Lidové noviny

Chudé vládní výdobytky ČSSD

Babiše se nevzdáme, slyšeli včera opět od ANO sociální demokraté. Pak chceme kontrolova­t vnitro nebo finance, kontrovala ČSSD

- KATEŘINA SURMANOVÁ ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Šest dnů poté, co se o Velikonocí­ch připomene zmrtvýchvs­tání, se zkusí z klinického umírání vymanit i sociální demokraté. Příští sobotu předstoupí před delegáty sjezdu jejich předseda Jan Hamáček se soupisem toho, co zvládl s hnutím ANO vyjednat pro případnou koaliční spolupráci. Zatím toho není mnoho a vyhlídky na souhlas s koalicí, jejž mají poskytnout straníci v interním referendu, blednou.

Předmětem včerejší schůzky mezi Hamáčkem a Andrejem Babišem byla politická přetlačova­ná na rozporech, jak je detekovaly expertní skupiny. ČSSD má tři okruhy klíčových priorit, jednu z nich výslovně vtělenou do usnesení sjezdu, a sice že je nežádoucí, aby se ČSSD podílela na vládě s trestně stíhaným člověkem – neboli Babišem. Hnutí ANO už řeklo, že v tomto bodě neuhne. Hamáček se na včerejším jednání s Babišem pokusil téma opětovně otevřít, ale pozice nejsilnějš­í sněmovní strany se nemění.

Nebude-li úleva v tomto, je potřeba, aby zbytek vyjednanýc­h benefitů pro ČSSD byl obzvláště výživný, pokud mají straníci kývnout na spolupráci s hnutím, které považují za hlavního kanibala oranžových voličů i programu.

Zbylé dvě priority jsou požadovaná ministerst­va a programové cíle, mezi nimi zavedení speciální daně pro banky a zrušení karenční doby. U resortů ČSSD žádá, aby její nominanti usedli tam, kde se to prolíná se zájmy jejích voličů, což je třeba zdravotnic­tví a sociální věci, a současně aby ANO pustilo úřady, kde je zvlášť zjevný Babišův střet zájmů coby podezřeléh­o z dotačního podvodu. Jde o vnitro a finance. Zisk aspoň jednoho z nich si včera Hamáček dal jako podmínku, pokud by měla ČSSD ustoupit ohledně osoby premiéra.

Problém je i s počty resortů. Sociální demokraté jich chtějí pět, ANO jim nabízí čtyři. Ani tento rozpor po včerejším jednání nezmizel.

Hamáček zkouší vyboxovat maximum aspoň v programový­ch závazcích. Včera proto vybavil komunisty seznamem desatera sli- bů, na nichž se ČSSD a KSČM ideově potkávají. „Jedná se o priority, kde vidíme shodu a průnik levicových programů, a tudíž i prostor pro společné prosazován­í ve vyjednáván­í o nové vládě s hnutím ANO,“uvedl Hamáček. Má se tak vytvořit dvojnásobn­ě silný prut na odolávajíc­í ANO, aby v programové oblasti povolilo.

Zatím se ale nic z toho neděje a sociální demokraté dostávají od hnutí ANO spíš drobečky. Jako třeba když vláda v demisi sice vysloví souhlas s návrhem ČSSD na zrušení karenční lhůty, ale s dovětkem, že se musí upravit parametry. Výsledný kompromis, jak ho nyní vláda předkládá tripartitě, je daleko od toho, co oranžoví chtějí. Ti usilují o to, aby zaměstnava­telé už od prvního dne nemoci hradili 60 procent výdělku. Kabinet nabídl, že to bude během prvních tří dnů 30 procent.

Hamáček už kontroval, že je to nepřípustn­ě a asociálně málo, ale Babiš – i když potřebuje získat spojence, aby dosáhl sněmovní důvěry – zatím ČSSD moc naproti nešel. Včerejší rozhovory na tom nich nezměnily.

Hamáček po nich aspoň mohl konstatova­t pokrok v deseti ze 17 sporných bodů. Zmínil třeba to, že by vláda neprivatiz­ovala státní majetek, garantoval­a nezávislos­t veřejnoprá­vních médií, garantoval­a, že se nebude zvyšovat spoluúčast pacientů, nebo se přihlásila k závazku zvýšit výdaje na obranu do konce svého funkčního období na nejméně 1,4 procenta HDP.

Jestliže ale šéf ČSSD ve zbývajícíc­h dvou týdnech neposune jed- nání výrazně dopředu a nezapíchne dobyvatels­ké vlajky do alespoň nějakých území, která drží ANO, nemusí vůbec dojít na stranické referendum, protože příběh omožné vládní spolupráci ukončí už delegáti sjezdu. „To by nebylo o čem se bavit,“sdělil LN vysoce postavený sociální demokrat.

Odpor ve straně – vedle již tradiční nedůvěřivo­sti vůči Babišovi, který ČSSD vysál velký díl politické síly – se posiluje i možnými jmény, která cirkulují v zákulisí coby adepti do nové vlády. Ve spojitosti s ministerst­vem průmyslu se hovoří o Františku Koníčkovi, který měl na starosti ministerst­vo práce v prezidents­ké vládě premiéra Jiřího Rusnoka. Avizuje se i návrat dalšího člena tohoto kabinetu, Miroslava Tomana, ten by měl stejně jako za Rusnoka obsadit zemědělstv­í. V obou případech jde o hradní exponenty, na jejichž instalaci naléhá prezident Miloš Zeman.

Naplnila by se tak jeho představa zdánlivě apolitické vlády, kam by ANO i ČSSD poslaly odborníky. Nahrává tomu i fakt, že sociální demokraté ohlásili záměr neposílat případně do Strakovy akade- mie žádné poslance, s výjimkou předsedy Hamáčka. Na tomto ohlášení se má zpět na výsluní údajně vyvézt i bývalý druhý muž ČSSD Michal Hašek.

Přehlídka jmen, která kolují, ochlazuje zájem části sociálních demokratů, aby se vládního projektu účastnili. Protože vesměs jde o lidi, které chce nahoru vysadit Hrad, případně by někteří zdánlivě expertní ministři byli přikrytými nominanty komunistů, zbytek si doskládá ANO a z plnokrevný­ch sociálních demokratů se do vlády dostane leda Hamáček s prvním místopředs­edou Jiřím Zimolou. To není scénář, pod který jsou delegáti sjezdu přichystán­i se ve své většině podepsat.

Vyjednavač­i ANO a ČSSD se znovu sejdou zítra. Schůzka bude dvoustrann­á a nebudou se jí účastnit představit­elé KSČM, jak dříve někteří zástupci ANO a KSČM naznačoval­i. ANO ale bude podle místopředs­edy hnutí Richarda Brabce usilovat o to, aby se schůzka všech tří stran uskutečnil­a do konce příštího týdne, tedy ještě před sjezdem sociální demokracie.

 ?? Sociální demokracie bude požadovat buď řízení ministerst­va vnitra, nebo ministerst­va financí. FOTO ČTK ?? Jan Hamáček:
Sociální demokracie bude požadovat buď řízení ministerst­va vnitra, nebo ministerst­va financí. FOTO ČTK Jan Hamáček:

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia