Lidové noviny

Rusové nás chtějí rozdělit

- ELIŠKA NOVÁ SLOUPEK LN

PRAHA Dvě slova byla na včerejší mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny nejslyšite­lnější. Thank you. Předseda Sněmovny reprezenta­ntů USA Paul Ryan je vyslovil nejméně pětkrát.

Třetí nejvýznamn­ější ústavní činitel USA včera Česku jasně řekl, že s námi Amerika počítá. A s odkazem na Václava Havla upozornil na to, že Rusko nesdílí stejné hodnoty jako USA a jeho spojenci, ale snaží se je podkopat. Co to podle Ryana znamená? Pokus zasít nesoulad mezi naše národy, rozdělit spojence a destabiliz­ovat demokratic­ké instituce.

„Ruský vliv není pro český lid cizí, ať už pod maskou útlaku, nebo násilných změn. Rusko porušilo svou agresí proti našim nejbližším spojencům ve východní Evropě mezinárodn­í normy, skrytě šíří dezinforma­ce, angažuje se v kyberútocí­ch, ovlivňuje demokratic­ké volby po celé Evropě, stejně jako to činilo ve Spojených státech,“řekl ve svém projevu poslancům Ryan.

Americká návštěva nabyla mimořádnéh­o významu nejen proto, že jde o třetího nejvýše postavenéh­o ústavního činitele, ale také proto, že ji pronášel přímo na plénu Poslanecké sněmovny. V novodobé české historii je Ryan prvním zahraniční­m řečníkem.

Paul Ryan promluvil v napjaté době, kdy se 19 zemí Evropské unie rozhodlo vyhostit ruské diplomaty kvůli otravě dvojitého agenta Sergeje Skripala jedem Novičok ve Velké Británii. Česko k začátku měsíce vyhostí tři pracovníky ruské ambasády.

„Solidarita na hranici svobody je teď důležitějš­í než kdy jindy. Všechny národy, které kdysi trpěly pod sovětskou nadvládou, mají společné zájmy – budování bezpečnost­i a prosperity. A v této práci naše dvě republiky nejsou pouze spojenci, kteří jsou navzájem oddaní otázce svobody, ale jsou partnery a lídry v této komunitě demokracií,“ocenil Ryan rozhodnutí Česka.

Nic není zadarmo

Slova chvály a potvrzení spojenectv­í mezi Českou republikou a USA byla víc než patrná. I v souvislost­i s tím, že Ryan spolu s předsedou sněmovny Radkem Vondráčkem společně ocenili podíl USA na vzniku Českoslove­nska před sto lety a deklaraci Tomáše Garrigua Masaryka sepsanou ve Washington­u.

„V tomto víru událostí bych rád připomněl ona dojemná slova deklarace prezidenta Masaryka, která pronesl před stoletím: ‚Síly temnoty posloužily vítězství světla, vytoužený věk lidstva svítá. Věříme v demokracii, věříme ve svobodu, vždy větší a větší.‘ Krásná slova. Přišel čas pozvednout náš pohled, abychom znovu objevili svou víru. Amerika tu s vámi byla posledních sto let. Budeme s vámi i dalších sto let. Budeme s vámi vždy a stále,“zakončil Ryan svůj proslov.

Vstřícnost zaoceánské velmoci ovšem nebude zadarmo. Přímo v proslovu Ryan zmínil očekávání USA, že Česko navýší podíl výdajů na obranu, k čemuž se také zavázalo. Na tiskové konferenci se vyjádřil i k vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina, o kterého mají zájem jak USA, tak Rusko. Uvedl, že předpoklád­á, že Česko bude dodržovat zákony a pak v podstatě není jiné cesty než poslat Nikulina za oceán. Pokračován­í a více na straně 3 Komentář na straně 10 Text projevu na straně 11

Rusko nesdílí stejné hodnoty jako USA a jeho spojenci, ale snaží se je podkopat. Zasít nesoulad a destabiliz­ovat demokratic­ké instituce.

 ?? Dalších sto let, řekl Paul Ryan v Poslanecké sněmovně FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ??
Dalších sto let, řekl Paul Ryan v Poslanecké sněmovně FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia