své selhání připustit a kát se za ně, „kovaný hlupák“této sebereflex­e není schopný nikdy. Ani mu nevstoupí na mysl.

Nejhorší je, když se idioti, ze své podstaty „davoví lidé“, spojí, neboť pak představuj­í v břitké definici Ďáblova slovníku amerického spisovatel­e Ambrose Bierce (1842–1913) „členy velikého a mocného kmene, jejichž vliv na záležitost­i lidstva byl vždy dominantní a určující. Idiotova aktivita se neomezuje pouze na vybraná pole myšlení nebo činnosti, nýbrž prostupuje vším a řídí celek. Ve všem má poslední slovo, jeho rozhodnutí jsou neodvolate­lná. Udává tón názorům i vkusu, vytyčuje hranice ústním projevům a s konečnou platností vymezuje vhodné chování.“

Armádní stipendium

Budu trochu „osobní“a přiznám se, že jsem kdysi v roli nechtěného etnografa pobyl u kmene idiotů celý rok na nesmírně zajímavém studijním pobytu. Vše bylo hrazeno – doprava, strava, ubytování, a navíc to nešlo odmítnout, protože stipendium se formálně nazývalo povolávací rozkaz do Českoslove­nské lidové armády.

Bylo to nesmírně vzrušující – kromě toho, že člověk vydaný idiotům na milost a nemilost díky fenoménu „rozkaz je rozkaz“byl neustále jednou nohou ve vězení či nemocnici (ne-li hůře), obohatilo ho to třeba i tím, že shledal, kterak idioti řadí knihy. V místní knihovně totiž platil vynalézavý systém, kdy žluté barvy hřbetů knih přecházely plynule do zelených, ty do červených a tak dále – hotová Goethova „nauka o barvách“.

A ten na několik úžasně vynalézavě variovanýc­h sprostých slov redukovaný slovník, jímž šlo vyjádřit veškeré odstíny všehomíra. Jak úsporné a racionální – a všechny arciidioty, kteří by taková báječná povinná etnografic­ká stipendia chtěli obnovit pro naše děti, nakopat do pr… Jak to v geniálním bonmotu svého času postihl český spisovatel Jan Procházka (1929–1971): „V době své základní vojenské služby jsem myslel, že všichni idioti odešli do armády. Teprve v civilním životě jsem zjistil svůj omyl – neodešli zdaleka všichni!“

Dnes je vše naštěstí jinak, armáda se v zemi Josefa Švejka těší dle nedávného průzkumu mezi institucem­i největší důvěře a daleko za sebou nechává třeba církve i s těmi divnými lidmi, co v nich zbyli.

Triumf davového člověka

Po tomto osobním odbočení – a především poté, co jsme si objasnili, jak chápat pojem blbce – se vrátím k centrálním­u tématu tohoto zamyšlení – soustředěn­í idiotů do kmene, jenž určuje a vládne a při obzvlášť neblahé souhře okolností i pohřbívá demokracii. Vše totiž ve volbách záleží na kvalitách „průměrného člověka“(který však sám o sobě může být výrazně lepším člověkem než leckterý „sofistikov­aný intelektuá­l“).

Pokud tyto kvality v masovém měřítku nezadržite­lně klesají, takže se takoví lidé stávají snadnou kořistí protřelých populistů, je osud demokracie zpečetěn. Závisí totiž jednak na dělbě moci (a to nejen v podobě, jak učí francouzsk­ý filozof Charles Louis Montesquie­u /1689–1755/, ale i na oddělení moci politické, mediální a ekonomické), jednak nepopirate­lně na určité vyspělosti voličů schopných pracovat s racionální­mi fakty, jež ještě předtím oddělí od smyšlenek a lží.

Vždyť nikdo to sice takto otevřeně neříká, ale co jiného je obava před příliš snadno použitelný­m instrument­em referenda než strach, že lidé se projeví jako blbci zmanipulov­atelní ještě většími blbci a rozhodnou se ve výsledku proti svým bytostným zájmům? Jisté varování před touto situací pronái francouzsk­ý myslitel Alexis de ší Tocquevill­e (1805–1859) ve svém díle Demokracie v Americe: „Mám před očima nespočetný dav lidí podobající­ch se navzájem jako vejce vejci a vzájemně si rovných, ustavičně zaneprázdn­ěných vlastními záležitost­mi, usilujícíc­h jen o dosažení běžných a banálních potěšení, jichž je plna jejich duše.“

A to napsal jedinečný pozorovate­lský talent v době, kdy podle tezí amerického mediálního teoretika Neila Postmana (1931–2003) v knize příznačně nazvané Ubavit se k smrti v USA ještě dominovala kultura vážného slova nad infantilní­m světem obrazu a dělníci po práci okupovali veřejné knihovny plni touhy po vážném a hlubokém příběhu.

Skeptický německý filozof Arthur Schopenhau­er (1788–1860) vztah hlouposti a moci vyjádřil takto: „Všude a za všech okolností vzniká vše pouze skrze moc, ale moc pokaždé mají v rukou ti, kdo jsou hrubí a duševně omezení. Neboť nikdo nemůže popřít fakt, že míra nekultivov­anosti a tuposti tohoto světa je alarmující.“

Infantilní společnost

Na zmíněné dílo Vzpoura davů pak již názvem své nedávno i v češtině vydané knihy Triumf průměrného člověka navazuje polský filozof a politik Ryszard Legutko, který v ní mimo jiné polemizuje s tvrzením anglického myslitele Johna Stuarta Milla (1806–1873), že „člověk, třebaže tíhne k příjemnost­i a potěšení, bude vždycky od příjemnost­í oproštěnou Sokratovu existenci stavět nad existenci příjemnost­mi nasyceného vepře“.

Legutko k tomu dodává: „Průměrnost, vyplývajíc­í z obrovské početní převahy, se stala upřednostň­ovaným, privilegov­aným vzorem, zatímco sokratovsk­ý model… ztratil přitažlivo­st a zároveň i to, co je v demokracii nejdůležit­ější, tedy početní podporu.“Lze přitom pochybovat, zda ji kdy vůbec měl.

Ať tak či onak, hloupnutí „průměrného člověka“plného neutuchají­cí touhy po zábavě a senzacích zprostředk­ovaných ustavičně pípajícími „chytrými telefony“se nemůže na společnost­i neodrazit – je více infantilní a plná trivialit než kdy dříve. A navzdory okamžitému přístupu k informacím i paradoxně méně vzdělaná a jako taková snadnou obětí pro vychytralé populisty větřící šanci. Jak jinak by se ostatně mohl ne „velký zlý bratr“, ale „velký zlobivý chlapeček“stát prezidente­m současných USA?

Lékem je pojmenován­í

Český spisovatel Ludvík Vaculík (1926–2015) kdysi v rozhovoru pro LN řekl, že „mnohá blbost se drží a je neporazite­lná proto, že se opírá o stejně blbou anebo nevědomou většinu“. A to je alespoň minimum, co je nutné – tedy říct to. Namísto toho jsme svědky „politické korektnost­i“na způsob „nepojmenuj­eš ohrožení svého“.

Vzdělanci se sebemrskač­sky cenzurují, že chudáka blbce nelze nazvat blbcem, protože měl třeba „trudné dětství“. A co si přitom jen musí ten „odporný elitář“ve svém všedním dnu vytrpět. Ve světě, v němž zmizelo vědomí úrovní a lig a „průměrný hlupák“určuje poptávku.

Nebohý a geniální italský hrbáček Leopardi napsal apokryf o určení jedné z lidských duší do tohoto světa, v němž „bude veliká a bude trpět“. Duše se však zarputile brání a za každou cenu chce do těla tupce, kde jedině jí může být dobře. Zjevně to byla chytrá duše, jež se nedala nachytat na velké předurčení a dobře věděla, že na prasečí způsob je přece jen člověku nejlíp.

Největší blbost

Hloupnutí „průměrného člověka“plného neutuchají­cí touhy po zábavě a senzacích zprostředk­ovaných ustavičně pípajícími chytrými telefony se nemůže na společnost­i neodrazit – je více infantilní než kdy dříve

Je to nakonec vše marnost, neboť přimět k zamyšlení lze možná jednoho člověka, ale nikoli dav. Jak to vystihl maďarský spisovatel Sándor Márai (1900–1989) ve své úvaze o lidském primitivis­mu: „S davem se nedá diskutovat, jako kdybys diskutoval s opilcem či maniakem, který ti odpovídá jen blekotáním svých utkvělých představ… Soustrast, soucit v duši člena davu jsou pokřivené, nervy mu opanovala hamižnost a krvežízniv­ost, nekonečná, lačně hltající a truchlivá touha po slasti.“

Ano, běda politikům, kteří se budou muset před Bohem zodpovídat, že právě takovou duši davu vyvolávali ve svých volebních kampaních k životu. Ani Ortega y Gasset neměl iluze, když napsal: „Jako hmyz, který nelze dostat z děr, není možné hlupáka vylákat z jeho hlouposti, ani na chvilku nemůže být vyveden ze své slepoty, aby se přinutil srovnat svůj obvyklý způsob vidění s jemnějšími způsoby vidění. Omezenec je doživotní a neprodyšný.“

Pod tímto zorným úhlem je pak největší blbost o blbosti psát. Nepohneš s ní ani o píď, jen si získáš nepřátele, protože podvědomí druhých je plné podezřívav­osti a neuvěří, že jsi nemyslel právě je. A to je i odpověď na úvodní otázku Ortegy y Gasseta, proč Esej o hlouposti možná nebyl dosud napsán: Ten, kdo by tak učinil, by byl totiž bezkonkure­nčně největší hlupák ze všech, takový hlupák, jakého snad země ještě nenosila…

Autor přednáší dějiny práva na PF UK a Metropolit­ní univerzitě Praha

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia