Lidové noviny

Ryan může být příští prezident

- MARTIN SHABU

LN Zazněl v Česku v minulosti takto jasně hlas našeho největšího spojence v NATO?

Zatím jsme po roce 1990 měli na návštěvě všechny prezidenty USA ( kromě současného prezidenta Donalda Trumpa – pozn. red.). Nevím, jestli je v Evropě nějaká jiná země naší velikosti, která může říci to samé. Od Bushe staršího, Billa Clintona, Bushe mladšího a Obamy v Praze zazněly důležité projevy. Ten včerejší měl svůj výjimečný charakter daný hlavně okolnostmi. V minulosti nikdy nebylo zpochybněn­o naše prozápadní směřování. Jsme sice součástí Západu, ale někdy to působí, jako bychom si to popletli. Relativizu­jeme spojenectv­í s našimi spojenci a máme tendenci se přiklánět k protivníků­m.

LN Co nám tedy Američané vzkázali?

Prostředni­ctvím Paula Ryana, který je třetím nejvyšším ústavním činitelem USA, nám vzkázali, že nejsme sami. A že je na nás, kam chceme směřovat a patřit. Znovu potvrdil spojenecké závazky, že nás USA nenechají samy.

LN Překvapila vás tvrdá kritika Ruska, které se podle Ryana snaží rozdělit spojence?

Dramatično­st vyjádření odpovídá dramatično­sti situace, tomu, jak se Rusko bohužel chová. To jsem ale zaznamenal už v druhém volebním období Obamy, který pochopil, že jeho politika obnovy vztahů s Ruskem se minula účinkem a v Moskvě si ji vysvětlili po svém. A sice jako naši slabost a neschopnos­t se postavit za své hodnoty a spojence. Rusko si zvolilo cestu konfrontac­e a Paul Ryan to správně připomněl a konstatova­l, že my si to líbit nedáme.

LN Zmínil také snahu Ruska ovlivnit volby v USA i dalších zemích. Jak je to citlivé?

V Americe se to už přetavilo ve vnitropoli­tické téma. Ovlivňuje to každodenní politiku USA. Ovlivňuje to i chování prezidenta Donalda Trumpa. Vždy, když se cizí mocnost pokouší nás zevnitř oslabovat, což Rusko dělá formou dezinforma­ční kampaně anebo použitím jedu Novičok a vražděním na cizím území, tak to je samozřejmě nezbytné jasně ukázat, že si to nenecháme líbit. Celý Ryanův projev tedy nebyl v tomto ohledu překvapivý. Potvrdil, co bych od tak vysokého činitele USA očekával. Jsem rád, že to sněmovna ocenila potleskem ve stoje.

LN Ryan se zmínil o ruském hackerovi Jevgeniji Nikulinovi, kterého od nás chtějí vydat USA i Rusko. Jak důležité to je?

Nikulinův případ je otázka principu a spojenecké důvěry. Není nad čím dumat. Buď se zachováme jako spojenec, který chápe význam věci pro našeho klíčového spojence, anebo budeme kverulovat. Ale existuje řada dalších věcí, v nichž může Česko vyniknout jako důležitý spojenec USA v Evropě. Máme své zkušenosti s ruskými trolly a dezinforma­ční kampaní. Můžeme se podílet na efektivním boji proti tomu.

LN Jaký je význam pondělního plošného vyhoštění ruských diplomatů ze zemí EU a NATO?

Rusové nás dlouhou dobu testují, kam je až pustíme. Dlouho jsme byli měkčí a snažili jsme se „pokřesťans­ku“: když nás udeří do jedné tváře, nastavit druhou. Obama zkoušel restart. Snažili jsme se dát Rusům najevo, že chceme spolupraco­vat. Všechno to zkrachoval­o, protože putinovské Rusko má jinou politiku a hodnoty. Dlouho nás testovali a poslední kapkou byl útok v Salisbury. Ukázalo se, že se dokážeme semknout a projevit solidaritu. Byl jsem moc rád, že je Česko u toho a že se k tomu postavila vláda čelem jako spojenec.

Projev třetího nejvýše postavenéh­o politika USA Paula Ryana pozorně poslouchal i Petr Kolář, bývalý velvyslane­c ČR ve Washington­u a v Moskvě. Vyzdvihl jeho jasný postoj k odvetě vůči Rusku za otravu agenta Skripala. Rusové nás dlouho testují, kam až je pustíme. Dlouho jsme byli měkčí a snažili jsme se reagovat „po křesťansku“.

LN Současný americký velvyslane­c v ČR Stephen B. King byl Ryanův šéf volební kampaně. Co to pro Česko znamená?

To je skvělá zpráva. Máme tu velvyslanc­e, který je přímo napojen na třetího nejvýznamn­ějšího představit­ele USA, který má navíc nesporně veliké ambice.

LN Jak vidíte Ryanovu budoucnost?

Vůbec bych se nedivil, kdyby se Paul Ryan ucházel o pozici prezidenta Spojených států.

LN Ryan nepatřil mezi spolupraco­vníky prezidenta Trumpa. Jaký je jejich vztah?

Velmi pragmatick­ý. Ryan, kdyžmyslí, že je to potřeba, prezidenta kritizuje. Na druhou stranu Trumpovy daňové balíčky by se bez jeho podpory neobešly.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia