Lidové noviny

ČT zatím Zemanův útok ustála

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA První pokus o útok na Českou televizi prezidentu Miloši Zemanovi nevyšel podle představ. Nejvyšší ústavní činitel vyzývá k obměně vedení veřejnoprá­vního média, do něhož se s oblibou strefuje. Prostředke­m k rošádě na nejvyšších místech Kavčích hor má být zamítnutí dvou po sobě jdoucích zpráv o činnosti či hospodařen­í ČT sněmovnou. „Podle platných zákonů pak dochází k personální­m změnám,“apeluje Zeman.

Jenže poslanci na jeho výzvu nezareagov­ali tak, jak by si přál. Na včerejším jednání volebního výboru, který projednáva­l zprávy za rok 2016, totiž doporučili sněmovně jejich budoucí schválení. Proti se postavili jen oba zástupci SPD ve výboru Miloslav Rozner a Lubomír Španěl.

Nepřekvapi­li tím. Hnutí předsedy Tomia Okamury jednak usiluje o přízeň hradního pána, zároveň je samo ve válce s ČT. Její reportáže nejsou okamurovců­m často po chuti. Lídr SPD jí proto napadá a odmítá jejím redaktorům odpovídat na nepříjemné dotazy.

Zeman k tažení proti ČT vyzýval opakovaně. Pro výměnu jejího vedení se zatím naposledy vyslovil minulý týden v rozhovoru pro MF Dnes.

Do veřejnoprá­vního média se pustil dokonce i ve svém inauguračn­ím projevu. Zmínil průzkum, podle něhož má zpravodajs­tví ČT blízko k TOP 09. Předseda televizní rady Jan Bednář ale na včerejším zasedání výboru tento průzkum odmítl. Negativně se vyjádřil o jeho závěrech i samotné metodice jeho tvorby. „Nelze prostě jen měřit na stopkách čas, po který jsou na obrazovce zástupci té které politické strany,“řekl Bednář.

Na jednání výboru dorazili režisér Jan Svěrák a herec Ondřej Vetchý. Oba iniciovali výzvu za zachování nezávislos­ti ČT.

Výbor poslancům pouze doporučuje zprávy přijmout. Osud obou dokumentů však závisí na hlasování celé sněmovny. Až na něm se ukáže, jak dalece může prezident prostředni­ctvím svých sněmovních spojenců promlouvat do obsazení televize.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia