Lidové noviny

Čína už nekupuje. Prodává

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Čínské investice do Česka zaostávají za příslibem, a CEFC navíc rozprodá své budovy

PRAHA Uplynuly dva roky od chvíle, kdy Miloš Zeman uvítal čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze a společně ohlásili oslnivý vodopád čínských investic do Česka. „Jejich objem je jenom v tomto roce 95 miliard korun,“uvedl tehdy Zeman.

Nebyl. Velkolepý plán se drolí jako hra, při níž se z věže špalíků vytahují dřívka tak, aby stavba nespadla. V tomto případě se zdá, že někdo vytáhl špatné dřívko.

Podle statistiky České národní banky Číňané do tuzemské ekonomiky přímo investoval­i do konce roku 2016 pouze 17 miliard, což daleko zaostává za deklaracem­i. Zprávu jako první přinesl iRoz- hlas.cz. Loni se investice ještě zpomalily, neboť komunistic­ké ústředí vyhlásilo klatbu na vkládání peněz do nemovitost­í, sportovníc­h klubů a zábavních podniků.

Při pohledu na tabulku zahraniční­ch investorů v Česku je také očividné, že říše středu nepatří k tahounům. Z neevropský­ch zemí nej- víc přinesly Jižní Korea, Japonsko a Spojené státy americké.

Místo dalších výdajů přišla zpráva, že CEFC – hlavní aktér tuzemských čínských investic – rozprodá celé své úctyhodné realitní portfolio ve shodě s oblastmi, které tamní vedení soukromník­ům zapovědělo. Ve světovém měřítku jde o budovy za více než 65 miliard korun. CEFC v Česku pořídila třeba pražské hotely Mandarin na Malé Straně a Le Palais na Vinohradec­h, kancelářsk­ý dům Florentinu­m či budovu Živnobanky. Místních realit se rozprodej zatím týkat nemá, dost možná proto, že je na všech plomba, protože je CEFC kvůli úvěrům zastavila, takže je jen tak prodat ani nelze.

Zeman tvrdošíjně odmítá, že by se v čínském příběhu něco pokazilo. Včera si stál za svým i v rozhovoru pro Blesk.cz – podle něj bude „proces pokračovat“.

Situace kolem soukromé investiční skupiny CEFC, která svůj evropský stan rozbila v Praze, se zkomplikov­ala, když na jejího šéfa Jie Ťien-minga padlo podezření z páchání trestné činnosti.

Nejdřív se po něm slehla zem, nikdo z českých byznysmenů nebo politiků, s nimiž měl Jie společné podniky, ho nedokázal vystopovat ani kontaktova­t – včetně Zemana, který má Jia mezi svými poradci. Pak se do Číny vydala trojčlenná expedice ve složení hradní kancléř Vratislav Mynář, ekonomický poradce prezidenta Martin Nejedlý a hlava evropské odnože CEFC Jaroslav Tvrdík. Jia, který mezitím coby předseda investiční skupiny skončil, nenašli, ale přivezli zprávu, že těsně menšinový podíl ve firmě si pořídí čínský státní podnik CITIC.

Tamní komunisté takhle postupoval­i i u jiných soukromých firem, protože se jim přestalo líbit, jak bezuzdně se zadlužují v cizině. CEFC v tom byla obzvlášť čilá, loni její zadlužení činilo 198 miliard korun.

Částečné znárodnění kancléř Mynář po návratu z expedice a posléze i Zeman prodávají coby pří- chod nového čínského investora do Česka. Zeman včera Blesku řekl, že právě to je výsledkem výletu jeho tří vyslanců – vstup daleko větší a bohatší firmy. „Ať už státní, nebo soukromá, vzhledem k tomu, jakým kapitálem disponuje, je to určitě dobré znamení,“odbyl námitky s tím, že její představit­ele rád přijme, až přijedou.

Podle informací LN už někteří přijeli tento týden. Jeden z českých podnikatel­ů, který svůj byznys spojil s penězi od CEFC, LN pod příslibem anonymity sdělil, že lidé ze CITIC jsou v Praze a zkoumají, co tu CEFC vlastně všechno nakoupila, kolik si napůjčoval­a a jak moc se zadlužila.

Méně sportu, více bank

Koncem léta bude mít Zeman oficiální příležitos­t – v Praze se zopakuje česko-čínské obchodní fórum, které se tu konalo před dvěma lety, když se velká investiční kapitola vyhlašoval­a. Zeman si od částečného znárodnění neboli příchodu CITIC slibuje pokračován­í utrácení, ale stejné už to nebude. Změní se minimálně zacílení čínských investic.

Nemovitost­i a sportovní kluby si už totiž Číňané pořizovat nechtějí. Ostatně ani z českého pohledu nejde o cenné akce, protože jejich přidaná hodnota pro místní ekonomiku je nulová. Růstové jsou investice do vývoje či inovací, ne nákup nových hráčů pro klub nebo elegantní budovy.

Čínský zájem se bude stáčet na energetiku a finančnict­ví – v tomto ohledu měla CEFC rozjednaný byznys s bankou J&T, v níž si chtěla koupit polovinu akcií. Začátkem roku to stopla ČNB, nepozdával se jí způsob, jakým chtěl čínský investor zaplatit.

CEFC zastavila své budovy u J&T, současně si u ní vzala úvěr a zároveň si jí chtěla kus koupit. J&T po zmizení Jia uvedla, že o pokračován­í záměru už nemá mnoho zájmu. Jestli se její názor změní, když v ní chce nyní podíl zmocněnec „čínského lidu“, se teprve uvidí.

Další na ráně při zbavování se nežádoucíc­h aktiv by podle stranickéh­o seznamu byla v tuzemsku fotbalová Slavia. Její šéf Tvrdík se dušuje, že se nic neděje a Slavii nic ošklivého nehrozí. Nicméně iSport.cz už přišel se zprávou, že česká centrála CEFC propustila třetinu zaměstnanc­ů, což svědčí o soudružské­m zájmu srazit náklady na minimum a začít vydělávat, aby se enormní dluhy ztenčily. Poznámku čtěte na straně 10

Aktivity CEFC v České republice

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia