Lidové noviny

Zeman: Nevěřím ruské lži o novičoku u nás

Chystá se žaloba pro velezradu

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Nevěřím, že je v Česku vyráběn novičok, pro jistotu to však chci prověřit. Tak se dá shrnout postoj Miloše Zemana k ruskému obvinění, že Praha může mít prsty ve vraždě dvojitého agenta Sergeje Skripala. Prezident tím zároveň zdůvodnil, proč v pondělí po- věřil Bezpečnost­ní informační službu (BIS) pátráním po stopách údajného výskytu nervového jedu v Česku.

„Vždycky je lepší, když budeme mít od BIS informaci, že tato řekněme pomluva je nepravdivá, než abychom žili v přesvědčen­í, že na ní něco je,“řekl Zeman ve včerejším rozhovoru pro zpravodajs­ký web Blesk.cz.

Šéf BIS Michal Koudelka hlavu státu ubezpečil, že do měsíce vypracuje zprávu, v níž budou závěry vyšetřován­í. Zeman o jejích výsledcích poté informuje veřejnost.

Kvůli tomu, že BIS zaúkoloval, se ale na Zemana snáší kritika. Pravicoví politici mu dokonce hrozí žalobou pro velezradu (viz box). Podle nich jde prezident svým krokem na ruku Moskvě. Zeman to ale popírá.

„Prezident má svaté právo úkolovat BIS,“prohlásil. „Nemusí k tomu mít ani souhlas vlády. Rozhodnutí prezidenta se dává vládě pouze na vědomí,“doplnil Zeman. Premiéra Andreje Babiše o svém záměru informoval dopředu aměl k němu prý jeho souhlas.

Ruské tvrzení o podílu České republiky na vývoji novičoku prezident označil za drzou lež. Od Británie by však chtěl důkazy nebo alespoň indicie, že Rusové Skripala skutečně nechali zabít.

Skripalova vražda vyhrotila napětí mezi Evropskou unií, USA a Ruskem. Západní země kvůli ní vyhostily množství ruských diplomatů. K ráznému řešení se připojila i Praha. Ač bývá označován za proruského prezidenta, Zeman proti vyhošťován­í emisarů Moskvy nemá námitky. Výběr kandidátů na extradikci byl podle něj plně v rukou premiéra.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson poznamenal, že vyhošťován­í diplomatů se rovná vyhošťován­í ruských špionů. Zeman k tomu poznamenal, že „zpravodajš­tí důstojníci“se nacházejí na každém významném velvyslane­ctví v ČR. „Zprávy od tajných služeb upozorňují, že všechny velmoci zde mají své zpravodajc­e. Někdy i země, které nejsou velmoci,“řekl Zeman.

Všechny velmoci mají v Česku na ambasádách špiony, řekl prezident Miloš Zeman. Od Británie chce důkaz, že Rusko skutečně zabilo Sergeje Skripala.

Česká pravice je rozhořčena, že Miloš Zeman zaúkoloval BIS, aby pátrala po stopách výroby novičoku v ČR. „Prezident se pohybuje na hranici vlastizrad­y. Senát by měl jednat,“vyzýval na sociálních sítích lídr STAN Petr Gazdík. Hlavu státu kritizuje i ODS, podle níž se Zeman rozhoduje, jestli je mu bližší vlastní země, nebo ruský prezident Vladimir Putin.

Jako již tradičně politici směšují dvě věci. Termín „vlastizrad­a“v souvislost­i s prezidente­m neexistuje. Může však být obžalován z velezrady. Ústavní soud může na základě žaloby Senátu rozhodnout o tom, že prezident ztrácí úřad a způsobilos­t jej znovu nabýt. Prezidento­vi by ale musel prokázat úmyslné jednání proti svrchovano­sti a celistvost­i republiky nebo demokratic­kému řádu.

Zemana se naopak zastala ministryně obrany Karla Šlechtová. Nepřekvapi­la tím, neboť platí za největší spojenkyni hlavy státu mezi všemi členy kabinetu ANO. Šlechtová však trvá na tom, že v Česku žádný novičok není.

Za Zemana se postavila i SPD. Hnutí Tomia Okamury s hlavou státu pojí odpor k islámské migraci a podpora všeobecnéh­o referenda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia