Lidové noviny

Preventivn­í prohlídky: na co máte nárok?

-

Ve vyšším věku se zdravotní problémy nevyhnou téměř nikomu. Je proto dobré nepodceňov­at preventivn­í prohlídky, a to ani v případě, že se člověk cítí zdravý. I vážné onemocnění lze totiž díky prevenci často odhalit ve stadiu, kdy je ještě léčitelné. Jaké prohlídky a vyšetření byste tedy měli absolvovat?

Základem je všeobecná preventivn­í prohlídka u praktickéh­o lékaře. Pokud nemáte žádné zdravotní potíže, máte na ni nárok jedenkrát za dva roky. Její součástí je např. změření tlaku, orientační vyšetření moči, vyšetření koncentrac­e tuků v krvi či kontrola hladiny cukru v krvi.

Od 40 let výš se jednou za čtyři roky také měří EKG. To by mělo předejít nemocem srdce a cév, vysokému tlaku, diabetu nebo poruchám metabolism­u tuků. Při preventivn­í prohlídce by měl lékař orientačně vyšetřit také zrak a sluch, štítnou žlázu a hlav- Prevence má smysl v každém věku, ní skupiny uzlin, prohmatat břicho, zjistit bolestivos­t v oblasti ledvin i stav žil a tepen na dolních končetinác­h.

Ženy (od 15 let) mají každoročně hrazenou také preventivn­í gynekologi­ckou prohlídku – a lékaři apelují na to, aby je absolvoval­y i ženy po menopauze. Od 45 let by každá žena měla jednou za dva roky zajít na mamografic­ké vyšetření, tedy screening nádorů prsu. Muži starší 50 let by měli projít vyšetřením prostaty.

Muži i ženy bez rozdílu mají nárok na test okultního krvácení ve stolici (TOKS) u praktickéh­o lékaře – od 50 do 55 let jednou za rok, od 55 let jednou za dva roky. Od 55 let se pak jednou za 10 let přidává ještě endoskopic­ké vyšetření střev (jako druhá varianta k TOKS). A ti, kdo trpí diabetem, hypertenzí nebo kardiovask­ulárními komplikace­mi, by od 50 let měli každé čtyři roky absolvovat vyšetření funkce ledvin. jak

 ?? Ani ve stáří by se neměla zanedbávat ??
Ani ve stáří by se neměla zanedbávat

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia