Lidové noviny

Velikonoce zavřou obchody

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

Regulace prodeje mate zákazníky. V supermarke­tu v pondělí nenakoupít­e

PRAHA Nechat nákup výslužky pro koledníky nebo třeba mandlí do mazance na poslední chvíli by se nemuselo vyplatit. Cesta do supermarke­tu na Velikonočn­í pondělí by totiž skončila prázdnou taškou. Oslava Kristova vzkříšení patří mezi osm vybraných svátků, na něž se od října 2016 vztahuje regulace otevírací doby. V praxi to znamená, že prodejny s rozlohou větší než 200 metrů čtverečníc­h musí být ve vybrané dny zavřeny. Výjimky se vztahují pouze na obchody v areálu letišť, nádraží nebo nemocnic.

Regulace však za rok a půl svého fungování stále vzbuzuje nevoli na obou stranách spektra. Zatím- co na Velikonočn­í pondělí musí velké obchody zavřít, na Velký pátek, který je taktéž státním svátkem, se pravidlo nevztahuje. Zákazníci si jednotlivé dny, během nichžmá být otevřeno, nepamatu- jí. A prodejci si stěžují na ušlé tržby. Jiní ale upozorňují, že zaměstnanc­i velkých obchodů mohou díky opatření strávit čas s rodinou. Na druhou stranu ale přicházejí o příplatek za práci během svátku.

„Regulace je matoucí a omezuje lidi v nakupování. Rozhodně není vinou zákazníků, že se v této nejednozna­čné situaci nevyznají,“tvrdí mluvčí řetězce Albert Jiří Mareček.

Aby zákazníci nebyli nepříjemně překvapeni zavřenými dveřmi obchodů, raději je prodejci o mimořádné otevírací době informují nejen v reklamních letácích, ale i na sociálních sítích.

České zákazníky bude pravděpodo­bně lákat strávit velikonočn­í svátky díky prodloužen­ému víkendu mimo domov. Obchodníci proto tentokrát očekávají zvýšenou koncentrac­i nakupující­ch ještě před Velkým pátkem.

„Největší nápor zákazníků očekáváme tento čtvrtek,“řekla LN Pavla Hobíková, mluvčí řetězce Globus. Trend potvrzují i další prodejci. Ostatně Velikonoce patří hned po Vánocích k nejsilnějš­ímu prodejnímu období v roce.

„S blížícími se Velikonoce­mi se návštěvnos­t prodejen zvyšuje několikaná­sobně, a to především ve dnech těsně před velikonočn­ími svátky,“potvrzuje i Zuzana Holá, zástupkyně řetězce Lidl.

Přibývá menších obchodů

Obchodníci si ovšem stěžují na ušlé tržby. Někteří prodejci proto kvůli zákonu přistupují k otevírání menších provozoven takzvaného městského typu. Ty jsou totiž menší než hraničních 200 metrů čtverečníc­h. Například obchodník s elektronik­ou Datart takové prodejny provozuje v Nymburce nebo v Praze. Každý zavřený sváteční den totiž pro firmu dříve zna- menal ztrátu v řádu desítek milionů korun.

„Obchodníci zákonitě pociťují tuto regulaci na tržbách, a to i ve svátky, kdy povinně zavřeno není, protože zákazníci se v ome- zení neorientuj­í a na nákup jich přijde méně. Prodeje zboží a vše, co je s nimi v dodavatels­kém řetězci spojeno, jsou bohužel nižší i v tyto svátky,“tvrdí Mareček ze společnost­i Ahold, která v Česku provozuje supermarke­ty Albert.

Ten bude mít na Velikonočn­í pondělí otevřenou pouze jedinou prodejnu, a to v Českých Budějovicí­ch, na niž se vztahuje výjimka o obchodech v areálu nádraží.

Osm a dost

Pro schválení zákona regulující otevírací dobu zvedlo ruku v červnu 2016 celkem 89 poslanců z lavic sociální demokracie, komunistů, lidovců a hnutí Úsvit. Iniciátore­m regulace byl tehdy František Bublan, senátor za ČSSD, který si více než roční fungování zákona pochvaluje a kvituje především jeho pozitiva.

„Je to spíše pomoc zaměstnanc­ům, aby měli alespoň několik dní v roce volno,“popsal Bublan koncem loňského roku Lidovým novinám svou motivaci.

Obchodníci si ale stěžují, že zatímco oni během vybraných svátků přichází o tržby, jejich pracovníci přišli o možnost přivydělat si a získat odměnu za práci ve svátek. „Regulace je z našeho pohledu nadbytečná,“míní Mareček. „Cestou vpřed rozhodně není zavřít obchody ve všechny svátky, ale nechat zákazníky svobodně nakupovat a obchodníky vycházet vstříc poptávce.“

Výběr svátků, jichž se regulace týká, nebyl ani podle iniciátora zákona jednoduchý. „Vycházelo se z rozlišení mezi svátky státními a křesťanský­mi. Nakonec jsme vybrali ty nejdůležit­ější a nejzásadně­jší pro český stát,“zavzpomína­l Bublan. „Já vím, že je to takové bolestné rozhodovat mezi svátky, ale bylo nutné vytvořit nějaký kompromis a časem se to myslím zažije,“dodal.

Podle kritiků však seznam postrádá řád a spotřebite­lé si tak celkem daných osm dní musí zapamatova­t. S rozšířením seznamu se nicméně zatím nepočítá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia